Ezeket vigyük magunkkal nyaraláshoz

Publikálás dátuma
2019.06.07. 13:13

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
A nyaralás tervezésénél célszerű arra is gondolni, legyen kéznél kisebb rosszullétek, sérülések ellátásához szükséges eszköz és gyógyszer.
 Akár erdőbe, akár a vízpartra utazunk, szúnyogokkal nagyobb mennyiségben találkozhatunk, ezért szúnyogriasztó és a csípések viszketését enyhítő szer mindenképp kerüljön a bőröndbe. Kullancsok már nemcsak erdőkben, hanem parkokban, játszótereken, sőt a kertben is előfordulhatnak, ezért szerezzünk be eltávolítócsipeszt is - ajánlotta Dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosa.
Más népek konyhája, a strandbüfék kínálata és sok esetben már önmagában az utazás okozta stressz is kellemetlen, gyomorpanaszokat válthat ki, ezért jó, ha van kéznél savlekötő, görcsoldó és hasfogó készítmény. Megelőzésére már az utazás előtt lehet probiotikum kúrát tartani. Valakinél az idegen környezet székrekedést okozhat, ezért hashajtót is érdemes az úti patikába készíteni. Trópusi országba utazva a háziorvostól érdemes tanácsot kérni, milyen gyógyszert vigyünk bélbaktérium-okozta súlyosabb fertőzés esetére. Igazán óvatosak vihetnek magukkal olyan, zacskós sókeveréket, amely vízben feloldva jó szolgálatot tehet só- és folyadékvesztéskor.
Nem kell extrém sportokat űzni ahhoz, hogy kisebb-nagyobb sérülést szedjünk össze: elég egy óvatlan mozdulat, feltörheti a cipő a sarkunkat, de meg is vághatjuk magunkat, ilyenkor jó, ha van bőrfertőtlenítő spray, sebtapasz, gézlap és rugalmas pólya. Kellemetlen sebek kialakulásától kímélhetjük meg magunkat, ha köves, sziklás tengerpartra vízi cipőről is gondoskodunk. Próbáljuk elkerülni a tengeri sünt, mert belelépve az állat éles tüskéi komoly gyulladást is okozhatnak, a szobában töltött felépülés akár hosszadalmas is lehet - hangsúlyozta a belgyógyász.
A légkondicionáló kellemetlen légúti betegségeket okozhat, ha például az autóban túl hűvösre állítjuk, vagy magunkra irányítjuk, torokfájás, náthás tünetek jelentkezhetnek. Ezek kezelésében nyálkahártya lohasztó vagy tengervizes orrspray és torokfertőtlenítő cukorka, láz- és fájdalomcsillapító segíthet. Allergiás tünetek ellen antihisztamin tartalmú készítmények lehetnek hatásosak, amelyek akár a komolyabb viszketéssel járó, váratlanul megjelenő csalánkiütéses tüneteket is enyhíthetik.
Nyaralás alatt különösen fontos a fényvédelem, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő naptejet nemcsak a strandon, hanem mindig, amikor a szabadban tartózkodunk. Ha lehet, ne égjünk le, de nem árt, ha van nálunk bőrnyugtató és napozás utáni regeneráló krém is. Bizonyos készítmények segíthetnek bemelegíteni az izmokat túrázás előtt, mások enyhítik a reumás panaszokat, és vannak, amelyek ficam, zúzódás esetén is bevethetők. Hasznos jégzselét is magunkkal vinni, ami szükség esetén gyorsan lehűti a fájó vagy égő testrészt.
A szakorvos figyelmeztetett, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket ne felejtsük el még az utazás előtt felíratni. Kérdezzünk rá, nézzünk utána, nem okoz-e valamelyik készítmény – például bizonyos fájdalomcsillapítók, szívritmus zavarra szedett és egyes pszichiátriai gyógyszerek, antibiotikumok – fényérzékenységet. Ha igen, és a gyógyszer cseréjére nincs mód, kerülni kell a napsugárzást, vagy fokozott óvatosság – UV-szűrős ruházat viselése – ajánlott. Kirándulások, strandolás során se feledkezzünk meg a napszúrás elleni védekezésről, fejfedő viseléséről és a rendszeres folyadékfogyasztásról sem.
Fontos az is, hogy a gyógyszereket megfelelően tároljuk, ugyanis sok készítmény nem "bírja" a magas hőmérsékletet, többórás autóút alatt elveszthetik a hatásukat. A készítményeket ezért mindig előírásnak megfelelően tároljuk hűvös, napfénytől védett helyen, szükség esetén hűtőtáskában szállítsuk - mondta az immunológus.
Szerző

Mikor „kell” serdülni?

