Előfizetés

"Nem fogjuk leköpni barátainkat" - az etnikumok közti szolidaritásért tüntentek Kolozsváron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.08. 13:47
A kép a csütörtöki incidens során készült
Fotó: EGYED UFO ZOLTAN / AFP
Eközben a román kormány azt fontolgatja, hogy az úzvölgyi katonatemetőt a bukaresti védelmi minisztériumra bízza.
"Nem hagyjuk magunkat manipulálni! Nem fogjuk leköpni a barátainkat és szomszédainkat csak azért, mert egyes botrány- és szavazatlesők ezt akarják" - olvasható románul és magyarul annak a megmozdulásnak leírásában, amely résztvevői az etnikumok közti szolidaritás mellett állnak ki. A demonstrációt szombat estére, Kolozsvár főterére szervezték.
"Ismét az utcára vonulunk, egy inkluzív, rasszizmus-, sovinizmus- és gyűlöletbeszédmentes, európai Romániáért"

- írják a szervezők, hangsúlyozva, hogy mielőtt románok, magyarok, németek, romák vagy bármi más lennének, először is öntudatos, tisztafejű polgárok, akik nem ülnek fel a provokációnak.
A gesztusértékű megmozdulás szomorú előzménye, hogy csütörtökön magyarverésben érett be a romániai, illetve a magyarországi, nemzeti érzésekre és nacionalista indulatok felkorbácsolására építő politika. Kövekkel és zászlóruadakkal vertek szét román szélsőjobboldaliak egy élőláncot egy I. világháborús katonatemetőnél, ahová egy helyi önkormányzat önkényesen ékeltek be egy román parcellát. Az úzvölgyi események miatt bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet, központi utasításra hivatkozva eközben. Azóta is csak a magyarokra mutogatott és hárítja a felelősséget a román külügyminisztérium, és a kisebbségi kérdés kezelésével még a pápának is dicsekvő, ellenzéki Klaus Johannis államfő sem szólalt meg a csütörtöki etnikai incidens kapcsán.

A román kormányfő a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adná a sírkertet

Viorica Dancila miniszterelnök Románia állami jelképeinek tiszteletben tartását követeli, és felelős magatartásra int mindenkit az úzvölgyi katonatemető ügyében, ugyanakkor felvetette, hogy a sírkertet a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adják.
A román kormány szombaton kiadott közleménye szerint a miniszterelnök olyan megoldást keres, amely a helyi román és magyar közösségek számára is elfogadható. A lehetséges forgatókönyvekre példaként említette, hogy a védelmi minisztérium vegye át az úzvölgyi temető kezelését, kidomborítandó annak nemzetközi jellegét, tekintettel arra, hogy ott több nemzet katonái nyugszanak, akik az első és második világháborúban estek el.

Lopott szíriai és iraki műkincsek a Facebookon

Varga Péter
Publikálás dátuma
2019.06.08. 13:30

Fotó: LOUAI BESHARA / AFP
Annak ellenére, hogy több nemzetközi egyezményt is kötöttek azért, hogy védjék a világörökséget, időről-időre Szíriából vagy Irakból lopott ókori műtárgyak kerülnek világszerte a piacra.
A Facebookon, privát csoportokban kereskednek lopott műkincsekkel, tárta fel a BBC akadémikusokkal közösen folytatott oknyomozása. Amr al-Azm régészprofesszor, aki kénytelen volt elmenekülni Szíriából és most egy amerikai egyetemen dolgozik, azt állította a BBC riporterének, hogy olyan római mozaikok, amik még mindig a föld alatt vannak, a Facebookon megvásárolhatók. Al-Azm összesen több ezer tagot számláló Facebook-csoportok százait tanulmányozta két évig. „Azt látjuk, hogy robbanás történt a Facebook-felhasználók, csoportok számában, ezek nemzetek felettiek, és a hagyják, hogy működjenek. Az internetes médiumot arra használják a társalgók, hogy felvilágosítsák egymást, hol és hogyan találhatók meg az értékes műkincsek” – magyarázta. Egyik esetben arra figyelmeztették egymást, hogy vigyázzanak, mert egy bizonyos sírt el kezdtek kiásni, amely beomolhat, de megrendelések is mentek a szociális médián keresztül. A kiajánlások a Facebookon történnek, de a valóságos üzletek már off-line, a közösségtől elzárva zajlanak. Az ország régészeti igazgatója szerint a Szíriában felkínált régiségek 70 százaléka hamisítvány, de akad néhány nagyon értékes darab is közöttük. A BBC vizsgálatát követően 49 csoportot megszüntetett, de Amr al-Azm szerint sok még mindig működik. A kereskedelem azonban nem csak az interneten zajlik. Törökországon keresztül évszázadok óta vezetnek a csempészutak, a török rendőrség szerint több millió dollár értékű műkincs hagyta el Irakot és Szíriát rajtuk keresztül. A szigorúbb határintézkedések és az Iszlám Állam legyőzésének ellenére azonban még mindig folyik az illegális kereskedelem. A BBC-nek erre egy olyan régész segítségével volt rálátása, aki négy évvel ezelőtt menekült el egy Isis által ellenőrzött területről. Az álnéven szereplő férfi olyan találkozókon vesz részt, ahol a közvetítők tárgyaltak az eladókkal. „Tudom, hogy ez nagyon veszélyes, ezek úgy működnek, mint egy maffia hálózat”- mondta Abu Musa. „Szörnyű, ami Szíriában történik, amit most tönkretesznek, az örökre elveszik. Minden harcoló fél bűnös abban, ami ezen a téren ott történik” - jegyzi meg John Simpson a British Múzeum Közel-Keleti Osztályának kurátora. Az UNESCO megállapítása szerint az Iszlám Állam (IÁ) ipari méretekben űzi a fosztogatást, amelyet finanszírozási forrásként használnak, de azt csak becsülni lehet, milliós vagy milliárdos méretekben dolgoznak. Azt sem lehet pontosan tudni, hova kerülnek a műkincsek, mert eltűnnek a nagyközönség szeme elől. Spanyol rendőrök tavaly egy barcelonai rajtaütésben olyan szarkofágokat és mozaikokat foglaltak le, amelyek Egyiptomból és líbiai görög-római lelőhelyekről származtak. Akkor két műkereskedőt tartóztattak le azzal a váddal, kapcsolatban álltak egy IÁ közeli csempészkörrel. A többiek, akik folytatják a törvénytelen működést, jól megélnek a konfliktusokból és a rend hiányából.   

