Előfizetés

Összetörtek a bordái egy orosz újságírónak, amíg rendőri őrizetben volt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.08. 16:04
A képen lévő képen Ivan Golunov
Fotó: YURI KADOBNOV / AFP
Évtizedekre börtönbe kerülhet az oknyomozó újságíró, aki állítja, nem csak nagyon megverték a rendőrök, de az ellene szóló bizonyítékokat is ők csempészték a helyükre.
Egy moszkvai alpolgármester után nyomozott éppen Ivan Golunov oknyomozú újságíró, amikor érte ment a endőrség, mint az a Guardian cikkében olvasható. Az alpolgármester állítólag sötét és erőszakos eszközökkel ér el üzleti sikereket az ingatlanok, a szemétszállítás és a temetkezés terén, de a pletykák felderítetlenül maradnak: Golunov táskájából 3 gramm mefedront húztak elő a hatósági emberek, moszkvai lakásából pedig 5 gramm kokainnal távoztak annak átkutatása után. A Meduza híroldal újságírója állítólag kereskedett a kábítószerekkel, melynek mennyisége egyébként még egy kispályás politikust is kiábrándítana, ha Ibizán csak ennyit tennének elé.
A Meduza egyébként nem éppen a putyini Oroszország tisztviselőinek kedvenc lapja. A független, külföldön szerkesztett portál főleg oknyomozással foglalkozik, a Szkripal-ügy felderítéséből is kivette a részét. Csak az olyan tudósítói vannak orosz földön, mint Golunov, aki most 10 és 20 év közötti börtönbüntetéssel néz szembe. Szombaton emeltek vádat ellene.
Többszörös bordatörést, agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett Ivan Golunov egy orvos szerint, aki egyből kórházba vitte volna őt, de a rendőrök nem engedték. A férfi egyébként már korábban is panaszkodott arról, hogy ütötték és rúgták őt, amiért nem volt hajlandó aláírni egy rendőrségi jelentést anélkül, hogy ügyvédjével beszélhetett volna. Arról is panaszkodott, hogy a kábítószert a rendőrök tették a dolgai közé, mondta ügyvédje, Dmitri Dzhulai, aki szerint mostani súlyos sérüléseit is az őrizetben szenvedte el. Golunov állítólag később végül mégis eljutott egy kórházba, de biztosat nem lehet tudni; már Dzhulai is aláírta a rendőrség titoktartási szerződését.
"Ivan Golunov a nevem. Újságíró vagyok. Engem is fogjatok el" - ilyen feliratokkal vonult több száz tüntető pénteken a szóban forgó moszkvai rendőrség épülete elé. Az AFP tudósításából kiiderül, hogy ez végül sok tüntető esetében meg is történt.

"Nem fogjuk leköpni barátainkat" - az etnikumok közti szolidaritásért tüntentek Kolozsváron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.08. 13:47
A kép a csütörtöki incidens során készült
Fotó: EGYED UFO ZOLTAN / AFP
Eközben a román kormány azt fontolgatja, hogy az úzvölgyi katonatemetőt a bukaresti védelmi minisztériumra bízza.
"Nem hagyjuk magunkat manipulálni! Nem fogjuk leköpni a barátainkat és szomszédainkat csak azért, mert egyes botrány- és szavazatlesők ezt akarják" - olvasható románul és magyarul annak a megmozdulásnak leírásában, amely résztvevői az etnikumok közti szolidaritás mellett állnak ki. A demonstrációt szombat estére, Kolozsvár főterére szervezték.
"Ismét az utcára vonulunk, egy inkluzív, rasszizmus-, sovinizmus- és gyűlöletbeszédmentes, európai Romániáért"

- írják a szervezők, hangsúlyozva, hogy mielőtt románok, magyarok, németek, romák vagy bármi más lennének, először is öntudatos, tisztafejű polgárok, akik nem ülnek fel a provokációnak.
A gesztusértékű megmozdulás szomorú előzménye, hogy csütörtökön magyarverésben érett be a romániai, illetve a magyarországi, nemzeti érzésekre és nacionalista indulatok felkorbácsolására építő politika. Kövekkel és zászlóruadakkal vertek szét román szélsőjobboldaliak egy élőláncot egy I. világháborús katonatemetőnél, ahová egy helyi önkormányzat önkényesen ékeltek be egy román parcellát. Az úzvölgyi események miatt bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet, központi utasításra hivatkozva eközben. Azóta is csak a magyarokra mutogatott és hárítja a felelősséget a román külügyminisztérium, és a kisebbségi kérdés kezelésével még a pápának is dicsekvő, ellenzéki Klaus Johannis államfő sem szólalt meg a csütörtöki etnikai incidens kapcsán.

