Ritka jávorantilop született a Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.06.06. 13:20

Fotó: Facebook/Debreceni Állatkert
Héttagúra bővült a debreceni állatkert jávorcsaládja.
Csak a győri állatkertben és Debrecen él a világ egyik legnagyobb antilopfaja, a jávorantilop viszont csak az utóbbiban születnek évről évre jávorbébik. Az ország legnagyobb jávorantilop csordájának bővülésével héttagúra bővült a debreceni jávorcsalád. A kis üsző jó egészségnek örvend, kitűnő étvágya van és testvérei nagy örömére igen játékos – derült ki a Debreceni Állatkert Facebook-bejegyzéséből. A jövevény nevére vonatkozó javaslatokat az intézmény e-mailben vár.  
Az eredetileg Afrika száraz, füves és ritkás fákkal tarkított szavannáiról származó jávorantilop (Taurotragus oryx) a tülkösszarvúak családjába tartozó kérődző. Egy kifejlett jávorantilop bika akár az egytonnás súlyt és a 180 centis marmagasságot is elérheti. Vöröses vagy homokszínű szőrzetével és a hátáról a hasáig futó fehér csíkokkal impozáns megjelenést mutat.
Leginkább élőhelyének pusztulása fenyegeti, valamint ízletes húsa, erős bőre és mutatós trófeája miatt az orvvadászok kedvelt célpontja, ezért szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.
Szerző

Heti 20 összeszedett műanyagszemét a tandíj egy indiai iskolában

Publikálás dátuma
2019.06.06. 12:06

Fotó: Ritesh Shukla/NurPhoto / AFP
Új megközelítést alkalmaz egy észak-indiai iskola az országot elárasztó műanyaghulladék kezelésének problémájára, a diákok az otthonukban, környezetükben lévő műanyaghulladék begyűjtésével kapnak az ingyenes oktatást az intézményben.
 Az Asszám államban fekvő Diszpúr város közelében lévő iskola 110 diákjának hetente 20 darab begyűjtött műanyaghulladékot kell leadnia. „Burjánzik a műanyaghasználat Asszám államban” – magyarázta Parmita Szárma, aki New York-i férjével, Mazin Muktarral együtt dolgozta ki a programot.  
Múlt évig az oktatás teljesen tandíjmentes volt, de az iskola elhatározta a „műanyagdíj” bevezetését azok után, hogy a szülőknél süket fülekre talált a kérésük, hogy vegyenek részt a műanyag-újrahasznosítási programban – mondta Muktar az AFP francia hírügynökségnek.
„Azt mondtuk a szülőknek, küldjenek műanyagot az iskolába tandíj gyanánt, ha azt akarják, hogy ingyen oktatásban részesüljön gyermekük”

– tette hozzá.

Ráadásul a szülőknek azt is meg kellett ígérniük, hogy nem égetnek műanyaghulladékot.
A gyerekek most házról házra járnak műanyagot gyűjtve, és ez tudatosabbá tette a helyieket.
Az Environ nevű helyi környezetvédő szervezet szerint csak az egymillió lakosú Diszpúr évente 37 tonna hulladékot állít elő, hétszer többet, mint 14 éve. 
„Korábban elégettük a műanyagot, mert nem tudtuk, hogy az így keletkező gáz káros az egészségünkre és a környezetre. El is dobáltuk a szomszédba. Ez azonban soha többé nem fog előfordulni. Az iskola kezdeményezése jó lépés” – mondta az egyik gyermek anyja.
A begyűjtés után az iskola újrahasznosítja a műanyagot: a gyerekek a műanyag zacskókkal kitömik a műanyag palackokat, hogy téglát gyártsanak, amelyet felhasználnak új iskolaépületek, illemhelyek, járdák építéséhez. A diákok még fizetséget is kapnak, ami egyfajta ösztönző arra, hogy iskolába járjanak ahelyett, hogy a helyi kőbányákban dolgoznak. „Diákjaink szüleinek többsége nem engedheti meg, hogy iskoláztassa gyermekét. Kemény munka volt, de motiváltuk őket és visszahoztuk őket iskolánkba” – mondta Muktar.
Szerző

120 aligátort engedtek szabadon Kínában

Publikálás dátuma
2019.06.06. 10:30

Fotó: Matthijs Kuijpers/Biosphoto / AFP
A világ egyetlen mesterséges keltetőbázisáról a vadonba küldtek 30 hím és 90 nőstény hüllőt.
Százhúsz fogságban keltetett kínai aligátort (Alligator sinensis) engedtek vadon Kína Anhuj tartományában. A tartományi természetvédelmi hatóságok közlése szerint a kikelt 30 hímet és 90 nőstény hüllőt az anhuji Jangce Aligátorrezervátum 46 pontján engedték ki. A természetvédelmi terület dolgozói 18 aligátorra helyeztek műholdas jelkövetőt, hogy a továbbiakban is figyelemmel kísérhessék őket. A megfigyelések szerint minden aligátor jól alkalmazkodott a környezethez és túlélte a vadonba kihelyezést, néhányuk szaporodott is.
 Az anhuji Jangce Aligátorrezervátum a kínai aligátorok egyetlen mesterséges keltetőbázisa a világon. 2003 óta engednek szabadon ilyen hüllőket természetes élőhelyükön, eddig összesen 225-öt. 2018 végéig a nőstények 14 fészekbe 224 tojást raktak, 112 bébialigátor kelt ki természetes módon. A kínai aligátort 1972-ben első osztályú védelmet igénylő állatnak nyilvánították Kínában. Vadon élő egyedeinek száma 200-ra tehető.
Szerző
Témák
aligátor