Nyitva maradt a közpénz-csap: egymilliárd forintos támogatást kap a Vajdasági Birkózó Akadémia

Publikálás dátuma
2019.06.06. 11:04

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A hazai birkózóktól kell elvenni a pénzt a magyarkanizsai sportlétesítmény kedvéért.
937 millió forinttal támogatja a magyar kormány a Vajdasági Birkózó Akadémia Magyarkanizsán történő megvalósítását egy szerda este megjelent határozat szerint, mint azt a hvg.hu észrevette. A milliárd forint közpénzből 197 milliót az idei költségvetésből fizetnek ki.
A költekezés az "állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése, fenntartása jogcím terhére" történik, az ott szereplő ötmilliárdból, a hazai intézmények kárára.

További 740 milliót a jövő évi költségvetésből utalnak ki, amelynek frissen benyújtott tervezetében ugyan még nincs erről szó, de az ilyesmi sosem okozott problémát a kormánynak.
Németh Szilárd beszélt róla májusban - akit egyetlen jelölt révén, múlthéten választottak újra a Magyar Birkózó Szövetség élére -, hogy szövetsége fontosnak tartja a határon túli magyarok birkóztatását is. Ennek példájaként említette a szerbiai Magyarkanizsán létesült birkózó akadémiát.
Az együttműködést könnyítheti, hogy a Szerb Birkózó Szövetségnek Bálint Zoltán személyében magyar nemzetiségű elnöke van, aki már két éve elmondta: szervezete egyhangúlag fogadta el azt a döntést, mely szerint a szerbiai magyar birkózók versenyezhessenek magyar színekben, a magyar bajnokságon.
Szerző

Neymar megsérült, nem lesz ott a Copa Américán

Publikálás dátuma
2019.06.06. 10:09

Fotó: ED FERREIRA / AFP
A játékos jobb bokájában sérültek a szalagok, ezért a teljes kontinenstornát kihagyja.
A brazil labdarúgó-válogatott legnagyobb sztárja, Neymar nem lesz ott a jövő pénteken kezdődő Copa Américán. A Paris Saint-Germain támadója a selecao szerda éjszakai, Katar elleni felkészülési mérkőzésén szenvedett bokasérülést, miután Asszim Omer Madibo szabályos szerelését követően rosszul lépett. Neymar könnyek között hagyta el a pályát a 2-0-ra megnyert összecsapáson, majd mankóval távozott a stadionból. A brazil szövetség aztán röviddel a mérkőzés után közölte, hogy a játékos jobb bokájában sérültek a szalagok, s ezért a teljes kontinenstornát kihagyja. A Brazíliában sorra kerülő Copa America jövő pénteken kezdődik.
Szerző