A román kormányfő a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adná a sírkertet

Viorica Dancila miniszterelnök Románia állami jelképeinek tiszteletben tartását követeli, és felelős magatartásra int mindenkit az úzvölgyi katonatemető ügyében, ugyanakkor felvetette, hogy a sírkertet a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adják.
A román kormány szombaton kiadott közleménye szerint a miniszterelnök olyan megoldást keres, amely a helyi román és magyar közösségek számára is elfogadható. A lehetséges forgatókönyvekre példaként említette, hogy a védelmi minisztérium vegye át az úzvölgyi temető kezelését, kidomborítandó annak nemzetközi jellegét, tekintettel arra, hogy ott több nemzet katonái nyugszanak, akik az első és második világháborúban estek el.

Lopott szíriai és iraki műkincsek a Facebookon

Varga Péter
Publikálás dátuma
2019.06.08. 13:30

Fotó: LOUAI BESHARA / AFP
Annak ellenére, hogy több nemzetközi egyezményt is kötöttek azért, hogy védjék a világörökséget, időről-időre Szíriából vagy Irakból lopott ókori műtárgyak kerülnek világszerte a piacra.
A Facebookon, privát csoportokban kereskednek lopott műkincsekkel, tárta fel a BBC akadémikusokkal közösen folytatott oknyomozása. Amr al-Azm régészprofesszor, aki kénytelen volt elmenekülni Szíriából és most egy amerikai egyetemen dolgozik, azt állította a BBC riporterének, hogy olyan római mozaikok, amik még mindig a föld alatt vannak, a Facebookon megvásárolhatók. Al-Azm összesen több ezer tagot számláló Facebook-csoportok százait tanulmányozta két évig. „Azt látjuk, hogy robbanás történt a Facebook-felhasználók, csoportok számában, ezek nemzetek felettiek, és a hagyják, hogy működjenek. Az internetes médiumot arra használják a társalgók, hogy felvilágosítsák egymást, hol és hogyan találhatók meg az értékes műkincsek” – magyarázta. Egyik esetben arra figyelmeztették egymást, hogy vigyázzanak, mert egy bizonyos sírt el kezdtek kiásni, amely beomolhat, de megrendelések is mentek a szociális médián keresztül. A kiajánlások a Facebookon történnek, de a valóságos üzletek már off-line, a közösségtől elzárva zajlanak. Az ország régészeti igazgatója szerint a Szíriában felkínált régiségek 70 százaléka hamisítvány, de akad néhány nagyon értékes darab is közöttük. A BBC vizsgálatát követően 49 csoportot megszüntetett, de Amr al-Azm szerint sok még mindig működik. A kereskedelem azonban nem csak az interneten zajlik. Törökországon keresztül évszázadok óta vezetnek a csempészutak, a török rendőrség szerint több millió dollár értékű műkincs hagyta el Irakot és Szíriát rajtuk keresztül. A szigorúbb határintézkedések és az Iszlám Állam legyőzésének ellenére azonban még mindig folyik az illegális kereskedelem. A BBC-nek erre egy olyan régész segítségével volt rálátása, aki négy évvel ezelőtt menekült el egy Isis által ellenőrzött területről. Az álnéven szereplő férfi olyan találkozókon vesz részt, ahol a közvetítők tárgyaltak az eladókkal. „Tudom, hogy ez nagyon veszélyes, ezek úgy működnek, mint egy maffia hálózat”- mondta Abu Musa. „Szörnyű, ami Szíriában történik, amit most tönkretesznek, az örökre elveszik. Minden harcoló fél bűnös abban, ami ezen a téren ott történik” - jegyzi meg John Simpson a British Múzeum Közel-Keleti Osztályának kurátora. Az UNESCO megállapítása szerint az Iszlám Állam (IÁ) ipari méretekben űzi a fosztogatást, amelyet finanszírozási forrásként használnak, de azt csak becsülni lehet, milliós vagy milliárdos méretekben dolgoznak. Azt sem lehet pontosan tudni, hova kerülnek a műkincsek, mert eltűnnek a nagyközönség szeme elől. Spanyol rendőrök tavaly egy barcelonai rajtaütésben olyan szarkofágokat és mozaikokat foglaltak le, amelyek Egyiptomból és líbiai görög-római lelőhelyekről származtak. Akkor két műkereskedőt tartóztattak le azzal a váddal, kapcsolatban álltak egy IÁ közeli csempészkörrel. A többiek, akik folytatják a törvénytelen működést, jól megélnek a konfliktusokból és a rend hiányából.