Több mint 30 milliárd forint egyházaknak a büdzséből

Publikálás dátuma
2019.06.08. 08:35
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A templom egerének idén sem kell aggódnia. Az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárság mostani kimutatása szerint a felekezetek – lefelé kerekített adatok szerint – mintegy 30,7 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesülnek.
Egyszázalékos adófelajánlások és azok állami kiegészítése révén az egyházak mintegy 12,1 milliárd forintot kapnak. Természetesen csak arról a 31, „bevett egyházként” elismert vallási szervezetről van szó, amely egyáltalán jogosult egyszázalékos adófelajánlásra. (Iványi Gábor egyháza például továbbra sem szerepel a felsorolásban, annak ellenére, hogy elvileg megfelel minden törvényi feltételnek.) A többi támogatási tétel már szűkebb kört érint. Az úgynevezett ingatlanjáradék – amit a hajdan egyházi tulajdonban lévő, de „átadásra nem került” ingatlanok után fizet az állam – összesen 9,1 milliárdot tesz ki. Az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatása is meghaladja a 3 milliárd forintot, az „5000 lakosnál kisebb településeken és szórványban szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótléka” pedig a 2,5 milliárdot. Szintén majdnem ennyi – 2,4 milliárd forint – jut a hittanoktatásra. Ebben a felsorolásban találunk 1 millió forint alatti tételeket is. Az érdekesség kedvéért említjük, hogy az Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország 924 ezer 453, a Tan Kapuja Buddhista Egyház 626 ezer 262 forintot könyvelhet el, míg például a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház csupán 310 ezer 367-et. A sorban utolsóként az Erdélyi Gyülekezet ennél is kevesebbet: 161 ezer 575 forintot. A „kórházakban és egészségügyi intézményekben lelkészi, illetve lelkigondozói szolgálatot végzők támogatása” 800 millió forintból kijön, a „külhoni és diaszpórában élő magyarság hitéleti tevékenységének” támogatására ebből a forrásból 500 milliót szán a költségvetés. Előbbi tétel hat, utóbbi három egyházat érint. Az egyházak más jogcímeken is kapnak állami támogatást, nem beszélve a sokmilliárdos különjuttatásokról, amelyeket az adófizetők pénzével nagylelkűen bánó kormány hajlamos év végén – de ne legyünk igazságtalanok: akár év közben is – odaítélni. A mostani bő 30 milliárdos költségvetési tortából méretének megfelelően a katolikus egyház kapja a legnagyobb szeletet. A katolikusok részesedése 18,2 milliárd forint. Miheztartás végett: a második legnagyobb felekezetnek számító Magyarországi Református Egyház ennek az összegnek alig több mint harmadát kapja (6,3 milliárd forintot). A többi keresztény és más világvalláshoz tartozó felekezetnek, közösségnek összesen jut mintegy 6,1 milliárd forint.
Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 08:38

Továbbra sem tett feltáró vallomást a Viking Sigyn kapitánya

Publikálás dátuma
2019.06.08. 07:51

Fotó: police.hu
A rendőrök eddig 230 személyt kérdeztek ki. További 66 főt tanúként, egy embert pedig gyanúsítottként hallgattak meg.
A rendőrség szombati közleményében arról számolt be, hogy a mentéssel párhuzamosan a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói megszondáztatták a balesetben részes szállodahajó hajóvezetőjét, a 64 éves ukrán állampolgárságú C. Yuriy odesszai lakost. Meghallgatták a szállodahajó személyzetét és minden utasát. Egyebek mellett lefoglalták a hajóvezető telekommunikációs eszközeit, a szállodahajó szerverét, a radarképernyő és a teljes rádióforgalmazás adatállományát rögzítő adathordozókat, valamennyi AIS adatot. Magyarország belügyminisztere a mentés, kutatás irányítási pontjára érkezését követően a hajóbaleset körülményeinek minden részletre kiterjedő, ugyanakkor gyors vizsgálata érdekében nyomozócsoport felállításáról döntött. A közlekedési, a bűnügyi, valamint a rendkívüli haláleseti vizsgálókból, bűnügyi helyszínelőkből, és bűnügyi elemző-értékelőkből álló, átlagosan 12 év szakmai tapasztalattal rendelkező 60 fős nyomozócsoport a hajóbaleset óta pihenőidejét leszűkítve 6180 munkaórát teljesített – tették hozzá. A rendőrök eddig
230 személyt kérdeztek ki, további 66 főt tanúként, egy főt pedig gyanúsítottként hallgattak ki.

