Előfizetés

Babis: Csehország nem Szlovákia, hogy kormányt váltsanak a tüntetők

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.08. 16:44
Százezres demonstráció volt a héten Babis ügyei miatt.
Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency
Százezer fős tömeg tüntetett kedden a cseh miniszterelnök ügyei miatt.
Csehországban az utcai tüntetések nem fognak kormányváltáshoz vezetni - állította Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Pozsonyban a Globsec biztonsági konferencián. A mostanra több korrupciós botrányba is belekeveredett, ügynökmúltjával is lelepleződött cseh kormányfő szavait a közszolgálati hírtelevízió (CT24) idézte.
"A Cseh Köztársaság nem Szlovákia. A Cseh Köztársaságban a tüntetések alapján nem fog megváltozni a kormány"

- jelentette ki Babis, Peter Pellegrini szlovák kollégájával beszélgetve. A kormányfő szerint a botrányai miatti tiltakozások azért nélkülöznek minden alapot, mert a cseh emberek "nagyon jól" élnek.
"Mióta a politikában vagyok, nagyon sok hazugság halmozódott fel" - mondta Babis, aki erre a keddi, rendkívüli prágai tüntetés résztvevőinek számát hozta példaként. Szerinte a rendezők azt közölték, hogy a Vencel téren több mint 120 ezren tüntettek, de a rendőrség csak 70 ezerre becsülte a résztvevők számát. Valójában azonban a prágai rendőrség - mint közleményükből kiderül - 90 ezerre becsüli a Vencel téri akció résztvevőinek számát, így a kormányfő példája többértelműre sikeredett, mint tervezhette.

Vádemelés, és a cseh Elios-ügy

Az Andrej Babis elleni csehországi tüntetéseknek alapvetően két okuk van. Az első a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy, amelyben az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal történt visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt.
A rendőrség az ügy kivizsgálása után áprilisban vádemelést javasolt az államügyészségnek Babis ellen.

A másik ok pedig az, hogy az Európai Bizottság ellenőrzései alapján készült könyvvizsgálói jelentések arra a következtetésre jutottak, hogy Andrej Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között összeférhetetlenség van. Bár az egyébként nagyon gazdag vállalkozóként is ténykedő Andrej Babis a hozzá köthető Agrofert holdingot 2017 februárjában két vagyonkezelő alapba helyezte, az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a - jelentős uniós támogatásokhoz is jutó - cég életére. Ez utóbbi mondható a csehek Elios-ügyének is, minthogy rengeteg EU-s pénzt kellhet visszafizetni miatta.
A cseh ellenzék és a civil szféra ezért kitartóan Andrej Babis lemondását követeli. Babis a bírálatokat alaptalannak minősíti, politikai pozícióját pedig Milos Zeman államfő odaadó gondossággal őrzi, ahányszor az meginogni látszik. Kettejük intézkedései miatt az elmúlt évben egymást érték a csehországi demonstrációk, és a tüntetéssorozat bizonyosan nem a héten ér véget.

