Előfizetés

Az óriás turistahajók kitiltásáért tüntettek velencében

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.08. 20:05

Fotó: MIGUEL MEDINA / AFPrs
Tavaly több mint ötszáz nagyhajó hajtott be a városba, 1,5 millió turistával. Kitiltásuk kérdését egy múltheti baleset tette aktuálissá.
Egészen a Szent Márk térig vonultak a tüntetők Velencében a tengerjáró hajóknak a város csatornáin való közlekedése ellen tiltakozva szombaton, egy héttel azután, hogy egy ilyen 60 ezer tonnás óriás egy kisebb turistahajóval ütközött össze az egyik hajóállomáson. A Nem a nagy hajókra (No alle grandi navi) elnevezésű mozgalom szervezte tüntetésen a velencei hatóságok szerint mintegy hatezren vettek részt.
Természetvédők, velencei lakosok és természetesen a probléma részét képző turisták is csatlakoztak a menethez, amely a június 2-i hajóbaleset helyszínétől, a San Basilio-Zattere hajóállomástól egészen a városközpontig, vagyis a Szent Márk térig haladt gyalogosan és hajókkal is. A magasba tartott transzparenseken többek közt az volt olvasható, hogy "Ki a hajókkal a lagúnákból" és "Velence nem Disneyland".
A tüntetőknek kezdetben megtiltották, hogy bevonuljanak a turistáktól mindig zsúfolt Szent Márk térre, amelyet 1997-ben biztonsági okokra hivatkozva lezártak a politikai jellegű megmozdulások előtt. ,Később azonban a prefektus mégis engedélyezte ezt.
Egy héttel ezelőtt a velencei csatornahálózat egyik bejáratának számító Giudecca kanálisában egy majdnem 300 méter hosszú tengerjáró hajó manőverezés közben nekihajtott egy kisebb turistahajónak. Négy külföldi turista szenvedett könnyebb sérülést. A hajókat az ügyészség lefoglalta, hét személy ellen indult vizsgálat. A baleset ismét aktuálissá tette a szűk velencei csatornákra behajtó óriáshajók problémáját.
A római közlekedési minisztérium június végére ígért megoldást. A 40 ezer tonnánál nagyobb hajókat 2014-ben kitiltották Velencéből, ezt a rendelkezést azonban egy évvel később az olasz közigazgatási bíróság semmisnek nyilvánította. Az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap adatai szerint Velencébe tavaly több mint ötszáz nagyhajó hajtott be, 1,5 millió turistával. Ez több mint 280 millió euró bevételt jelentett a város számára.

Hajóval ütközött és elsüllyedt egy történelmi vitorlás Hamburgnál

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.08. 19:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A balesetben öten megsérültek, egy ember súlyosan.
Összeütközött egy konténerszállító hajóval és elsüllyedt szombaton Hamburg közelében a Schwinge folyón – az Elba mellékfolyóján – egy nemrég nagy költséggel felújított történelmi vitorláshajó, melynek utasai közül öten megsérültek, egy nő súlyosan. Az 1883-ban épített, No 5 Elbe nevű német vitorláshajót másfél millió euróért újították fel és május végén tért vissza a hamburgi kikötőbe, hogy kirándulóhajóként üzemeljen. A hamburgi rendőrség szerint a vitorlás 43 emberrel a fedélzetén a Hamburghoz közeli Stade mellett ütközött össze a 141 méter hosszú, Astrosprinter nevű konténerhajóval, amely ciprusi zászló alatt az Északi-tenger felé haladt. A baleset körülményeiről a rendőrség egyelőre nem tudott tájékoztatást adni. A hajó utasait és személyzetét tűzoltók, valamint más mentőalakulatok helyezték biztonságba. A történelmi szkúnert azonban nem lehetett megmenteni, elsüllyedt a Schwinge folyó torkolatában. A konténerhajó a baleset után folytatni tudta útját. A 37 méter hosszú vitorlás Hamburg utolsó megmaradt, fából épült hajója volt.

Babis: Csehország nem Szlovákia, hogy kormányt váltsanak a tüntetők

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.08. 16:44
Százezres demonstráció volt a héten Babis ügyei miatt.
Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency
Százezer fős tömeg tüntetett kedden a cseh miniszterelnök ügyei miatt.
Csehországban az utcai tüntetések nem fognak kormányváltáshoz vezetni - állította Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Pozsonyban a Globsec biztonsági konferencián. A mostanra több korrupciós botrányba is belekeveredett, ügynökmúltjával is lelepleződött cseh kormányfő szavait a közszolgálati hírtelevízió (CT24) idézte.
"A Cseh Köztársaság nem Szlovákia. A Cseh Köztársaságban a tüntetések alapján nem fog megváltozni a kormány"

- jelentette ki Babis, Peter Pellegrini szlovák kollégájával beszélgetve. A kormányfő szerint a botrányai miatti tiltakozások azért nélkülöznek minden alapot, mert a cseh emberek "nagyon jól" élnek.
"Mióta a politikában vagyok, nagyon sok hazugság halmozódott fel" - mondta Babis, aki erre a keddi, rendkívüli prágai tüntetés résztvevőinek számát hozta példaként. Szerinte a rendezők azt közölték, hogy a Vencel téren több mint 120 ezren tüntettek, de a rendőrség csak 70 ezerre becsülte a résztvevők számát. Valójában azonban a prágai rendőrség - mint közleményükből kiderül - 90 ezerre becsüli a Vencel téri akció résztvevőinek számát, így a kormányfő példája többértelműre sikeredett, mint tervezhette.

Vádemelés, és a cseh Elios-ügy

Az Andrej Babis elleni csehországi tüntetéseknek alapvetően két okuk van. Az első a Gólyafészek nevű szabadidőközponttal kapcsolatos ügy, amelyben az európai uniós pénzekkel, támogatásokkal történt visszaéléssel gyanúsítják a cseh kormányfőt.
A rendőrség az ügy kivizsgálása után áprilisban vádemelést javasolt az államügyészségnek Babis ellen.

A másik ok pedig az, hogy az Európai Bizottság ellenőrzései alapján készült könyvvizsgálói jelentések arra a következtetésre jutottak, hogy Andrej Babis politikai és vállalkozói tevékenysége között összeférhetetlenség van. Bár az egyébként nagyon gazdag vállalkozóként is ténykedő Andrej Babis a hozzá köthető Agrofert holdingot 2017 februárjában két vagyonkezelő alapba helyezte, az uniós ellenőrök szerint a kormányfő továbbra is befolyással van a - jelentős uniós támogatásokhoz is jutó - cég életére. Ez utóbbi mondható a csehek Elios-ügyének is, minthogy rengeteg EU-s pénzt kellhet visszafizetni miatta.
A cseh ellenzék és a civil szféra ezért kitartóan Andrej Babis lemondását követeli. Babis a bírálatokat alaptalannak minősíti, politikai pozícióját pedig Milos Zeman államfő odaadó gondossággal őrzi, ahányszor az meginogni látszik. Kettejük intézkedései miatt az elmúlt évben egymást érték a csehországi demonstrációk, és a tüntetéssorozat bizonyosan nem a héten ér véget.