Az izmozás hete

Azt állította Orbán Viktor miniszterelnök (Sátoraljaújhelyen, a nemzeti összetartozás napja alkalmából mondott beszédében), hogy „a második világháború után egész Közép-Európát, annak minden népét odadobták a Szovjetuniónak és a kommunista világrendnek.”
Ezzel szemben a tény az, hogy a győztes hatalmak, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem dobták oda Közép-Európát és népeit a Szovjetuniónak (Németország nagyobb részét és Ausztriát például nem hagyták), csak nem voltak már képesek egy folytatódó háborúra az európai kontinensen erősebb, a térséget már elfoglaló Szovjetunióval szemben. A Nyugatot és mindenekelőtt egy másik kontinensről Európa megsegítését vállaló amerikaiakat felelőssé tenni ezért, ráadásul egy olyan ország részéről, amely a nácik mellett, a Nyugat és az amerikaiak ellen harcolt, több mint cinikus. Vagy éppenséggel a Nyugat elleni háború folytatása új eszközökkel.
Azt állította Kövér László, az Országgyűlés elnöke (Csornán, az 1919-es vörösterror áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen), hogy „Magyarország ma emelkedő pályán mozgó […] ország, amely képes megvédeni a határait, a gazdaságát, a szabadságát és a benne élő embereket.”
Ezzel szemben a tény az, hogy a mondat helyesen így hangzik: Magyarország a NATO tagjaként képes megvédeni a határait, és az Európai Unió tagjaként képes megvédeni a gazdaságát, a szabadságát és a benne élő embereket. Kövér László, úgy látszik, nem tudja, hol él.
Azt is állította Kövér (Varsóban, a közép- és kelet-európai parlamenti elnökök találkozóján), hogy „demokratikus felhatalmazás nélküli magánhatalmak olyan mértékben gyakorolnak befolyást az életünkre […], amilyenre a legrettegettebb kommunista titkosszolgálatok a legsötétebb diktatúrák idején sem voltak képesek.”
Ezzel szemben a tény az, hogy a Fidesz elsőszámú közellensége, a Soros György nevű „magánhatalom” senkit nem végeztetett ki, nem gyilkolt meg, nem vitt börtönbe vagy a Gulágra, nem tett tönkre egzisztenciálisan, még csak nem is fenyegetett. Éppen ellenkezőleg, segített fellépni az egyre erőszakosabb államhatalommal szemben. Megnyugtatom Kövért: ettől azért nem kell rettegni.
Azt állította Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (a növekedés.hu portálon), hogy Magyarország világelső lehet 2030-ig az egészségügyben. „A négy kitűnő orvostudományi egyetem bázisán a Minnesotában működő Mayo Clinic magyar rokonait lehetne felépíteni, Budapestet Global Health City rangra emelni, az állami és a magán egészségügyet közös forgatókönyv szerint fejleszteni.”
Ezzel szemben a tény az, hogy a magyar egészségügy az elmúlt kilenc évben folyamatosan rohadt tovább, még a legkiválóbb orvosegyetem is a világon csak a 3-400 legjobb közé tud bekerülni, a Mayo Clinic nevű világhírű amerikai intézménynek ugyanakkor mintegy 60 ezer alkalmazottja van, éves bevétele pedig 12 milliárd dollár, több mint a teljes magyar egészségügyre fordított összeg. Ezek után az a kérdés, hogy látott-e már magyar kórházat a Magyar Nemzeti Bank elnöke? Vagy majd csak a Global Health Cityben fog?
Szerző
Bolgár György
Frissítve: 2019.06.08. 08:15