A 15 kihallgató helyiségben, 124 órában – a magyarul nem beszélő tanúk és a gyanúsított esetében hat tolmács közreműködésével – történt kihallgatások jegyzőkönyveinek leirata meghaladja az ötszáz, az ügy teljes iratanyaga pedig az ezer oldalt. A nyomozócsoport tagjai rendelkezésére álló 38 szolgálati gépjármű üggyel kapcsolatos futásteljesítménye 958 kilométer. Mint írták, a szállodahajó kapitánya, C. Yuriy folytatólagos kihallgatásai alkalmával
továbbra sem tett feltáró jellegű vallomást a baleset körülményeiről.

A nyomozócsoport tagjai folyamatosan elemzik a különböző adatbázisokból származó több tízezer adatot, 16 térfigyelő kamera lefoglalt felvételeit, illetve a rendőrség felhívására az állampolgároktól származó, a rendőrségnek átadott videó- és kamerafelvételeket.

Megérkeztek a búvárok

Az Index tudósítója szerint szombaton reggel nyolc óra körül megjelentek a Hableány hajó katasztrófájának helyszínén a TEK-es búvárok. Negyed kilenckor pedig megérkezett Hajdu János, a TEK főigazgatója is. Az úszódaru változatlanul a képviselői irodaház előtti folyószakaszon van. Több kisebb hajó viszont láthatóan már a szombati munkát készíti elő. Az uszályhoz újabb ipari búvárok is érkeznek. Háromnegyed kilenc előtt néhány perccel megjelent a koreai mentőcsapat is.

A balesetben részes szállodahajón igazságügyi hajózási, nautikai szakértő bevonásával a rendőrség szemlét tartott, kamerafelvételeket foglalt le és 4896 digitális fényképfelvételt készített. Lefoglalta a szállodahajón fellelhető valamennyi hajózási és informatikai rendszer adatállományát. A több mint nyolc órán át tartó szemlén lefoglalt informatikai adatállomány együttes mérete meghaladja a két terrabájtot. A nyomozók a vizsgálat teljessége érdekében felvették a kapcsolatot a Duna menti tagállamok valamennyi társhatóságával, valamint a holland rendőrséggel. A nyomozás eredményessége, a beszerzett személyi és tárgyi bizonyítási eszközök elemzése és értékelése érdekében a korábban már kirendelt igazságügyi hajózási, nautikai szakértő mellett a nyomozóhatóság igazságügyi informatikai, orvos, pszichológus, szemész, közlekedési, hidrológiai, pályaalkalmassági, munkaügyi szakértőket és szakkonzulenseket is kirendelt a nyomozás során felmerült szakkérdések soron kívüli megválaszolására. A nyomozócsoport vezetője folyamatosan egyeztet a nyomozás felügyeletét ellátó ügyészi ügyfeldolgozó csoporttal, a nyomozati cselekményeknél ügyész van jelen. A nyomozócsoport vezetőjét és vonalvezetőit Budapest rendőrfőkapitánya naponta kétszer beszámoltatja. A nyomozás eredményes befejezéséhez valamennyi személyi és tárgyi feltétel rendelkezésre áll.

Legkorábban vasárnap kezdődhet a roncs kiemelése

Pénteken megérkezett a Clark Ádám, Közép-Európa legnagyobb úszódaruja a Hableány roncsához, hogy kiemelje azt. A dunai hajóbaleset roncsának mentése miatt péntek délután 2-től átmenetileg lezárták a Margit hidat és az Árpád hidat. A korlátozás addig volt érvényben, amíg a Clark Ádám átment a hidak alatt. Ennek eredményeként hatalmas kocsisor torlódott fel mindkét budapesti hídnál. A Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője később azt mondta, hogy a legfrissebb szonárképek szerint döntően a gerincén, déli irányban (tattal felfelé) áll a Hableány. Hozzátette: jelenleg nem lehet megmondani, hogy a négy heveder átfűzésével mikor végeznek. Optimális helyzetben vasárnap, de az is lehet, hogy egy hét múlva.

Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 11:01

„Szégyellem, hogy ilyeneket kell ígérnem”

Publikálás dátuma
2019.06.08. 07:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A polgári Magyarország értékeit ma a Momentum képviseli a leghitelesebben – mondta Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje.
A Momentumban véleményvezérnek tartják önt. Az ön tanácsa miatt lett a külön utakon járó pártból együttműködő? Nem tudom, hogy ez a jellemzés mennyire illik rám. Sokszínű, intellektuálisan vibráló közösség tagja vagyok. Nem úgy érkeztem, hogy tudom a tutit. Vannak persze tapasztalataim, amelyeket kirakok az asztalra, ugyanúgy, ahogy mások a sajátjaikat. A Momentum hozzáállását elsősorban a körülmények változtatták meg, nem az én alkotómunkám. Rendkívüli helyzet van Magyarországon, a NER leépítette a demokratikus politizálás lehetőségeit. Az ellenzéki pártok között együttműködésre van szükség, noha sok tekintetben, nagyon különböző dolgokat gondolunk a világról.
A pártban sokáig olyan külsős jelöltben gondolkoztak, mint például Kálmán Olga a Demokratikus Koalíciónál, végül mégis belülről, ráadásul a nyilvánosság számára ismeretlen aspiránst választottak. Miért? Amikor az elnökség előterjesztette az önkormányzati választásra való stratégiánkat, akkor egyetértettem azzal, hogy ha találunk megfelelő, külsős, integratív jelöltet, aki nem vett részt az elmúlt 30 év rossz politikai kompromisszumaiban, akkor ezzel hozzájárulhatunk az ellenzéki politika megújításához. Szembesültünk viszont a nehézségekkel is. A megkeresett embereknek már voltak egyéb kötelezettségeik, nem biztos, hogy vállalni tudták volna a kampánnyal vagy a főpolgármesteri-hivatallal járó életforma változást. Az elnökség és a párt meghatározó személyiségei ebből azt a következtetést vonták le, hogy ha vannak megfelelő politikai ambícióval rendelkező belsős emberek, akkor helyesebb őket indítani. Ráadásul az EP-választáson Budapesten 17 százalékot értünk el, tíz, tradicionálisan jobboldali kerületben pedig a legerősebb ellenzéki párt lett a Momentum. Megváltozott a helyzet, a támogatásunk növekedésével megnőtt a felelősségünk is.
Ha viszont az előválasztáson vagy ősszel nagyot bukik, akkor könnyen vissza is csúszhat a párt három százalékra. Ezzel a kockázattal nem szeretnék foglalkozni. A küzdelem szoros versenyben fog eldőlni és azért dolgozunk eltökélten, hogy én nyerjek. Hozzáteszem: ez a város és az egész ország rossz helyzetben van, nem a mi taktikai szempontjaink a fontosak.
Miből gondolja, hogy alkalmas a "Fidesz-árvák" megszólítására? Jól ismerem azokat az embereket, akik a Fideszre szavaztak 1998-ban, a polgári Magyarország álma miatt. Ők törekvő vállalkozók, értelmiségiek, olyanok, akik számára fontos a teljesítmény és a szolidaritás. Az intellektuális igényességük okán visszataszító számukra a Fidesz-kormány nagyon igénytelen, idegenellenes propagandája. Vágynak arra, hogy alternatívát kínáljanak nekik, márpedig - belülről látva a közösségemet - kijelenthetem: a polgári Magyarország értékeit ma a Momentum képviseli a leghitelesebben. 
