Hajóval ütközött és elsüllyedt egy történelmi vitorlás Hamburgnál

Publikálás dátuma
2019.06.08. 19:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A balesetben öten megsérültek, egy ember súlyosan.
Összeütközött egy konténerszállító hajóval és elsüllyedt szombaton Hamburg közelében a Schwinge folyón – az Elba mellékfolyóján – egy nemrég nagy költséggel felújított történelmi vitorláshajó, melynek utasai közül öten megsérültek, egy nő súlyosan. Az 1883-ban épített, No 5 Elbe nevű német vitorláshajót másfél millió euróért újították fel és május végén tért vissza a hamburgi kikötőbe, hogy kirándulóhajóként üzemeljen. A hamburgi rendőrség szerint a vitorlás 43 emberrel a fedélzetén a Hamburghoz közeli Stade mellett ütközött össze a 141 méter hosszú, Astrosprinter nevű konténerhajóval, amely ciprusi zászló alatt az Északi-tenger felé haladt. A baleset körülményeiről a rendőrség egyelőre nem tudott tájékoztatást adni. A hajó utasait és személyzetét tűzoltók, valamint más mentőalakulatok helyezték biztonságba. A történelmi szkúnert azonban nem lehetett megmenteni, elsüllyedt a Schwinge folyó torkolatában. A konténerhajó a baleset után folytatni tudta útját. A 37 méter hosszú vitorlás Hamburg utolsó megmaradt, fából épült hajója volt.
Szerző

Babis: Csehország nem Szlovákia, hogy kormányt váltsanak a tüntetők

Publikálás dátuma
2019.06.08. 16:44
Százezres demonstráció volt a héten Babis ügyei miatt.
Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency
Százezer fős tömeg tüntetett kedden a cseh miniszterelnök ügyei miatt.
Csehországban az utcai tüntetések nem fognak kormányváltáshoz vezetni - állította Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Pozsonyban a Globsec biztonsági konferencián. A mostanra több korrupciós botrányba is belekeveredett, ügynökmúltjával is lelepleződött cseh kormányfő szavait a közszolgálati hírtelevízió (CT24) idézte.
"A Cseh Köztársaság nem Szlovákia. A Cseh Köztársaságban a tüntetések alapján nem fog megváltozni a kormány"

- jelentette ki Babis, Peter Pellegrini szlovák kollégájával beszélgetve. A kormányfő szerint a botrányai miatti tiltakozások azért nélkülöznek minden alapot, mert a cseh emberek "nagyon jól" élnek.
"Mióta a politikában vagyok, nagyon sok hazugság halmozódott fel" - mondta Babis, aki erre a keddi, rendkívüli prágai tüntetés résztvevőinek számát hozta példaként. Szerinte a rendezők azt közölték, hogy a Vencel téren több mint 120 ezren tüntettek, de a rendőrség csak 70 ezerre becsülte a résztvevők számát. Valójában azonban a prágai rendőrség - mint közleményükből kiderül - 90 ezerre becsüli a Vencel téri akció résztvevőinek számát, így a kormányfő példája többértelműre sikeredett, mint tervezhette.

Vádemelés, és a cseh Elios-ügy

Az Andrej Babis elleni csehországi tüntetéseknek alapvetően két okuk van. Az első a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy, amelyben az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal történt visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt.
A rendőrség az ügy kivizsgálása után áprilisban vádemelést javasolt az államügyészségnek Babis ellen.

A másik ok pedig az, hogy az Európai Bizottság ellenőrzései alapján készült könyvvizsgálói jelentések arra a következtetésre jutottak, hogy Andrej Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között összeférhetetlenség van. Bár az egyébként nagyon gazdag vállalkozóként is ténykedő Andrej Babis a hozzá köthető Agrofert holdingot 2017 februárjában két vagyonkezelő alapba helyezte, az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a - jelentős uniós támogatásokhoz is jutó - cég életére. Ez utóbbi mondható a csehek Elios-ügyének is, minthogy rengeteg EU-s pénzt kellhet visszafizetni miatta.
A cseh ellenzék és a civil szféra ezért kitartóan Andrej Babis lemondását követeli. Babis a bírálatokat alaptalannak minősíti, politikai pozícióját pedig Milos Zeman államfő odaadó gondossággal őrzi, ahányszor az meginogni látszik. Kettejük intézkedései miatt az elmúlt évben egymást érték a csehországi demonstrációk, és a tüntetéssorozat bizonyosan nem a héten ér véget.

Összetörtek a bordái egy orosz újságírónak, amíg rendőri őrizetben volt

Publikálás dátuma
2019.06.08. 16:04
A képen lévő képen Ivan Golunov
Fotó: YURI KADOBNOV / AFP
Évtizedekre börtönbe kerülhet az oknyomozó újságíró, aki állítja, nem csak nagyon megverték a rendőrök, de az ellene szóló bizonyítékokat is ők csempészték a helyükre.
Egy moszkvai alpolgármester után nyomozott éppen Ivan Golunov oknyomozú újságíró, amikor érte ment a endőrség, mint az a Guardian cikkében olvasható. Az alpolgármester állítólag sötét és erőszakos eszközökkel ér el üzleti sikereket az ingatlanok, a szemétszállítás és a temetkezés terén, de a pletykák felderítetlenül maradnak: Golunov táskájából 3 gramm mefedront húztak elő a hatósági emberek, moszkvai lakásából pedig 5 gramm kokainnal távoztak annak átkutatása után. A Meduza híroldal újságírója állítólag kereskedett a kábítószerekkel, melynek mennyisége egyébként még egy kispályás politikust is kiábrándítana, ha Ibizán csak ennyit tennének elé.
A Meduza egyébként nem éppen a putyini Oroszország tisztviselőinek kedvenc lapja. A független, külföldön szerkesztett portál főleg oknyomozással foglalkozik, a Szkripal-ügy felderítéséből is kivette a részét. Csak az olyan tudósítói vannak orosz földön, mint Golunov, aki most 10 és 20 év közötti börtönbüntetéssel néz szembe. Szombaton emeltek vádat ellene.
Többszörös bordatörést, agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett Ivan Golunov egy orvos szerint, aki egyből kórházba vitte volna őt, de a rendőrök nem engedték. A férfi egyébként már korábban is panaszkodott arról, hogy ütötték és rúgták őt, amiért nem volt hajlandó aláírni egy rendőrségi jelentést anélkül, hogy ügyvédjével beszélhetett volna. Arról is panaszkodott, hogy a kábítószert a rendőrök tették a dolgai közé, mondta ügyvédje, Dmitri Dzhulai, aki szerint mostani súlyos sérüléseit is az őrizetben szenvedte el. Golunov állítólag később végül mégis eljutott egy kórházba, de biztosat nem lehet tudni; már Dzhulai is aláírta a rendőrség titoktartási szerződését.
"Ivan Golunov a nevem. Újságíró vagyok. Engem is fogjatok el" - ilyen feliratokkal vonult több száz tüntető pénteken a szóban forgó moszkvai rendőrség épülete elé. Az AFP tudósításából kiiderül, hogy ez végül sok tüntető esetében meg is történt.
Szerző