Két bukás

Sok vitám volt Szanyi Tiborral az évek során, éppenséggel a Népszava ügyében is. Sőt, szinte kizárólag az újság ügyében. Hol harcosan kiállt a Népszava mellett, védte az érdekeit – a baloldali politikusokkal szemben -, hol életre-halálra megsértődött, mi több, pert is indított a lap ellen. Sértődései, indulatos kirohanásai mindig akkor fordultak elő, amikor bírálat érte őt a hasábjainkon; a kritika kritikátlan hangnemet váltott ki belőle, harag költözött a szívébe. Őszintén nem emlékszem már arra, hogy mitől engesztelődött meg. Feltehetően attól, hogy a párton belüli pozícióját sikerült megőriznie, vagy visszatornáznia magát azok közé, akikre odafigyel a közvélemény. És ez így ment ciklikusan; mondott valami olyasmit, amit mi elfogadhatatlannak tartottunk, ezt meg is írtuk, ő megsértődött, már nem volt sem baloldali, sem megőrzendő érték a Népszava, aztán jött egy újabb fordulat, és nem volt nála harcosabb érdekvédője az újságnak. 
Most új helyzetbe került: a látszat szerint elveszített mindent. Egzisztenciát, befolyást, pozíciót – egyszerre. Emberileg tehát érthető, hogy ismét elragadták az indulatai. Nyilván hazudhatná azt, hogy semmi baj nem történt, demokratikus úton kerül ki a főútvonalról, de ugyan ki az, aki ilyenkor nagyvonalúan félreáll? Nem biztos, hogy a legelegánsabb megoldást választotta Szanyi, sőt biztos nem tudta megőrizni – ha volt neki – a hitelességét, nyilván gerincesebb lett volna, ha a választmányi ülés előtt fejti ki véleményét a pártról, és jelenti be a távolmaradását, mond le az esetleges európai mandátumról. De ő nem ezt tette. 
Bukni nem könnyű, pláne egyenes tartással. Nézzük meg ez ügyben Orbán Viktort: ő vajon hogyan kezelte a bukását? Igaz, őt nem itthon érte a kudarc – legalábbis ma még úgy tűnik, hogy itthon nem érte -, Magyarországon ő változatlanul az első számú politikus, de az európai vesszőfutása után ez már inkább csak egy kis homokozónak látszik. Mondom én. De nem ezt mondja a környezete, amiből persze nem következik, hogy nem ezt gondolja. Lehet, hogy egyformán vélekedünk a helyzetről, csak ez a bizonyos környezet még nem meri szembesíteni vezérét a valósággal. Inkább mindenki hazudik, fényezi továbbra is a „királyt”, és ezt teszi akkor is, ha nap mint buknak le, derül ki a szavaikról, hogy csalárdok, hamisak, hazugok. Orbánt ma még nem engedik bukni látszani, miközben – jelentsük ki bátran – a nemzetközi politika szereplői vagy elégedetten, vagy szánakozva néznek rá. Már nem is olyan jó vele mutatkozni. 
Nem, dehogy hasonlítom a helyzetét Szanyi Tiboréhoz, de annyit azért megállapíthatunk: az elegancia Orbán viselkedéséből is hiányzik. Nem gondolom, hogy lehajtott fejjel kellene kioldalognia a hátsó ajtón, de talán mégsem volna szabad társait hazugságokra kényszeríteni. Azonban képtelen erre, az egész rendszerét arra építette, hogy ő szent és sérthetetlen, hiba nélküli. Így gondol magára, és ezt elvárja másoktól is. Az összevetés annyiban áll meg, hogy egyik politikusban sincs tartás. Csak a látszatok.
Szerző
Németh Péter

A Balaton a Riviéra

Izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek. Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon – ennek a honfiúi buzgalomtól átitatott kijelentésnek a szülőatyja nem más, mint az a Varga Mihály, aki nem is olyan régen még valóban izgalmas nyaralást ajánlott honfitársainknak. Akkor épp a szíve csücskének tekintett Kazahsztánra mint turisztikai célpontra hívta fel a figyelmet. 
Az itthoni nyaralás prioritása annak nyomán ötlött fel a pénzügyminiszterben, hogy megkérdezték: a 325 forintos euró árfolyam időszakában mikor érdemes pénzt váltani? Tekintsünk el attól, hogy a magyar családok közel felében fel sem merülhet annak a gondolata, hogy bárhová is nyaralni menjenek. Nekik nem telik rá. Ennél sokkal érdekesebb, hogy a kormánytagok nem kommentálhatják a devizák aktuális árfolyamát. A pénzügyminiszternek azonban mégis kötelessége nyilatkozni a közeljövő kurzusáról, mégpedig a költségvetési törvényben. 
Fogódzóként annyit elárulunk, hogy a devizakereskedők most 320 forint körüli áron vásárolják az eurót. A 2019. évi költségvetési törvény az év utolsó napjára 311 forintot állított be. Ennek a jóslatnak a teljesíthetetlenségét - a gyenge forint időszakában - nem nehéz belátni. De a szorgalmasabb képviselők már bogarászhatnak a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban is, melyben a Pénzügyminisztérium prognózisa 2020 végére: 320 forint. Ennek realitását másfél esztendő távlatában lehetetlen megtippelni.
Ami viszont biztos: a mi pénzügyminiszterünk bátor ember, hiszen megígérte, hogy a mostani kormányzati ciklus végére Magyarország teljesíteni fogja a maastrichti kritériumokat, amelyek az euróbevezetéshez szükségesek. A kijelentésnek üzenete van: Varga Mihály azoknak a feltételeknek a teljesítéséről beszélt, amelyen már túlestünk, bár a  Monetáris Tanács árfolyampolitikája miatt ki is zuhantunk belőlük. A magas infláció erodálja a forint erejét - tekintet nélkül arra, éppen hol nyaralunk.
Szerző
Bonta Miklós
Frissítve: 2019.06.08. 09:52