Házasság, ami ellopja gyermekkort

Varga Péter
Publikálás dátuma
2019.06.08. 13:00

Fotó: UNICEF
Becslések szerint 115 millió fiú és férfi házasodott világszerte, ebből minden ötödik - vagyis 23 millió - 15 éves kora előtt.
Az UNICEF két napja adta közre azt a jelentést, amely az első a fiúk és férfiak gyermekként kötött házasságának tárgyában. Nyolcvankét ország adatait vették alapul, e szerint a gyerekházasságok szokása az egész világon elterjedt, leginkább a szub-szaharai országokban, Latin-Amerikában és a karibi-térségben, Kelet-Ázsiában és a Csendes-Óceáni területeken. - A házasság ellopja a gyerekkort. Az ifjú vőlegények olyan feladatok megoldására kényszerülnek, amikre nincsenek felkészülve. Korán lesznek apák, rákényszerülnek családjuk eltartására, közben tanulmányaikat is be kell fejezniük, ami munkához jutásuk lehetőségeit is szűkíti - mondta Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója. Az élen a Közép-Afrikai Köztársaság áll 28 százalékkal, a következő Nicaragua 19 százalékkal, őket követi Madagaszkár 13 százalékkal. Az új becslések szerint ezzel a férfiak és a nők száma, akik gyermekként kötött házasságban élnek 765 millióra emelkedett világszerte. A férfiak és nők közötti arányok azonban jelentősen eltérnek. Azoknak a 20-24 év közötti nőknek az aránya, akiket 18 éves koruk előtt adtak férjhez öt az egyhez, a gyerekként megházasodott férfiak között viszont harmincból csak egyet találni. Ezért is lehet, hogy eddig csak a gyereklányok korai házasságkötéseit vizsgálták. A kutatásokból az is kiderül, a gyermekházasságok szokása a szegény, elmaradott vidéki területeken a leginkább elterjedt. A gyermekek jogairól szóló egyezmény elfogadásának 30. évfordulóján tudatosítani kell, hogy a 18 éven aluliak házasságra való kényszerítése súlyosan sérti az emberi jogokat, olvasható az UNICEF honlapján. Emellett létezik az együttélés szokása is, amelynek során kvázi házastársként élnek olyan párok, amelynek mindkét tagja fiatalkorú. Mivel ilyenkor a gyermekek formálisan nem házasok, bizonyos jogok, örökség, állampolgárság, bizonyos szociális státusz nem illetik meg őket, ami még kiszolgáltatottabbá teszi őket, mint a valódi házasokat. Az UNICEF az év elején már kiadta a lányok gyermekkori házasságkötéseiről szóló jelentését, mely szerint ha nem gyorsulnak fel az azt megakadályozni akaró erőfeszítések, 2030-ra újabb 150 millió lányt kényszeríthetnek házasságra. Az UNICEF 2016-ban indította útjára a gyermekházasságok megakadályozását célzó programját, aminek eredményeképp 2017-ben ez 1,1 millió fiatalkorú lányt ért el életviteli tanácsok adásával, iskolai tanulmányaik segítésével, négymillió embert – köztük helyi vezetőket, véleményformálókat - vontak be olyan beszélgetésekbe, amelyekkel fiatal lányokat és más, a korai házasságokat ellenző erőket támogattak.