Megmérgeztek három elefántot Malajziában

Publikálás dátuma
2019.06.07. 13:57

Fotó: HANDOUT / AFP
Három elefántot mérgeztek meg egy malajziai olajpálma-ültetvény közelében - közölte a helyi rendőrség pénteken.
Az ország déli részén lévő Dzsohor állam rendőrei kedden találták meg a tetemeket, majd értesítették a vadőröket - mondta el az AFP-nek Adbul Kadir Abu Hasim, a nemzeti parkokért felelős állami vezető. A három állatról úgy tudni, a közeli erdei rezervátumban élő, mintegy 30 tagú csordához tartoztak.
"A 18-22 éves nőstények vizsgálatából kiderült, hogy megmérgezték őket. Megdöbbentett és elkeserített az eset. Ha ez így folytatódik, minden vadon élő elefántunkat elveszítjük"

- tette hozzá Abdul Kadir.

Még vizsgálják az állatok máj- és vesemintáit, hogy megállapítsák, milyen mérget használtak - mondta Xavier Dzsajakumar Arulanandam, a természeti erőforrások minisztere.
Malajziában egyre gyakrabban ölnek meg elefántokat, akiknek élőhelyét a terjeszkedő ültetvények fenyegetik. Tavaly hat törpeelefánt pusztult el szintén mérgezésben egy Szabah állambeli pálmaolaj-ültetvény közelében.
Állatvédők becslései szerint már csak nagyjából 1500 elefánt ér vadon az országban, amelyik kiterjedt esőerdőknek ad otthont, bennük az elefántokon kívül orangutánok, tigrisek és számos más egzotikus állat. Sok ritka faj egyedszáma azonban drámaian csökkent az utóbbi évtizedekben.
Sok veszélyeztetett állatra lesnek orvvadászok egyes testrészeik miatt, amelyekből gyógyhatásúnak vélt szereket készítenek sok ázsiai országban.
Abdul Kadir figyelmeztette a tetteseket, hogy bűntényt követtek el és el fogják kapni őket.
Szerző
Témák
elefánt Malajzia

Rekordmértékű a Földközi-tenger műanyagszennyezése

Publikálás dátuma
2019.06.07. 11:11

Fotó: Nico Cardin / WWF Magyarország
Évente több mint félmillió tonna műanyag árasztja el a Földközi-tengert - derült ki a WWF legfrissebb jelentéséből, amelyet a június 8-i óceánok világnapja alkalmából pénteken publikáltak.
A Földközi-tenger a világ vizeinek mindössze 1 százalékát teszi ki, de a mikroműanyagok 7 százalékát tartalmazza, ami rekordmennyiségnek számít. Évente több mint félmillió tonna műanyag árasztja el a tengert, ami percenként 33.800 félliteres PET-palacknak felel meg. Így aztán a térség országaiban nincs ok az óceánok világnapjának június 8-i ünneplésére. A régió gazdasága súlyos árat fizet ezért szó szerint is, hiszen több százmillió dollárra rúgnak évente az ehhez kapcsolódó költségek. A WWF "Állítsuk meg a műanyagáradatot: hogyan tudják megóvni tengerüket a mediterrán országok?" című jelentése az egyes országok hulladékkezelését vizsgálja és értékeli.

Műanyagban fürdünk

A számok riasztóak: a Földközi-tenger partszakaszainak minden egyes kilométerén naponta több mint öt kiló tengeri hulladék halmozódik fel. A térség legszennyezettebb területe Törökország déli része, de Barcelona, Velence, Tel-Aviv, Valencia és a marseille-i öböl is a rendkívül szennyezett partszakaszok közé tartozik.
A műanyagtermékek több mint fele a gyártás után kevesebb mint egy évvel a kukában landol. A tengeri hulladék évente 641 millió euró költséget jelent a turisztikai, tengerészeti és halászati szektor számára. A Földközi-tenger menti vállalatok évente 38 millió tonna műanyagtárgyat gyártanak eladásra, de nem fedezik a túlzott hulladéktermelés költségeit. Ráadásul az új műanyag gyártása olcsó, ezért a cégek nem törekednek arra, hogy újrahasznosított műanyagot vagy más, alternatív anyagokat használjanak termékeikhez. 
A kormányok és a helyi önkormányzatok hulladékuk 28 százalékát még mindig nem kezelik megfelelően. Amit pedig nem gyűjtenek be, az illegális hulladéklerakókba jut vagy egyszerűen kikerül a szabadba, így viszont egyenes út vezet a folyókba és végül a tengerbe. A térségben évente 2,9 millió tonna hulladékot még mindig nem ellenőrzött területeken dobnak el, különösen Egyiptomban és Törökországban, de Marokkóban is 170 olyan hulladéklerakó telep található, amelyeket bár lezárásra ítéltek, még mindig működnek. A gyártók és a kormányok, hatóságok mellett a turistáknak is van hova fejlődniük: ők évente több mint 24 millió tonna műanyaghulladékot termelnek a mediterrán térségben, a tengerparti városokban nyaranta 30 százalékkal megnő a hulladék mennyisége.
Bár az újrahasznosítás a begyűjtés, a szétválogatás és a technológia drága, a térségben páran jó példával járnak elöl. Ilyen például Olaszország, ahol a műanyaghulladék 38 százalékát szelektíven gyűjtik, így azt képesek újrahasznosítani. A déli országok többsége viszont a hulladék kevesebb, mint 10 százalékát hasznosítja újra.
"Minden második lélegzetvételt az óceánok biztosítanak, és az általunk kibocsátott szén-dioxid negyedét elnyelik, ezért az egészséges tengerek jólétünk zálogai. Mindannyiunk felelőssége, hogy tengereinket megóvjuk"

- mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

 A horvát tengerpart a magyar turisták körében is kedvelt nyaralóhely. Felelős turistaként tudatos, jó döntésekkel mi is sokat tehetünk a tengerek megóvása érdekében. Nyaraláskor figyeljünk oda a műanyag tárgyak használatára és a hulladékra, ügyeljünk, hogy ne vásároljunk olyan emléktárgyat, amelyek például a korallokból vagy más védett fajokból készültek. 
"Ne hozzunk haza magunkkal semmit, csak az élményeinket, és ne hagyjunk ott mást, csak a lábnyomunkat a homokban"

- tette hozzá Antal Alexa.

 A WWF felhívja a térség összes országának kormányát és az Európai Uniót, hogy a Földközi-tenger védelmét célzó Barcelona Egyezmény keretein belül együtt vállaljanak kötelezettséget és tegyenek konkrét lépéseket annak érdekében, hogy megóvják a Földközi-tengert a műanyagszennyezéstől. Erre jó alkalom lehet a következő ülés, amelyet 2019 decemberében tartanak Nápolyban. 
Júliustól novemberig a WWF új, Blue Panda nevű hajója a Földközi-tengeren fog közlekedni Franciaország, Olaszország, Törökország, Tunézia és Marokkó partjait érintve, hogy mozgósítsa a helyi lakosokat és a turistákat a műanyagszennyezés csökkentése érdekében.
Szerző
Frissítve: 2019.06.07. 11:49

A kutyák átveszik gazdájuk stresszes állapotát

Publikálás dátuma
2019.06.07. 10:10
Illusztráció
Fotó: Alexandr Polegenko/Sputnik / AFP
Megérzik a kutyák, ha a gazdájuk stresszes, sőt svéd kutatók szerint az eb stressz-szintje is megemelkedik.
A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Linköpingi Egyetem etológusai úgy vélik, hogy a kutya tükrözi gazdája stressz-szintjét. A kutatók azt vizsgálták, hogy miként hatnak a kutya stressz-szintjére életmódi tényezők és azok az emberek, akikkel együtt él.
Korábbi kutatás már kimutatta, hogy adott fajok egyedei tükrözhetik egymás érzelmi állapotát. Például kapcsolat van a gyermekek és az anyák hosszú távú stresszes állapota között. 
A tanulmányban 25 border collie-t és 33 shetlandi pásztorkutyát vizsgáltak, valamennyinek nő volt a gazdája. A kortizol nevű stresszhormon koncentrációját mérték meg a kutyák szőrzetében és a gazdik hajában hónapokon át. 
"Azt találtuk, hogy hosszú távon a kortizol szintje a kutyában és tulajdonosában összhangban volt oly módon, hogy a magas kortizolszintű gazdáknak magas kortizolszintű kutyái voltak, az alacsony kortizolszintű tulajdonosoknak alacsony kortizolszintű kutyája volt" - idézte Ann-Sofie Sundman etológust, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
A gazdáktól és a kutyáktól kétszer kaptak hajmintát több hónapos eltéréssel. Mivel a fizikai aktivitás növeli a kortizolszintet, a mintákat olyan ebekével is összehasonlították, amelyek agility vagy engedelmességi versenyekben vettek részt. A kutyák fizikai aktivitásának szintjét egy héten át mérték egy nyakörv segítségével.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy a rövidtávú kortizol a nyálban azonos módon növekedik kutyában és gazdában is, ha együtt versenyeznek. Az új tanulmány ezzel szemben azt mutatta ki, hogy a kutyák fizikai aktivitása nem hat a hosszú távú kortizolszintre. Azt is kimutatták, hogy a versenyző kutyák stressz-szintje jóval erősebben kapcsolatban áll a gazdáikéval. A kutyatulajdonosoknak ki kellett tölteniük két kérdőívet a saját és a kutyájuk személyiségéről. A kutatók azt vizsgálták, hogy a stressz-szint összefügg-e az egyéni sajátosságokkal.
"Meglepetésünkre azt találtunk, hogy a kutya személyisége nincs nagy hatással a hosszútávú stresszre. A gazda személyisége azonban erős hatással van. 
Ez azt jelzi, hogy a kutya tükrözi gazdája stresszét"

- mondta Lina Roth, a tanulmány társszerzője.

 Az etológusok szerint további kutatásokra van szükség, hogy következtetéseket vonjanak le a kapcsolat okáról. Újabb kutyafajtákat akarnak bevonni a kutatásba. Mind a border collie, mind a shetlandi pásztorkutya terelő kutya, amelyet arra tenyésztettek ki, hogy jól együttműködjön az emberrel és pontosan és gyorsan válaszoljon a jelzésekre. A szakemberek meg akarják tudni, hogy hasonló összhang létezik-e például ember és vadászkutya között, amelyet függetlenségre neveltek. Azt is kutatni akarják, hogy a gazdák neme szerepet játszik-e.
Szerző
Témák
kutya gazda stressz