Összetörtek a bordái egy orosz újságírónak, amíg rendőri őrizetben volt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.08. 16:04
A képen lévő képen Ivan Golunov
Fotó: YURI KADOBNOV / AFP
Évtizedekre börtönbe kerülhet az oknyomozó újságíró, aki állítja, nem csak nagyon megverték a rendőrök, de az ellene szóló bizonyítékokat is ők csempészték a helyükre.
Egy moszkvai alpolgármester után nyomozott éppen Ivan Golunov oknyomozú újságíró, amikor érte ment a endőrség, mint az a Guardian cikkében olvasható. Az alpolgármester állítólag sötét és erőszakos eszközökkel ér el üzleti sikereket az ingatlanok, a szemétszállítás és a temetkezés terén, de a pletykák felderítetlenül maradnak: Golunov táskájából 3 gramm mefedront húztak elő a hatósági emberek, moszkvai lakásából pedig 5 gramm kokainnal távoztak annak átkutatása után. A Meduza híroldal újságírója állítólag kereskedett a kábítószerekkel, melynek mennyisége egyébként még egy kispályás politikust is kiábrándítana, ha Ibizán csak ennyit tennének elé.
A Meduza egyébként nem éppen a putyini Oroszország tisztviselőinek kedvenc lapja. A független, külföldön szerkesztett portál főleg oknyomozással foglalkozik, a Szkripal-ügy felderítéséből is kivette a részét. Csak az olyan tudósítói vannak orosz földön, mint Golunov, aki most 10 és 20 év közötti börtönbüntetéssel néz szembe. Szombaton emeltek vádat ellene.
Többszörös bordatörést, agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett Ivan Golunov egy orvos szerint, aki egyből kórházba vitte volna őt, de a rendőrök nem engedték. A férfi egyébként már korábban is panaszkodott arról, hogy ütötték és rúgták őt, amiért nem volt hajlandó aláírni egy rendőrségi jelentést anélkül, hogy ügyvédjével beszélhetett volna. Arról is panaszkodott, hogy a kábítószert a rendőrök tették a dolgai közé, mondta ügyvédje, Dmitri Dzhulai, aki szerint mostani súlyos sérüléseit is az őrizetben szenvedte el. Golunov állítólag később végül mégis eljutott egy kórházba, de biztosat nem lehet tudni; már Dzhulai is aláírta a rendőrség titoktartási szerződését.
"Ivan Golunov a nevem. Újságíró vagyok. Engem is fogjatok el" - ilyen feliratokkal vonult több száz tüntető pénteken a szóban forgó moszkvai rendőrség épülete elé. Az AFP tudósításából kiiderül, hogy ez végül sok tüntető esetében meg is történt.

"Nem fogjuk leköpni barátainkat" - az etnikumok közti szolidaritásért tüntentek Kolozsváron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.08. 13:47
A kép a csütörtöki incidens során készült
Fotó: EGYED UFO ZOLTAN / AFP
Eközben a román kormány azt fontolgatja, hogy az úzvölgyi katonatemetőt a bukaresti védelmi minisztériumra bízza.
"Nem hagyjuk magunkat manipulálni! Nem fogjuk leköpni a barátainkat és szomszédainkat csak azért, mert egyes botrány- és szavazatlesők ezt akarják" - olvasható románul és magyarul annak a megmozdulásnak leírásában, amely résztvevői az etnikumok közti szolidaritás mellett állnak ki. A demonstrációt szombat estére, Kolozsvár főterére szervezték.
"Ismét az utcára vonulunk, egy inkluzív, rasszizmus-, sovinizmus- és gyűlöletbeszédmentes, európai Romániáért"

- írják a szervezők, hangsúlyozva, hogy mielőtt románok, magyarok, németek, romák vagy bármi más lennének, először is öntudatos, tisztafejű polgárok, akik nem ülnek fel a provokációnak.
A gesztusértékű megmozdulás szomorú előzménye, hogy csütörtökön magyarverésben érett be a romániai, illetve a magyarországi, nemzeti érzésekre és nacionalista indulatok felkorbácsolására építő politika. Kövekkel és zászlóruadakkal vertek szét román szélsőjobboldaliak egy élőláncot egy I. világháborús katonatemetőnél, ahová egy helyi önkormányzat önkényesen ékeltek be egy román parcellát. Az úzvölgyi események miatt bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet, központi utasításra hivatkozva eközben. Azóta is csak a magyarokra mutogatott és hárítja a felelősséget a román külügyminisztérium, és a kisebbségi kérdés kezelésével még a pápának is dicsekvő, ellenzéki Klaus Johannis államfő sem szólalt meg a csütörtöki etnikai incidens kapcsán.

A román kormányfő a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adná a sírkertet

Viorica Dancila miniszterelnök Románia állami jelképeinek tiszteletben tartását követeli, és felelős magatartásra int mindenkit az úzvölgyi katonatemető ügyében, ugyanakkor felvetette, hogy a sírkertet a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adják.
A román kormány szombaton kiadott közleménye szerint a miniszterelnök olyan megoldást keres, amely a helyi román és magyar közösségek számára is elfogadható. A lehetséges forgatókönyvekre példaként említette, hogy a védelmi minisztérium vegye át az úzvölgyi temető kezelését, kidomborítandó annak nemzetközi jellegét, tekintettel arra, hogy ott több nemzet katonái nyugszanak, akik az első és második világháborúban estek el.