Ön is fideszes volt? Egyetértettem azzal a polgári Magyarország képpel, amelyet a Fidesz propagált 1998-ban. Egyébként az 1998 és 2002 közötti Fidesz-időszakkal sem vagyok kritikátlan. Az állam és egyház elválasztásában például már akkor voltak olyan lépéseik, amelyekkel nem szimpatizáltam. Az sem tetszett, hogy a szent koronára egyfajta ki nem mondott alkotmányjogi státuszt próbáltak visszarakni azzal, hogy a Parlamentbe költöztették.
Már hárman biztosan indulnak az előválasztáson, de nagyjából ugyanazokat a problémákat mondja ön, mint Karácsony Gergely és Kálmán Olga. Mégis mi a különbség? 
Budapest helyzete erősen meghatározza azt, hogy az ellenzéki jelöltek milyen témákat és megoldásokat hoznak elő. Ebben talán valóban nincs nagy eltérés. Az igazi különbség abban van, hogy ősszel ki tudja legyőzni Tarlós Istvánt. Ez pedig azon múlik majd, hogy ki tudja megszólítani a Fidesz-árvákat.   Ki lenne az alpolgármestere? Kikkel dolgozna együtt, ha megválasztják?
Vannak a fejemben nevek és erről folyamatosan konzultálunk is, de egyelőre még nem mondanék többet. Azt viszont mindenképpen szeretném, ha egy olyan szakember, mint Vitézy Dávid megnyerhető lenne a közlekedési problémák rendbetételére. 
Két sarkalatos ígérete a parkolási – és az ingatlanmaffia felszámolása. Mit csinálna a Liget-projekttel, mit kezdene a BKV-val? A Liget-projektet azonnal leállítanám. Elhibázott koncepciónak tartom, hogy Budapest egyik utolsó zöld negyedében egy múzeumi városrészt akarnak felépíteni. A faültetések híve vagyok. Nehéz megérteni, hogy vannak, akik mintha láncfűrésszel a kezükben születtek volna. A parkolást központosítanám, és a BKK alá szervezném, most ugyanis ellenőrizhetetlen magáncégek kezében van. A tömegközlekedés helyenként botrányos. Mindenki látja, hogy P+R parkolók kellenek, valamint szükség lenne az elővárosi vonatok és a HÉV-ek integrációja is. Az is érthetetlen, hogy nem tudom felvinni a biciklimet a metróra. Ezek a dolgok nagyjából azóta közhelyek, mióta az eszemet tudom. Kicsit szégyellem is magam, hogy ilyeneket kell „ígérnem", de mélységesen jellemző a főváros irányítására, hogy ezek a problémák még mindig nem oldódtak meg
Egy ellenzéki főpolgármester mit tud kezdeni a Fidesz kétharmaddal? Szögezzük le, hogy kemény lesz és harcolni kell. Az azonban szintén fontos, hogy a főpolgármesteri pozíció a legnagyobb társadalmi legitimációval bíró választott pozíció Magyarországon. Nincs még egy ilyen tisztség, amelyre ennyi ember szavaz közvetlenül. Ez felhatalmazást ad, amellyel élni lehet. 
A kormánysajtó már támadja önt egy, a VB-döntő idején írt Facebook-bejegyzésével. Mit találhatnak még a múltjában? A múltamban semmit, a Facebook-posztjaim között viszont még szemezgethetnek. Transzparenciát hirdettem, nem fogom utólag törölni, vagy titkosra állítani a korábbi bejegyzéseimet. Még akkor sem, ha lehet, hogy van olyan, amelyikben tévedtem. Amiért most támadnak, egyébként arról szólt, hogy sokan azért drukkoltak – egyébként ismerőseim – a futball-világbajnokság döntőjében a horvátoknak, mert „fajtiszta" csapatuk volt, a franciákkal ellentétben. Én viszont állampolgári és születési alapon mérem, hogy ki francia. A rasszista bejegyzések ellen keltem ki és ezt vállalom most is. Gondolkodtam az „agyhalott” minősítés visszavonásán vagy finomításán, de azóta olvastam a kommenteket a vadhajtásokon, a Hír Tv-n, vagy az Origón és bizonyítva látom akkori tételemet.
Szerző