Másodkapitány volt Jurij C. az áprilisi holland hajóbalesetnél

Publikálás dátuma
2019.06.07. 12:00
Terneuzenben ütközött a Viking hajója
Fotó: Tammy Miller Facebook oldala
Gyanúsítottként hallgatték ki, azt ugyanakkor nem tudni, hogy a holland hatóságok pontosan mivel gyanúsítják az ukrán hajóskapitányt.
Hollandiában gyanúsítottként hallgatták ki Jurij C-t, a Budapesten a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn ukrán kapitányát egy áprilisi, Hollandiában történt hajóbaleset miatt – mondta el Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a holland hatóságok pontosan mivel gyanúsítják az ukrán hajóskapitányt.
Csütörtökön az ügyészség közzétette, hogy a budapesti balesetben halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével meggyanúsított hajóskapitány korábban már részese volt egy balesetnek.
Áprilisban a Viking Idun nevű hajó fedélzetén 171 utassal az éjszakában beleütközött egy olajszállító tankerbe. Akkor személyi sérülés nem történt.

Erre reagálva a Viking Cruises hajózási vállalat szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta: "meg tudjuk erősíteni, hogy a Viking Sigyn kapitánya április 1-jén a Viking Idun fedélzetén volt, de az incidens idején nem ő volt a hajó kapitánya. A hajót egy másik kapitány irányította".
Érdeklődésünkre a Fővárosi Ügyészség most megerősítette, hogy a magyarországi ügy gyanúsítottja másodkapitány volt a Viking Idun-on. Ugyanakkor Rab Ferenc leszögezte: „annak megállapítása, hogy ott ki vezette a hajót, a holland nyomozás tárgya".
Frissítve: 2019.06.07. 12:08

Kötelező lett a bárányhimlő-oltás, az orvosok mégsem boldogak: bajok vannak az időponttal

Publikálás dátuma
2019.06.07. 11:37
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie
Azt még nem tudni, hány aláírás fog összegyűlni azért, hogy a bárányhimlő oltásának időpontját rugalmasabban kezeljék.
Szeptembertől lesz kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás, amit a gyerekeknek két új oltási időpontban, 13 és 16 hónaposan kell megkapniuk. Az oltás kötelezővé tételét minden orvos üdvözölte, az időpontok megválasztását már kevésbé - írja a medicalonline.hu.
A varicella elleni védelem kötelezővé tétele pozitív hír, részletezik, hiszen a betegség évente több 10 ezer embert érint, szövődményei pedig ugyan ritkán, de súlyosak lehetnek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ statisztikája szerint tavaly 24 ezer bárányhimlős fertőzést jelentettek, míg 2017-ben 33 ezret, 2016-ban 38 ezret, 2015-ben 42 ezret, 2014-ben pedig 29 ezret. Ráadásul ezek a számok a valóságban jóval magasabbak lehetnek.
Ami viszont ezzel az oltási sort illeti, már kisebb az öröm. Másfél éves korig a gyerekeket nem hatszor, hanem nyolcszor kell majd kötelező oltások miatt orvoshoz vinni - nem beszélve a választható védőoltások miatti külön időpontokról. Ez a szülőknek és gyerekeknek is teher, de a szakmának is, ráadásul
a gyermekgyógyászokkal még csak nem is egyeztettek a kérdésről.

