Magyarországon a lakosság számára rendelkezésre álló összes élelmiszer mennyisége fejenként 680 kilogramm - naponta és fejenként 2 kilogramm - volt 2017-ben. A hazai felhasználás két év alatt 2 százalékkal, 2010-hez mérten 6,7 százalékkal bővült – írja a KSH adatai alapján a portfolio.hu.
A KSH tanulmányából kiderül, hogy 2017-ben:
az összes rendelkezésre álló élelmiszer több mint harmadát jelentő állati eredetű termékek fogyasztható mennyisége az előző évhez képest átlagosan 1 százalékkal nőtt
a növényi termékek esetében ugyanilyen mértékben csökkent.
2017-ben 2016-hoz viszonyítva nem változott a zsiradékok, ugyanakkor 4,8 százalékkal emelkedett a cukor és méz rendelkezésre álló mennyisége.
az élelmiszer-kínálat szerkezetén belül a korábbi évekhez hasonlóan az összes fogyasztható élelmiszer több mint felét tették ki a zöldségfélék és gyümölcsök, valamint a tej- és tejtermékek, további negyedét adták a cereáliák és a húsfélék.
az egy főre jutó húskínálat 2017-ben 71 kilogramm volt (napi 200 gramm/fő), 5 kilogrammal több, mint 2016-ban.
az egy főre jutó összes szeszesitalfogyasztás 2017-ben - a 2016. évi 9,5 literről - 9,1 literre csökkent