A magyarok kétharmada örülne az euró bevezetésének

Publikálás dátuma
2019.06.07. 18:28
Shutterstock illusztráció
Az Eurobarométer felmérése alapján a magyarok 44 százaléka úgy véli, 10 éven belül bevezetik a közös valutát.
A valutaövezeten kívüli európai uniós tagállamok lakosságának többsége üdvözölné az euró bevezetését, és a csatlakozás támogatottsága ezek közül is Magyarországon a legerősebb - ismertették a legfrissebb uniós közvélemény-kutatás (Eurobarometer) eredményét pénteken Brüsszelben. A felmérés szerint az érintett hét országban átlagosan 55 százalék pártolná a mielőbbi, 42 százalék pedig a minél későbbi csatlakozást. 
Magyarországon a megkérdezettek 66 százaléka támogatja a közös fizetőeszköz bevezetését, amelynek várható idejét a legtöbben (44 százalék) tíz éven belül valószínűsítik.

Romániában előbbi adat 61 százalék, Horvátországban 49 százalék. Átlagosan 56 százalék véli úgy, hogy az egységes valuta kedvező hatást fejtett ki azokban az országokban, amelyek már áttértek a használatára. Ennek az aránya is Magyarországon a legmagasabb, mintegy 70 százalék.  
A válaszadók közel fele (átlagosan 45 százalék, Magyarországon 56 százalék) szerint az euró bevezetése kedvező következményekkel járna a hazája számára

és az 50 százalékhoz közelít (átlagosan 47, Magyarországon 59) azok aránya, akik szerint a csatlakozás pozitívan hatna saját életükre. Egy tavaly szeptemberi közvélemény-kutatás szerint az euróövezet országaiban rekordmagas, 75 százalékos a közös valuta támogatottsága.
A felmérés azon országokban készült, amelyek jogilag elméletileg kötelesek előbb-utóbb áttérni az euró használatára

, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Svédországban.
Szerző
Témák
euró

Helyreigazítás

A nepszava.hu portálon 2019. 05.16-án „Épül a Fradiváros, feláras tervezéssel” címmel megjelent cikk címében tévesen összekötöttük a Népligetbe tervezett Fradiváros projektet és az ettől függetlenül épülő multifunkciós kézilabdacsarnok dráguló tervezését, valamint a "Fradiváros" címet viselő keretes írásunkban tévesen állítottuk, hogy a készülő csarnok része a Fradiváros néven tervezett beruházásnak. A tévedésért elnézést kérünk.
Szerző

Egyre gyorsul az infláció, alaposan mellélőtt az MNB

Publikálás dátuma
2019.06.07. 09:32

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Májusban 3,9 százalékkal nőttek az árak, jóval a jegybank inflációs célja felett járunk.
Májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz viszonyítva 0,7 százalékos volt az árak emelkedése - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 4,0 százalékra emelkedett az áprilisi 3,8 százalékról. Az élelmiszerárak emelkedése az áprilisi 5,2 százalékról 5,6 százalékosra gyorsult, az üzemanyagoké 6,9 százalékról 5,8 százalékra mérséklődött. Az év első öt hónapjában 3,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a múlt év azonos időszakához mérve. Ez a szint már bőven túl van az MNB 3 százalékos inflációs célján, idén csak januárban volt a cél alatt (2,7 százalék), azóta túllépte ezt a mértéket. Ráadásul a jegybank tavaly szeptemberben még azzal számolt, hogy az infláció jóval lassabban növekszik, a kitűzött 3 százalékot csak idén szeptemberben éri el.
Szerző
Témák
infláció