Előfizetés

Leállt az e-felvételi, meghosszabbított határidővel módosíthatnak sorrendet a diákok

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.06. 12:02

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A rendszert azóta helyreállították.
Az Oktatási Hivatal (OH) két nappal, július 12-ig meghosszabbítja a felsőoktatási felvételi dokumentumfeltöltési és egyszeri sorrendmódosítási határidejét – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. Jelezték, hogy a 2019-ben külföldi középiskolában érettségizett vagy külföldi felsőoktatási intézményben oklevelet szerzett jelentkezők esetében a dokumentumfeltöltési határidő július 18-ára módosul. Június első hétvégéjén technikai okokból átmenetileg nem volt elérhető a felsőoktatási felvételi ügyintézési rendszere, az e-felvételi. A rendszert azóta helyreállították. A jelentkezők érdekeit szem előtt tartva, valamint a jogszabályi előírásoknak megfelelően az OH meghosszabbította az ügyintézési határidőt – közölték.

Több száz tanút hallgattak meg a rendőrök a hajóbaleset ügyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.06. 11:25

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Negyven térfigyelő kamera felvételét elemzik annak kiderítésére, hogy pontosan mi okozta a tragédiát.
Háromszáz embert hallgattak meg tanúként a rendőrök a hajóbaleset miatt indult nyomozásban – tudta meg rendőrségi forrásból az Átlátszó. Közöttük volt az a 180 ember, aki a Viking Sigynen tartózkodott a tragédia idején. A portál szerint emellett 40 térfigyelő kamera felvételét elemzik annak kiderítésére, hogy pontosan mi okozta a tragédiát.
Múlt szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely 35 emberrel a fedélzetén másodpercek alatt elsüllyedt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) május 30-án este jelentette be, hogy halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát. A 64 éves C. Yuriy előzetes letartóztatását a bíróság egy hónapra elrendelte.

Tegnap még titkos javaslat, ma már hatályos kormányrendelet: tömegszerencsétlenség esetén nem kötelező a boncolás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.06. 11:24

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A folyamatban lévő eljárásokra is vonatkozik a változtatás, ami megfelel a dél-koreai igénynek.
A Hableány-tragédiához hasonló balesetek esetén nem tennék kötelezővé a boncolást - derült ki szerdán egy nem nyilvános előterjesztésből, amit a hvg.hu szerzett meg. Az erről szóló kormányrendelet szerda este meg is jelent, és csütörtökön már azt írja a lap: az hatályba is lépett.
A kormányrendelet egyébként így hangzik: "több ember halálát okozó tömegszerencsétlenség, illetve természeti katasztrófa esetén a hatóság a boncolástól eltekinthet, ha a szakértő nyilatkozata alapján a halál oka egyértelműen megállapítható, és a boncolás mellőzése az eljárás érdekeit nem sérti, így különösen, ha az áldozatok azonosítására az eljárás során az Interpol Disaster Victim Identification protokollja szerint kerül sor". A halál okának egyértelműsége tekintetében két boncolásra jogosult igazságügyi orvosszakértő együttes nyilatkozata szükséges.
Mindez a folyamatban lévő eljárásokra is vonatkozik, ami megfelel a dél-koreai illetékesek és családtagok kérésének.