Publikálás dátuma
2019.06.06. 15:30

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
Van, amikor a természetes folyamat korán vagy éppen későn jelentkezik.
Pubertásnak azt az időszakot nevezik, amikor a gyermekek fizikailag és érzelmileg elkezdenek fiatal nővé és férfivá érni. Ennek pontos ideje nincs meghatározva, ám ha lányoknál 13, fiúknál 14 éves korig nem veszi kezdetét, az kivizsgálást igényel, csakúgy, mint az, ha lányoknál 8, fiúknál pedig 9 éves kor előtt jelentkezik – mondta dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont csecsemő és gyermek endokrinológusa.
Már a folyamat is gyakran aggodalommal tölti el a szülőket, de akkor különösen nagy az izgalom, ha túl korán veszik észre a jeleket. Ilyen lehet lányoknál a mellek növekedése, szőrnövekedés a hónaljban, intenzív növés, a menstruáció megjelenése, pattanások, zsíros bőr, testszag. Fiúknál a herék és a hímvessző növekedése, mélyülő hang, arc- és testszőrzet megjelenése, intenzív növés, pattanások, zsíros bőr és testszag jelezheti. 
Előfordulhat, hogy a gyermek az összes jelet mutatja, de az is, hogy évekig csak egyet. Utóbbit részleges korai pubertásnak nevezik és nem árt orvoshoz fordulni, bár legtöbbször nincs szükség kezelésre. A korai serdülés egyik veszélye, hogy a csontnövekedés korábban áll meg, és az érintettek, bár kezdetben magasabbak a kortársaiknál, végül alacsonyabbak lesznek, mint amilyenek lennének. Önértékelési gondokat, depressziót is okozhat a korai pubertás, mert a gyerekek egyrészt nincsenek rá felkészülve, másrészt kirekesztve érezhetik magukat a kortársaik köréből.
A korai pubertás okainak feltárásához vizelet és vérvizsgálaton túl szükség van a kezek/csuklók röntgenképére, amellyel a csontosodás mértéke ellenőrizhető. Szükség lehet CT/MRI végzésére is. Van, hogy a korai pubertás oka rejtve marad, de leggyakrabban a hipotalamikus központok fokozott aktivizálódása, tumor, gyulladás vagy mellékvese probléma áll a hátterében. Kezelésére olyan gyógyszert szokás alkalmazni, amely gátolja a korai érést kiváltó nemi hormonok termelését - mondta dr. Tar Attila.
Szerző
Frissítve: 2019.06.06. 17:19

Kenjük, de lehet, hogy nem is jól

Publikálás dátuma
2019.06.05. 14:14
Illusztráció
Fotó: VOISIN / AFP
A megfelelő napvédőkrém, ha jól használjuk, nemcsak a leégés, és ezáltal a bőrdaganatok kialakulása, hanem több bőrelváltozás ellen is véd.
A bőrünk nem felejt, így már gyermekkortól fontos ügyelni a fényvédelemre. Ha valaki élete során többször leég, akkor a kedvezőtlen hatások összeadódnak, majd később ennek látható jelei is lesznek: korai ráncosodás, máj- és öregségi foltok, egyenetlen bőrszín, illetve emelkedik a legveszélyesebb szövődmény, a bőrdaganat kialakulásának kockázata is – mondta dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa.
A napvédő krémeknek átlagosan fél órára van szükségük, hogy hatni tudjanak. Ezért nem jó, ha csak a strandra érve, a vízbe csobbanás előtt sietve keni be magát. A legjobb, ha még otthon eldolgozzuk a bőrön, a strandon pedig már csak ismételgetjük a műveletet. A vízálló terméket sem elég ugyanis egyszer felkenni.
Gyakori, hogy bár többnyire bekenjük magunkat, ilyen-olyan okból, egyes testrészekre nem jut elegendő mennyiségű naptej, és erre csak este a furcsa alakban lepirult terület figyelmeztet. Van, hogy nagyobb területek is kimaradnak, például kopaszodó férfiak nem gondolnak a fejbőr védelmére, pedig nőknél is fontos lenne a haj választékának vonalát bekrémezni. A fülcimpa és a lábfej szintén sokszor elfelejtett terület. 
Fényvédelemre nemcsak a vízparton van szükség, hanem mindig, amikor a szabadban tartózkodunk. Ezért akkor is kenjük be magunkat, ha például sétálni, kirándulni indulunk – ajánlotta a szakorvos.
Illusztráció
Fotó: GODONG / AFP
Hatféle bőrtípus létezik, Európában a 2-es és a 3-as fordul elő leggyakrabban. Előbbi világosabb színű, amely könnyebben leég, a 3-as pedig könnyebben barnul. 30-as faktorszám alatti fényvédőt egyik bőrtípusnak sem javasolt használnia, világosabb bőrűeknek, gyerekeknek az 50-es javasolt. Az SPF mellett fontos, hogy a naptej az UVA és az UVB sugarak ellen is védelmet nyújtson. Előbbi a ráncosodásért, a bőr öregedéséért felel, utóbbi a leégést okozza.
Megfelelően alkalmazott naptej mellett is célszerű óvatosan bánni a napon töltött idővel. 11 és 15 óra között továbbra sem javasolt a tűző napon tartózkodni. Ilyenkor vonuljunk árnyékos helyre, de itt is kenjük be magunkat naptejjel, mert még a lombok között átszűrődő napfényben is leéghetünk. Szemünk egészségét védjük jó minőségű, UV-sugarakat szűrő napszemüveggel, fejünket széles karimájú szalmakalappal. Világos, érzékeny bőrűek számára akár UV-szűrős ruházat viselését is ajánlja a szakember. 
Szerző
Frissítve: 2019.06.05. 14:23