„Minden ellenzéki győzelem közös győzelem” – Bemutatták jelöltjeiket Márki-Zayék

Publikálás dátuma
2019.06.08. 12:55

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nem csak szavazóknak, saját nyilvánosságukat megteremtő aktivistáknak is lenniük kell – mondta közönségének a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke.
Azért vagyunk itt, hogy mindenki fogjon össze az őszi választáson – mondta házigazdaként Németh Angéla XV. kerületi polgármester a Kossuth Körök Első Országos Gyűlése nevű rendezvényen. A szombati eseményen a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom többek közt közös polgármester-jelöltjeit mutatta be, közülük pedig hárman is színpadra álltak.
Mi nem uralkodásra, mi szolgálatra fogunk szerződni – jelentette ki beszédében a három bemutatkozó jelölt közül az első, Csőzik László, Érdről. Brüsszelben az EP-választáson a józanság győzött, és most egy újabb ütést kell bevinni a Fidesznek, amit három év múlva is érezni fog, mondta. Érdre áttérve az öt pártból és két civil szervezetből álló szövetségről beszélt, majd "az ő Mészárosuk", T. Mészáros András jelenlegi polgármester erősen korrupció-gyanús dolgairól. Együtt a legtöbb helyen le fogjuk tudni győzni a helyi földesurakat – hangsúlyozta, hozzátéve, a NER-t alulról lehet lebontani.
A jobbikos Mirkóczki Ádám állt következőnek a mikrofonhoz, mint következő közös jelölt, Egerből. Azokat is képviselnünk és szolgálnunk kell, akik nem minket támogatnak októberben – szögezte le egy Bibliai idézetre felfűzött beszédében. Az idézet egyébként a János evangéliumából való: nincs nagyobb szeretet annál, mint mikor valaki életét adja barátaiért. A küldetésünk alapja pogram kell hogy legyen, legyen víziónk, folytatta, és ezzel az egyéni ambíciókat is sikerül majd visszaszorítani a közösségi célokkal szemben. A hatalom csak egy eszköz, amivel mindenki javát kell szolgálni, mondta. Ez mind minőségi különbség a kormánypárttal szemben.
Szakmai, emberi és becsületbeli ügy az őszi önkormányzati választás – mondta a hernádszentandrási Üveges Gábor. Mi hoztuk létre a mostani helyzetet, és nekünk kell elindítani a változást is, kezdte. Szerinte ehhez fel kell állni a fotelből, és ha bíráljuk is a nyugatot, ezt megtanulhatnánk tőlük. Eszközzé vált a vidék és kikerült az ország vérkeringéséből. Nem városiasodni kell a falvaknak, hanem saját szerepüket kell visszakapniuk. Igenis hiszek abban, hogy egy helyi önkomrányzati rendszert a teljesítményelvűség felé vissza lehet tolni – jelentette ki.

Márki-Zay: Az összefogásban nem pártokra szavaz az ember

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, egyben a mozgalom jelöltje először egy olyan konzervatív, jobboldali, keresztény párt szükségességéről beszélt, ami nem csak mondja ezt magáról, mint a Fidesz. Arra utalt, talán az elégedetlen professzoroktól lehet ennek létrehozását várni. Az európai parlamenti választással folytatta: a taktikai szavazás sikerességének tartja az EP-választás eredményét, de szerinte megvan ennek a veszélye:
egyesek felbátorodhatnak, és egyezségeket felrúgva azt hihetik, pártalapon lehet eldönteni, ki induljon a Fidesszel szemben egy-egy posztért.

Ha nem lenne előválasztás, akkor a DK és a Momentum jelöltállítása a Fidesznek kedvezne, mint ahogy Puzsér Róbert is a kormánypárt érdekeit szolgálja. Ez egy kétpárti választási rendszer – hangsúlyozta ennek kapcsán. Csak összefogással lehet eltakarítani ezt a rendszert, az összefogásban pedig nem pártokra szavaz az ember. Arra kért mindenkit, ősszel szavazzon a közös jelöltekre – akiket honlapjukon fel is sorolnak –, mert minden ellenzéki győzelem közös győzelem. Közönségének azt mondta, nem csak szavazók, de aktivisták is: teremtsék meg a saját helyi nyilvánosságukat, újságjukat, közösségeiket. Ha ez a hálózat létrejön valahol, az 2022-ben még akkor is óriási sikert hozhat, ha ősszel még nem.
Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 16:11

A Hableány rögzítési pontjait keresik a búvárok (videó)