Amatőr futball profi szemlélettel

Publikálás dátuma
2019.06.06. 08:20
Molnár Bertalan
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Integrált nemzetközi labdarúgótornát rendeznek június 14. és 16. között Budapesten. Az első ilyen hazai esemény két, vakokból álló csapat mérkőzésével startol el.
Háromnapos integrált amatőr futballtornát rendez a több mint hetven év után, 2018-ban újra alakult Budapesti Atlétikai Klub (BAK). A csapat legendás játékosa, a hetven éve elhunyt Egri-Erbstein Ernő nevét viselő rendezvény keretén belül négy egykoron szebb napokat megélt amatőr együttes, a BAK, a BEAC és a Testvériség, illetve az angol Corinthian-Casuals – amely az 1882-ben alapított Corinthian és az 1883-ban létrejött Casualsból állt össze 1939-ben, s az 1900-as évek elején járt Magyarországon, illetve játszott már a másik három együttessel – vesz részt. Emellett a BAK vak focistái az évek óta működő Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete (LÁSS) ellen vívják Magyarországon az első hivatalos vakfoci-mérkőzést.
A rendezvény – amely része a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozatnak – további érdekessége, hogy a torna, illetve a BAK „indulójául” szolgáló zenét a világhírű brit szintipopegyüttes, a Duran Duran szolgáltatja, amely a My Own Way (magyarul: Az én utam) című nótával segíti a nemes célokat.
„Felmerült, hogy legyen egy indulója a klubnak és a tornának, én pedig arra gondoltam, hogyha nagyobb hírverést szeretnénk elérni, akkor komoly segítséget jelenthet, ha egy ismert együttesnek a számát kapjuk kölcsön erre a célra – felelte a Népszava érdeklődésére Molnár Bertalan, a BAK elnöke. – Mókásan hangzott, amikor kimondtam, hogy írok egy e-mailt az együttesnek, de ez pontosan így történt – tette hozzá a klubelnök, aki hosszú hónapok egyeztetése után pozitív választ kapott a zenekar menedzsmentjétől, ő pedig névre szóló mezekkel próbálta meghálálni a segítséget az együttes tagjainak.
„Később készült egy fotó, amin a zenekar tagjai a kezükben tartják a mezeket, mi erről közzétettünk egy Twitter-bejegyzést, ők meg átvették tőlünk. A Duran Duran hivatalos oldalát 2,5 millióan követik, így ezzel több százezer olyan emberhez is eljutottunk világszerte, akik sose hallottak a BAK-ról” – magyarázta Molnár, aki szerint, ha valaki sikeres akar lenni, akkor bizonyos dolgokat másképp kell csinálnia, napjainkban pedig minden a marketingről és az ismertségről szól.
A háromnapos tornára közösségi finanszírozásból szerették volna előteremteni a szükséges pénzösszeget, ám nem jártak sikerrel. Végül a Magyar Labdarúgó-szövetség Budapesti Igazgatósága nyújtott segítő kezet a megrendezéshez.
„Lovász Tamás István, a Budapesti Labdarúgó-szövetség (BLSZ) főigazgatójának szerepét szeretném kiemelni, ő karolta fel ezt a történetet. Nagyon pozitívan állt a torna ötletéhez, úgy, hogy mi egy új csapat vagyunk, semmi múlttal, ismeretlenül mentünk el hozzá. Ő ajánlotta fel, hogy a nagypályás stadiont biztosítják a rendezvényre” – meséli Molnár, aki szót ejtett arról is, hogy az angol vendégcsapat is aktívan kiveszi a részét a szervezésből.
Mint mesélte, a Corinthian hozza majd Magyarországra azt a vándorserleget, amelyet a torna győztese kap meg, illetve az angoloktól származik az az ötlet, mely szerint Kassai Viktor legyen a rendezvény játékvezetője, ez ügyben azonban még zajlanak az egyeztetések.
A rendezvényt megelőzően a budapesti angol nagykövet – aki a torna fővédnöke – fogadást rendez a csapatoknak. Erre az eseményre meghívót kapott az Egri-Erbstein család, illetve az FC Torino „második emberét” is várják, már csak azért is, mert az olasz klub 1949-es repülőgép-katasztrófájának – amelyben Egri-Erbstein is életét vesztette – hetvenedik évfordulója alkalmából a közelmúltban egy könyvet kiadtak Il Grande Torino címmel.
Molnár reményei szerint az idei Egri-Erbstein Torna csak egy első lépés, a vándorkupának pedig csak akkor van értelme, ha évről évre meg tudják tartani. A Corinthian-Casuals csapatával egy olyan európai mértéket öltő tornában gondolkodnak, amely összehozza az amatőr közeget. „Korábban a Corinthian-kupát az kapta meg, aki a magyar kupában amatőrként a legtovább eljutott, ennek a felelevenítésében is gondolkodunk” – zárta szavait.

Infók

Június 14-én 15 órától rendezik meg Budapesten a MOM Sportközpontban a vakfocidöntőt.
Június 15-én a Szőnyi úti stadionban tartják az amatőr focitorna elődöntőit (12.30-tól), majd másnap a bronzmeccset (12.30) és a finálét (16.00)

Történelmi háttér

A Budapesti Atlétikai Klub (BAK) 1900. március 31-én alakult az MTK-ból kivált atlétákból. A BAK labdarúgócsapata az 1906/1907-es idénytől kezdve 13 szezon át az élvonalban szerepelt, legjobb eredménye egy harmadik hely volt. Jelentős állomásnak tekinthető a Corinthian-kupáért folyó küzdelemsorozat a klub életében: az első, 1908-as indulás során csak a későbbi győztes Ferencváros tudta legyőzni a BAK legjobbjait. A klub játékosa volt Egri-Erbstein Ernő is, aki menedzserként több olasz csapatnál ért el sikereket: a Torinóval zsinórban háromszor nyert bajnokságot. A zsidó származású szakember túlélte a holokausztot, 1949-ben egy repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. A BAK 1947-ben megszűnt, majd 2018 májusában újra alakult Budapesti Atlétikai Klub Egyesület néven. A klub céljai között szerepel a hagyományápolás, a pozitív értelemben vett amatőrfutball-szellem, Egri-Erbstein hagyományainak ápolása, illetve a fogyatékosok sportjának a támogatása.

Szerző
Témák
amatőr futball