Hableány-tragédia: azonosították a tizenhatodik áldozatot

Publikálás dátuma
2019.06.06. 14:05

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A szerda éjjel a Szabadság híd közelében megtalált férfi is a hajó utasa volt.
A szerdai éjszakán a budapesti Szabadság híd környékén kiemelt holttest azonosítása megtörtént, tájékoztat honlapján a rendőrség. Az eddig eltűntként keresett férfi a május 29-én történt hajóbaleset tizenhatodik dél-koreai áldozata.
A kutatásban részt vevők a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még 10 dél-koreai utast és a hajó 2 fős magyar legénységét.

Három órán belül azonosítják a dunai hajóbaleset áldozatait

Három órán belül azonosítják a Dunából előkerülő múlt hét szerdai hajótragédia áldozatait – tudtuk meg Im Byung-Hotól, a Dél-koreai Interpol vezetőjétől, a Magyarországon a halottak azonosításával foglalkozó koreai egység vezetőjétől. Mint a szakember elmondta: az Interpol-protokoll szerint három fő módszer létezik a halottak azonosítására, így a fogászati adatok alapján, a DNS alapján és az ujjlenyomatok alapján lehet biztosan megállapítani az elhunytak személyazonosságát. Dél-Koreában ugyanis a felnőtt személyigazolvány kiállításához az állampolgárokról egy tízujjas ujjlenyomat is készül, ami egy közös daktiloszkópiai adatbázisba kerül. Így most a Dunából előkerült, felnőtt áldozatoknál az ujjlenyomatokat kell rögzíteni, majd a koreai adatbázisból három órán belül megkapják a pontos és biztos eredményt. Im Byung Ho szerint 30 fokos vízhőmérséklet alatt nagyjából három hónapig lehet a vízben lévő holttestekről azonosításhoz használható ujjlenyomathoz jutni. Sajtóérdeklődésre elmondta: a hírek szerint a balesetkor a hajón tartózkodó fiatalkorú személy azonosításhoz előre láthatóan DNS analízisre lesz szükség. 

Szerző
Frissítve: 2019.06.06. 15:31

Tovább emelkedik a Duna vízszintje

Publikálás dátuma
2019.06.06. 13:32

Fotó: Isza Ferenc / AFP
Az országban 523 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget.
Mintegy egy nap alatt 8 centimétert emelkedett a Duna vízszintje Budapestnél – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel. Szerdán délben a fővárosban 451 centiméter volt a vízállás, csütörtökön 11 órára 459 centiméterre emelkedett a vízszint. Budapesten péntek délutánig a vízszint egy decimétert nem meghaladó emelkedése, majd újbóli lassú apadása valószínű. A 400 centiméteres szint alulmúlása így jövő hét kedden a reggeli órákra tolódik. A Duna felső szakaszain a magasban elkezdődött hóolvadás miatt pár centiméteres vízszintemelkedés várható. A következő időszakban a Tisza vízgyűjtőjén számottevőbb csapadékmennyiség csak a Körösök részvízgyűjtőin várható. A Körösökön kialakuló vízállásokra a Tiszán levonuló árhullám továbbra is kihat – írta az OVF.
Szerző
Témák
Duna vízszint

Három órán belül azonosítják a dunai hajóbaleset áldozatait

Publikálás dátuma
2019.06.06. 12:14

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Dél-Koreában a felnőtt személyigazolvány kiállításához az állampolgárokról egy tízujjas ujjlenyomat is készül.
Három órán belül azonosítják a Dunából előkerülő múlt hét szerdai hajótragédia áldozatait – tudtuk meg Im Byung-Hotól, a Dél-koreai Interpol vezetőjétől, a Magyarországon a halottak azonosításával foglalkozó koreai egység vezetőjétől. Mint a szakember elmondta: az Interpol-protokoll szerint három fő módszer létezik a halottak azonosítására, így a fogászati adatok alapján, a DNS alapján és az ujjlenyomatok alapján lehet biztosan megállapítani az elhunytak személyazonosságát. Dél-Koreában ugyanis a felnőtt személyigazolvány kiállításához az állampolgárokról egy tízujjas ujjlenyomat is készül, ami egy közös daktiloszkópiai adatbázisba kerül. Így most a Dunából előkerült, felnőtt áldozatoknál az ujjlenyomatokat kell rögzíteni, majd a koreai adatbázisból három órán belül megkapják a pontos és biztos eredményt. Im Byung Ho szerint 30 fokos vízhőmérséklet alatt nagyjából három hónapig lehet a vízben lévő holttestekről azonosításhoz használható ujjlenyomathoz jutni.
Sajtóérdeklődésre elmondta: a hírek szerint a balesetkor a hajón tartózkodó fiatalkorú személy azonosításhoz előre láthatóan DNS analízisre lesz szükség. Keller Éva, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani igazgatója elmondta: a halottak azonosítása az intézeten belül történik. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az azonosítás feladata a rendőrségé. Kreitz Zsuzsanna rendőr-alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Technikai Főosztályának vezetője arról beszélt, hogy a magyar és a koreai szakemberek az Interpol azonosítási protokoll alapján dolgoznak. Magyarországon 2017 óta Interpol eljárásrend szerint történik az azonosítás, a korai kollégáik az itt felvett ujjlenyomatokat azonnal le tudják kérdezni a saját adatbázisukból. Mint a szakember megjegyezte: az ilyen típusú baleseteknél az áldozatok olyan mértékben roncsolódnak, hogy egyéb módon, fényképek, külső felismerhetőség alapján nem lehet őket azonosítani.
Frissítve: 2019.06.06. 12:25