Előfizetés

Greta Thunberg kapta a Lelkiismeret Nagykövete-díjat

Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.07. 16:04
Greta Thunberg
Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Az Amnesty International 2002-ben alapította meg a díjat, hogy ezzel olyan embereket és csoportokat tüntessen ki, akik "lelkiismeretüknek megfelelően cselekedve, előmozdítják az emberi jogok ügyét".
Idén Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista és az általa alapított Fridays For Future (Pénteken a jövőért) nevű mozgalom kapta az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet legrangosabb kitüntetését, a Lelkiismeret Nagykövete-díjat - jelentette be a szervezet pénteken. Thunberg "hatalmas megtiszteltetésnek nevezte", hogy a mozgalom ilyen elismerésben részesült. Az emberi jogok és az éghajlati válság kéz a kézben járnak. Az egyiket a másik nélkül nem tudjuk megoldani. A klímaváltozás azt jelenti, hogy az emberek nem fognak tudni ételt termeszteni, az otthonuk fenyegetés alá kerül és az egészségük veszélybe kerül. A kormányoknak kötelessége megvédenie bennünket, akkor miért nem tesznek semmit, hogy megállítsák, hogy a klímaváltozás tönkretegye az életünket? - fogalmazott közleményében Greta Thunberg.  Az Amnesty International 2002-ben alapította meg a Lelkiismeret Nagykövete-díját, hogy ezzel olyan embereket és csoportokat tüntessen ki, akik "lelkiismeretüknek megfelelően cselekedve, előmozdítják az emberi jogok ügyét". A korábbi díjazottak között van Václav Havel néhai cseh elnök, Nelson Mandela, a Dél-Afrikai Köztársaság egykori elnöke és emberi jogi harcos, Malala Juszufzai, a nők oktatási jogaiért küzdő pakisztáni aktivista, Aj Vej-vej kínai képzőművész, a kanadai őslakosok jogaiért küzdő mozgalom, Alicia Keys énekesnő és Colin Kaepernick, az amerikai futballjátékos, aki a himnusz közben letérdelt, így tiltakozott a feketék elleni rendőri erőszak és a rasszizmus ellen.

Fridays for Future

A 16 éves Greta Thunberg alapította a Fridays for Future elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. A svéd diáklány 2018. augusztusában kezdte sztrájksorozatát. Azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi egyik legnagyobb akciót március 15-én szervezték, 123 országban kétezernél is több helyszínen tartottak tüntetést, több mint 1,9 millió résztvevővel. Május 24-én a második globális klímasztrájk napján több mint egymillió fiatal vett részt világszerte a megmozdulásokban. Thunberget tevékenységéért idén Nobel-békedíjra jelölték.  

Öt napja lángol az erdő Brandenburgban, száz tűzoltó dolgozik az oltáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.07. 14:52

Fotó: Julian Stähle / AFP
A Berlint körülölelő tartományban már több mint hatszáz hektárnyi erdő égett le.
Erdőtűz pusztít Németország nyugati részén, a Berlint körülölelő Brandenburg tartományban, írja az Euronews. Már több mint hatszáz hektárnyi erdőség égett le a rendkívüli szárazságban. Körülbelül száz tűzoltót vezényeltek ki - két helikopter támogatásával küzdenek már ötödik napja a gyorsan terjedő lángokkal.
Ekkora tűzvész évtizedek óta nem volt a tartományban.

A tartományi vezetés az elmúlt években több tízmillió eurót költött a tűzoltóság modernizálására és infrastruktúrájának fejlesztésére. A tűzoltók így is arra panaszkodnak, hogy járműparkjuk és felszerelésük idejét múlt.

Kisebbségi tanácsadói testületet hoz létre az új szlovák államfő

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.07. 13:27
Zuzana Caputová
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
A magyarokat, a romákat és a ruszinokat két-két személy, egy férfi és egy nő képviseli, míg egy további személy a kisebb létszámú kisebbségeket és az úgynevezett új kisebbségeket reprezentálja majd.
Zuzana Caputová új szlovák köztársasági elnök, akit egy hét múlva iktatnak be hivatalába, választási ígéretéhez híven a jövőben szeretne szorosabban együttműködni az országban élő nemzeti kisebbségekkel is, ezért soraikból héttagú kisebbségi tanácsadói testületet hoz létre, és a szakértői tanácsadói testülettel rendszeresen találkozni kíván.
"Új hagyományt alapítok, és úgy döntöttem, hogy együttműködésre hívom a nemzeti kisebbségek képviselőit, valamint az új kisebbségek és kisebbségi problémák szakértőjét"

- olvasható Zuzana Caputová közösségoldalán pénteken megjelent bejegyzésben. "Számomra fontos, hogy megértsem azt a helyzetet, azokat a szükségleteket és problémákat, amelyekkel a nemzeti kisebbségek és az új kisebbségek tagjai szembesülnek" - olvasható a bejegyzésben.
Zuzana Caputová nyilvánosságra hozta a kisebbségi tanácsadói testület személyi összetételét is. A magyarokat, a romákat és a ruszinokat két-két személy, egy férfi és egy nő képviseli, míg egy további személy a kisebb létszámú kisebbségeket és az úgynevezett új kisebbségeket - például vietnamiak, kínaiak, oroszok - fogja képviselni.
A szlovákiai magyarokat a tanácsban Németh Ilona képzőművész, a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola tanszékvezetője, valamint Simon Attila történész, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója fogja képviselni.

"Az eddigi köztársasági elnökök nem nagyon törődtek a kisebbségi kérdésekkel. Nagyon örülök, hogy végre akad egy elnök, aki érdeklődik. Olyan impulzusokat kell számára adnunk, amelyek jó irányba viszik az országot" - válaszolta Simon Attila az Új Szó Online kérdésére, hogy mit vár a szakmai tanácsban folytatandó munkától.
Martin Burgr, az új államfő kommunikációs csapatának igazgatója közölte: a kisebbségi tanácsadói testület kéthavonta fog ülésezni, szükség esetén gyakrabban is. Bukovszky László, a szlovák kormány kisebbségi biztosa pozitív lépésnek minősítette Zuzana Caputová döntését.