Mivel az oltási időpontok megválasztása miatti nehézségek rengeteg orvost érintenek, április végén a hazai gyermekgyógyászati grémiumok vezetői közös levelet írtak az országos tiszti főorvosnak. Ebben – nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva – azt kérték, hogy a 13 és 16 hónapos életkor helyett a varicella elleni oltás beadását engedélyezzék a 15 és 18 hónapos korban esedékes kötelező védőoltásokkal együtt. Így nem nőne az orvos-beteg találkozások száma, ami, mint írják, nemcsak a gyerekek érdekében lenne fontos, hanem a költséghatékonyság, a szülői compliance és az ellátórendszer további terhelésének megakadályozása szempontjából is észszerű lenne. Ellene semmi nem szól, a varicellaoltás a 15 és 18 hónapos korban adandó kötelező védőoltásokkal együtt is beadható biztonságosan.
Az orvosok levelére a tiszti főorvos május elején válaszolt, jelezve, hogy miközben a gyerekorvosok saját szemszögükből, az eddigi oltások tapasztalataira alapozva formálnak véleményt, addig a védőoltás immunizációs programba illesztésekor egyéb szempontokat is figyelembe kell venni.
Az elutasító választ követően a Házi Gyermekorvosok Egyesülete arra kérte a kollégákat, hogy június 7-én éjfélig ők is kérjék a kötelező védőoltás beadási időpontjának módosítását. A kérést kicsit módosították is: azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek 12 és 18 hónapos koruk között kaphassák meg a két oltást, méghozzá úgy, hogy a két dózis között minimum 3 hónap teljen el, és az oltást akár önálló alkalommal, akár más, ebben az időszakban esedékes védőoltással együtt lehessen alkalmazni. 
Azt még nem tudni, hány aláírás fog összegyűlni annak érdekében, hogy a bárányhimlő oltásának időpontját rugalmasabban kezeljék.
Szerző

A sajtó és a foci után a szlovén szállodaiparba is bevásárolja magát az Orbán-kormány

Publikálás dátuma
2019.06.07. 10:05

3 milliárd forintért készülhet megvásárolni egy állami cég egy a szintén közpénz-milliárdokat elnyelő lendvai fociakadémia szomszédjában fekvő szállodakomplexumot.
Az Orbán-kormány turisztikai komplexumot venne Szlovéniában, a beszerzést bonyolító állami cég pedig már a 144,4 millió forintos előleget is elutalta, írja a hvg.hu. A vagyont a Comitatus-Energia nevű állami zrt. egy külföldi ingatlanvásárlással kapcsolatban utalta közjegyzői letétbe, mint azt a lap kiszúrta 2018-as beszámolójukban. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy
a Comitatus-Energia illetékes a szlovéniai Terme Lendava üdülőközpont folyamatban lévő megvásárlásában.

Hacsak a vállalat nem bonyolít egyszerre több külföldi ingatlanvásárlást, akkor a 144,4 millió a Terme Lendavára ment el. A Terme Lendava egyébként magában foglalja a 120 szobás, ötmedencés, háromcsillagos Hotel Lipát, továbbá kempinget, apartmanfalut és egy fejlesztési telket. Arról, hogy a magyar állam 9 millió eurós ajánlatot tett rá, már tavaly augusztusban az Átlátszó is írt. Most a komplexum tulajdonosa, a Sava Turizem is elismerte a hvg.hu-nak, hogy az adásvételi eljárás folyamatban van.
A szlovén sajtóhírek szerint a Sava Turizem 9 millió eurót kérne a Terme Lendaváért, vagyis jelenlegi árfolyamon 2,9 milliárd forintot. A Comitatus-Energiának épp van 2,9 milliárdja, ebből 2,8 milliárd bankszámlán.
Szlovéniában régóta téma, hogy a magyar kormányfő és köre befolyásszerzésre törekszik - ezt figurázta ki például az Orbán Viktort náci vezérként, a szlovák szélsőjobb prominens alakjai által körberajongva ábrázoló márciusi karikatúra is, ami az újságírók elleni fellépést kérte a magyar külügy. A karikatúrát címlapon hozó lap, a Mladina szerint a magyar kormány már akkor beavatkozott a szlovén belpolitikába, mikor
Orbánhoz közeli emberek anyagilag is kisegítették a Janez Janša vezette szélsőjobboldali pártot, a tavalyi választáson csúfosan elbukó SDS-t, illetve amikor bevásárolták magukat a helyi médiába.

Nem lesz messze egyébként a Terme Lendava szállodakomplexum attól a lendvai fociakadémiától sem, amire 1,3 milliárd forint közpénzt költ el a magyar kormány.
Szerző