Három órán belül azonosítják a dunai hajóbaleset áldozatait

Publikálás dátuma
2019.06.06. 12:14

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Dél-Koreában a felnőtt személyigazolvány kiállításához az állampolgárokról egy tízujjas ujjlenyomat is készül.
Három órán belül azonosítják a Dunából előkerülő múlt hét szerdai hajótragédia áldozatait – tudtuk meg Im Byung-Hotól, a Dél-koreai Interpol vezetőjétől, a Magyarországon a halottak azonosításával foglalkozó koreai egység vezetőjétől. Mint a szakember elmondta: az Interpol-protokoll szerint három fő módszer létezik a halottak azonosítására, így a fogászati adatok alapján, a DNS alapján és az ujjlenyomatok alapján lehet biztosan megállapítani az elhunytak személyazonosságát. Dél-Koreában ugyanis a felnőtt személyigazolvány kiállításához az állampolgárokról egy tízujjas ujjlenyomat is készül, ami egy közös daktiloszkópiai adatbázisba kerül. Így most a Dunából előkerült, felnőtt áldozatoknál az ujjlenyomatokat kell rögzíteni, majd a koreai adatbázisból három órán belül megkapják a pontos és biztos eredményt. Im Byung Ho szerint 30 fokos vízhőmérséklet alatt nagyjából három hónapig lehet a vízben lévő holttestekről azonosításhoz használható ujjlenyomathoz jutni.
Sajtóérdeklődésre elmondta: a hírek szerint a balesetkor a hajón tartózkodó fiatalkorú személy azonosításhoz előre láthatóan DNS analízisre lesz szükség. Keller Éva, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani igazgatója elmondta: a halottak azonosítása az intézeten belül történik. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az azonosítás feladata a rendőrségé. Kreitz Zsuzsanna rendőr-alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Technikai Főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a magyar és a koreai szakemberek az Interpol azonosítási protokoll alapján dolgoznak. Magyarországon 2017 óta Interpol eljárásrend szerint történik az azonosítás, a korai kollégáik az itt felvett ujjlenyomatokat azonnal le tudják kérdezni a saját adatbázisukból. Mint a szakember megjegyezte: az ilyen típusú baleseteknél az áldozatok olyan mértékben roncsolódnak, hogy egyéb módon, fényképek, külső felismerhetőség alapján nem lehet őket azonosítani.
Frissítve: 2019.06.06. 12:25

Kálmán Olga a DK főpolgármester-jelöltje az előválasztáson

Publikálás dátuma
2019.06.06. 12:11

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Dobrev Klára azt mondta: Kálmán Olga egész pályafutásával azt demonstrálta, hogy lehet nyíltan és következetesen szemben állni az Orbán-rendszerrel.
Kálmán Olga elindul a főpolgármester-jelölti előválasztáson a Demokratikus Koalíció (DK) támogatásával – jelentette be csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Dobrev Klára. A DK EP-listavezetője szerint Kálmán Olga egész pályafutásával azt demonstrálta, hogy lehet nyíltan és következetesen szemben állni az Orbán-rendszerrel. A DK számára abszolút hiteles a személyisége, ezért is kérték fel, hogy induljon az előválasztáson. Arra a kérdésre, hogy ezzel nem rúgta-e fel a párt a helyhatósági választásokra kötött budapesti megállapodásokat, úgy válaszolt, hogy az előválasztással kapcsolatos megállapodásuk csak az első fordulóra szólt. Miután a Momentum bejelentette, hogy saját jelöltet indít, teljesen logikus volt, hogy a DK-nak is lesz jelöltje. Ugyanakkor a kerületi megállapodások továbbra is érvényben vannak. Dobrev Klára azt mondta, a DK-nak mindig is fontos volt, hogy minél több nő legyen a politikában, Kálmán Olga ezért is volt logikus választás a párt számára.
Kálmán Olga arról beszélt, hogy programja alapja „visszaadni Budapestet a budapestieknek”. A Népszava kérdésére, mikor ismerheti meg a nyilvánosság a konkrét főpolgármesteri programját, úgy válaszolt, hogy ilyen természetesen lesz majd, de a következő időszakban még nagyon sok budapestivel szeretne beszélgetni azért, hogy még jobban megismerje az itt élők legfontosabb problémáit. Ugyanakkor szerinte mindazok, akik Budapesten élnek, tanulnak, vagy dolgoznak, nap mint nap szembesülhetnek vele, milyen anomáliákkal küzd ez a város hosszú évek óra. Elég csak a legaktuálisabbra gondolni, hogy néz ki a város, milyen a közlekedése egy kiadós májusi zivatar után – tette hozzá. Lapunk kérdésére, miszerint szeretne-e a következő hetekben egy nyilvános vitát a többi jelölttel, Kálmán Olga azt mondta hogy természetesen, ilyenre reméli hogy legalább egy alkalommal sor kerül. „A vita jó, a vita során világossá lehet tenni, hogy az egyes jelölteknek milyen tervei, elképzelései vannak Budapestről” – fogalmazott.

Kerpel-Fronius Gábor: Várom a vitákat

Nagyon örülök, hogy újabb versenyző jelentkezett az előválasztásra. Azt gondolom, hogy egy verseny attól jó, ha minél komolyabb aspiránsok közül választjuk ki a legjobbat. Várom a vitákat – reagálta a Népszavának Kálmán Olga bejelentésére Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje. (Z. Á.)

Karácsony: azt hittem, hogy én leszek a DK jelöltje az előválasztáson

Azt eddig is tudtam, hogy lesz a DK-nak jelöltje az előválasztáson, csak eddig azt hittem, hogy ez én leszek – kezdte Karácsony Gergely. Minél több a jelölt, minél több a program és minél több a vita, annál nagyobb a legitimációja annak az aspiránsnak, aki a budapestiek akaratából Tarlós István kihívója lesz – így kommentálta Kálmán Olga bejelentését Karácsony Gergely a Facebookon. Az előválasztás első körének a győztese leszögezte, most is diadalmaskodni akar, de a végső célja az, hogy a budapestiek legfontosabb problémáit legyőzze. Azt mondta, hogy a programja szerinte támogatható a világvégéért és a hónap végéért aggódóknak is. – Alig várom a vitákat a DK és a Momentum jelöltjével – fogalmazott Zugló polgármestere. 
Frissítve: 2019.06.06. 17:34

Leállt az e-felvételi, meghosszabbított határidővel módosíthatnak sorrendet a diákok

Publikálás dátuma
2019.06.06. 12:02

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A rendszert azóta helyreállították.
Az Oktatási Hivatal (OH) két nappal, július 12-ig meghosszabbítja a felsőoktatási felvételi dokumentumfeltöltési és egyszeri sorrendmódosítási határidejét – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. Jelezték, hogy a 2019-ben külföldi középiskolában érettségizett vagy külföldi felsőoktatási intézményben oklevelet szerzett jelentkezők esetében a dokumentumfeltöltési határidő július 18-ára módosul. Június első hétvégéjén technikai okokból átmenetileg nem volt elérhető a felsőoktatási felvételi ügyintézési rendszere, az e-felvételi. A rendszert azóta helyreállították. A jelentkezők érdekeit szem előtt tartva, valamint a jogszabályi előírásoknak megfelelően az OH meghosszabbította az ügyintézési határidőt – közölték.
Szerző