Publikálás dátuma
2019.06.08. 12:39

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Ezekre kapcsolódva kezdődhet meg a műszaki mentés.
Megérkezett a Margit hídhoz a Clark Ádám úszódaru, hogy kiemelje a Dunából az elsüllyedt Hableány roncsait. A búvárok a mentési munkálatokkal párhuzamosan a hajó négy legstabilabb rögzítési pontját is keresik, amelyekre kapcsolódva megkezdődhet a műszaki mentés – közölte a katasztrófavédelem a Facebook-oldalán. Erről munkálatokról egy videót is közzétettek:
Mint megírtuk, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője pénteken közölte, hogy négy drótkötélheveder kell a szerencsétlenül járt Hableány hajó kiemeléshez. Egy hevedert a hajó elején, kettőt középen a gépház alatt, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik, egyet pedig a tat alatt vezetnek át. Egy-egy heveder hat 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze, az elején és a végén pedig úgynevezett vezetőköteleket csatolnak hozzá; ezek együttes hossza eléri a 100 métert. A hajó alatt már átvezették a több mint száz méter hosszú hevederek vékony, elsődleges vezetőszárait. A hajó padozaton fekszik, ez alatt kell átvezetni a hevedereket, de ha nem találnak rést, akkor nagynyomású vízzel próbálnak helyet csinálni nekik. Később azt mondta, hogy a legfrissebb szonárképek szerint döntően a gerincén, déli irányban (tattal felfelé) áll a Hableány. Hozzátette: jelenleg nem lehet megmondani, hogy a négy heveder átfűzésével mikor végeznek. Optimális helyzetben vasárnap, de az is lehet, hogy egy hét múlva. A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője arról számolt be: több mint 200 kilométernyi Duna-szakaszon 15 hajóval kutatja a dunai hajóbaleset során eltűnteket egészen az országhatárig. A rendőrök tetemkereső kutyákat is bevetnek. A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, kilenc embert még keresnek. 

Elzárták a Dunát Szlovákiában, estére csökkenhet a vízszint

A szlovák vízügyi szervezet szombat hajnalban végrehajtott vízvisszatartási intézkedése eredményeként estére már Budapesten is csökkenhet a vízszint - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.
Azt, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával segítsenek rá az árhullám apadására, az OVF csütörtökön kezdeményezte a szlovák vízügynél. A kiemelés gyorsításához erre azért volt szükség, mert a Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin a hóolvadás miatt a vízszint hosszan elnyúló emelkedése volt tapasztalható. A Duna budapesti vízállása pénteken 10 órakor 466 centiméter volt, szombaton 11 órakor 477 centiméter volt. A 400 centiméteres szint alá várhatóan jövő héten, kedd délelőtt apad a vízszint.
A közlemény szerint az országban jelenleg 300 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Lassan vonul a Tisza árhulláma is, ám fokozat elérése nem várható. Sem a Duna felső vízgyűjtőin, sem a Tisza vízgyűjtőjén nem várható számottevő csapadékmennyiség. A Körös-vidéken az elöntött terület nagysága továbbra is kis mértékben csökkent, jelenleg 3195 hektár, mely közel fele vetés, a többi pedig nagyrészt rét és legelő.

Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 13:11

Így változik a közlekedés a pünkösdi hosszú hétvégén

Publikálás dátuma
2019.06.08. 12:04
Illusztráció
Fotó: Népszava
Mutatjuk, mire készülhetnek az utasok.
A Mávinform tájékoztatása szerint június 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Televonat június 10-én, hétfőn jár. „A felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére – egyes népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelhetnek az InterCity vonatok, ezekre érdemes elővételben megvenni a menet- és helyjegyeket. Az InterCity-vonatokhoz a helyfoglalások figyelembevételével – a lehetőségekhez mérten – pluszkocsikat kapcsol a vasúttársaság” – tették hozzá.       A Volánbusz Közlekedési Zrt. helyi és helyközi autóbuszai június 8-án a szabadnapi, 9-én és 10-én pedig a munkaszüneti menetrend szerint közlekednek – írta a cég. A bevásárlóközpontok zárva tartása miatt a járatok nem fogják érinteni az áruházi megállóhelyeket pünkösdkor. Június 11-én, kedden már a munkanapokon megszokott menetrend szerint indulnak a járatok. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban arról számolt be, hogy a pünkösdi hosszú hétvége mindhárom napján egész nap Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár majd a 3-as metró, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között azonban akkor is csak pótlóbusszal lehet utazni. A 2-es és a 4-es metró pénteken, szombaton és vasárnap az ilyenkor szokásos hosszabb üzemidővel, éjjel fél egyig közlekedik. Szombaton a tömegközlekedési járatok a megszokott szombati, vasárnap a vasárnapi, hétfőn pedig az ünnepnapi menetrend szerint járnak.
Szerző