Újabb menekültekkel teli hajó kötött ki Olaszország partjainál

Publikálás dátuma
2019.06.09. 18:40
Képünk illusztráció!
Fotó: Federico Scoppa / AFP
Ezúttal ötvenhárom ember érkezett.
Vitorláshajó kötött ki ötvenhárom pakisztáni illegális bevándorlóval a fedélzetén vasárnap a dél-olaszországi Calabria régióban található Isola di Capo Rizzuto településen – írja az MTI A török partokról indult török hajót az olasz parti őrség észlelte és kísérte a partvonalhoz.
A legénység két ukrán állampolgárságú tagját embercsempészet vádjával őrizetbe vették, a menedékkérőket pedig egy menekültügyi központban szállásolták el.

Mióta Olaszország lezárta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt az embercsempészek alternatív útvonalakat keresnek, hogy a menekülteket hajókon Európába juttassák. Szombaton csaknem hatvan menedékkérő érkezett szintén egy vitorláshajóval a calabriai Vibo Valentia közelébe - közölte az olasz sajtó. Ebben az esetben is őrizetbe vettek embercsempészettel gyanúsított két ukrán állampolgárt. A hajón lévő menekültek Iránból, Irakból és Szíriából származtak. A hajó feltehetően a törökországi Izmirből indult.
A menekülteket szállító kisebb hajók miatt egyre több bírálat éri a bevándorlásellenes álláspontot képviselő Matteo Salvinit.

Az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) szerint a gyakorlatban nem működik Salvini "zárt kikötők" politikája, mert továbbra is érkeznek illegális bevándorlók a dél-olasz partokra. A Liga kormánypárt vezetője nem habozott a válasszal. Salvini szerint az idén 737 menekült érkezett közvetlenül az olasz partokra, tavaly 3668-an, az azt megelőző évben pedig 5371-en. „A zárt kikötők politikája jelentősen csökkentette az érkező migránsok számát” – hangsúlyozta az olasz belügyminiszter.
Szerző
Témák
menekültek

A román védelmi tárca előkészíti az úzvölgyi temető átvételét

Publikálás dátuma
2019.06.09. 18:06
Korábbi felvétel.
Fotó: Veres Nándor / MTI
A tárcavezető szerint a temető nemzetközi jellegének megőrzése miatt vennék át a temető gondozását.
A román Nemzeti Védelmi Minisztérium memorandumot készít elő, amelyben hivatalosan kéri a kormánytól az Úzvölgyi katonatemető gondozásának átvételét - közölte vasárnap Gabriel Les védelmi miniszter a Mediafax hírügynökségnek.    
A tárcavezető szerint a temető nemzetközi jellegének megőrzése miatt vennék át a temető gondozását, mivel ott magyar, román, német, orosz, szerb, osztrák és olasz katonák is nyugszanak.

A miniszter kitért arra is, hogy ezért egyeztetések lesznek szükségesek valamennyi féllel.  „A temető gondozásának feladatát átvevő minisztériumi struktúrák biztosítani fogják minden országnak a jogot, hogy megemlékezzenek a harcban elesett és ott eltemetett hőseikről” –nyilatkozta Gabriel Les.
Szerző
Témák
Románia

Boris Johnson egyszerűen lecsapta a telefont, amikor azt mondták Trump keresi

Publikálás dátuma
2019.06.09. 15:41
Boris Johnson, távozó brit külügyminiszter egy 2017-es németországi miniszteri találkozón
Fotó: Oliver Berga / AFP/DPA
Nem akarta, hogy becsapják.
Boris Johnson újságíróknak azt mesélte, hogy valaki felhívta őt, és azt mondta, a brit miniszterelnöki hivatal telefonközpontjából jelentkezik. „A hívónak enyhe ír akcentusa volt, és azt mondta, az USA elnökét szeretné kapcsolni. Mint mindig, akkor is gyorsan gondolkodtam, és közöltem: egy pillanatra sem hagyom becsapni magam” – mondta a brit politikus, aki ezután letette a telefont – szemlézte a Politico cikkét a HVG. Ez után felhívta a miniszterelnöki hivatalt, ahol megerősítették, hogy Donald Trump valóban akart vele beszélni. Johnson és Trump végül beszélt egymással.
„Az elnök nem csak üdvözölt, hanem azt is közölte, hogy javítani akarja a két ország gazdaság együttműködését, és szabadkereskedelmi egyezményt akar kötni Nagy-Britanniával”

– magyarázta a volt brit külügyminiszter.
Szerző