Előfizetés

Olyan adatokat törölhetett telefonjáról a Viking kapitánya, amelyek segítették volna a nyomozást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.06. 14:29

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az ukrán férfinak már korábban is volt balesete.
A nyomozás adatai szerint a szállodahajó kapitánya a dunai hajóbaleset után adatokat törölt a telefonjáról - közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel. Megerősítették továbbá azt a sajtóhírt, hogy áprilisban Hollandiában is okozott balesetet a múlt szerdai baleset ügyében meggyanúsított hajóskapitány. Kifejtették: a Fővárosi Főügyészség az Eurojust magyar nemzeti tagján keresztül szerezte be azt a hivatalos információt, hogy a
Hollandiában idén április 1-jén balesetet okozó hajó kapitánya és a jelen ügyben gyanúsított kapitány ugyanaz a személy, őt Hollandiában is gyanúsítottként vonták felelősségre.

Ezen tényekről az ügyben eljáró Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség, az óvadékról szóló bírósági határozat fellebbezése indokolásának kiegészítésében, a bíróságot még csütörtökön tájékoztatja, és a letartóztatás indokaként a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozására is hivatkozik - tették hozzá. Közölték továbbá azt is, hogy a fővárosi főügyész - a legfőbb ügyész egyetértésével és engedélyével - a Duna budapesti szakaszán történt vízibaleset ügyében 5 ügyészből, illetve alügyészből álló ügyészi ügyfeldolgozó csoportot hozott létre. A csoport jelenlegi feladata, figyelemmel arra, hogy az ügy vizsgálati szakaszban van, a nyomozó hatóságtól folyamatosan érkező adatok elemzése és értékelése. Ezen túl a fővárosi főügyész külön kapcsolattartó ügyészt jelölt ki, hogy biztosítsa a kapcsolatot a budapesti dél-koreai nagykövetség munkatársaival. Emlékeztettek: a nyomozási bíró június elsején egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.
A bíróság emellett megállapította, hogy a hajóskapitány 15 millió forint óvadék letétele esetén Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerül, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett.

Az óvadék megengedése ellen az ügyészség fellebbezéssel élt - olvasható az ügyészségi közleményben.  Mint azt már korábban megírtuk, a Hableány május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és kéttagú magyar személyzet.  Hét embert sikerült kimenteni, illetve a baleset napján hét áldozat holttestét találták meg.  Azóta további nyolc áldozat holtteste került elő. Valamennyien dél-koreaiak. Továbbra is keresnek még 11 dél-koreai utast és a hajó 2 fős magyar legénységét.

Életfogytiglanra ítélték az inárcsi családsegítő gyilkosát

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.06. 13:31

Fotó: police.hu
A bíróság a bizonyítási eljárás során megállapította, hogy a férfi előre megfontolt szándékkal követte el tettét. A döntés nem jogerős.
Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte elsőfokon, nem jogerősen a Budapest Környéki Törvényszék az inárcsi családsegítő gyilkosát – közölte a bíróság csütörtökön az MTI-vel. Mint írták, a vádlottat a bíróság előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés, valamint lőszerrel való visszaélés miatt ítélte életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra. A bíróság a vádirati tényállással szemben a bizonyítási eljárás során megállapította, hogy a vádlott a tettét előre megfontolt szándékkal követte el. A vádlott – aki beismerte tettét – legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős – közölte a bíróság. A vád szerint a férfi Inárcson épített családi házat devizahitelből, a hitelválság után megemelkedett törlesztőrészleteket azonban nem tudta fizetni. A csaknem 60 millió forint tartozás miatt végrehajtás indult, a házat elárverezték, és a három gyermekes családnak 2018. június végéig ki kellett költöznie. Két gyerek kiskorú volt, egyikük fogyatékkal élő. A vádlott segítséget kért az inárcsi önkormányzattól, a családsegítő szolgálathoz fordult, amelynek dolgozója többféleképpen is próbált segíteni, de nem sikerült szállást szereznie a vádlottnak és családjának. A vádlott felesége 2018. július 10-én közölte, hogy a gyerekekkel rokonokhoz költözik. A férfi egy átvirrasztott éjszaka után másnap reggel bement egyeztetni a családsegítővel, ám vita robbant ki, a férfi kést rántott és nyakon szúrta a nőt, aki a helyszínen meghalt. A vádlott ezután átment a polgármesteri hivatalba és feladta magát. A vádirat tartalmazza azt is, hogy a férfi korábban rendőrként lőszereket szerzett, amelyeket nyugdíjba vonulása után engedély nélkül magánál tartott.

Újabb honosítási csalás lepleződött le - két polgármester is ül a vádlottak padján

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.06. 11:50
illusztráció
Fotó: Népszava
142 román és szerb lakóhelyű, honosított magyar állampolgárnak intéztek magyarországi lakcímet.
Vádat emeltek tizenhat emberrel szemben, akik 2012-2015 között külföldi lakóhelyű, honosított magyar állampolgárok valótlan lakcímbejelentéseiben vettek részt Csongrád megye két településén - tájékoztatott a megyei főügyészség helyettes szóvivője. Serfőző Katalin közölte,
a terhelteket 59 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolják.

A vád szerint 2012 és 2015 között román és szerb lakóhelyű, honosított magyar állampolgárok jelentkeztek be két Csongrád megyei település ingatlanaiba, miközben ténylegesen nem éltek ott. A bűncselekményekben részt vett a két település polgármestere, valamint két önkormányzati dolgozó is.
Az egyik település polgármestere tizenegy valótlan lakcímbejelentésnél szállásadóként tüntette fel magát, míg a másik település polgármestere tíz esetben rábeszélt egy másik vádlottat arra, hogy írja alá a bejelentő lapokat szállásadóként. A két önkormányzati dolgozó segítséget nyújtott a lakcímbejelentő lapok beszerzésében, kitöltésében, benyújtásában, valamint olyanok keresésében, akik vállalták, hogy fiktív szállásadóként a lakcímbejelentő lapokat aláírják. Az egyik önkormányzati dolgozó tizenkét esetében szállásadóként is feltüntette magát. A többi vádlott szállásadóként írta alá a fiktív lakcímbejelentési lapokat. A vád szerint
az egyik településen összesen 52, míg a másik településen 90 külföldön élő magyar állampolgár lakóhelyének valótlan bejegyzésében működtek közre.

Az ügyészség két önkormányzati dolgozóval szemben felfüggesztett börtönbüntetés, nyolc további vádlottal, köztük a polgármesterekkel, szemben pénzbüntetés kiszabását, míg négy vádlott esetében próbára bocsátás alkalmazását indítványozta.
A külföldi lakóhelyű magyar állampolgárokkal szemben az ügyészség megrovást alkalmazott.
Két hete egy budapesti okmányirodai ügyintéző ellen emelt vádat az ügyészség, aki mintegy kétszáz hamis útlevelet és személyazonosító igazolványt állított ki, többek között ukrán, orosz, azeri, iráni és albán állampolgároknak. A magyar útlevelekhez honosított magyar állampolgárok adatait használta fel.