Előfizetés

Orosz lapok tiltakoznak Ivan Golunov gyanúsítása miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 13:12
Ivan Golunov, rendőrségi őrizetben
Fotó: Eugene Odinokov / AFO
Az ellenzéki újságírót drogkereskedelem vádjával vették őrizetbe, miután leleplező cikket írt egy temetkezési maffiáról
„Mi vagyunk Ivan Golunov” - feliratú, egyforma, plakátszerű címlappal jelent meg hétfőn Oroszországban a Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK című gazdasági napilap, tiltakozva az ellen, hogy kábítószerrel való kereskedés címén a hétvégén őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték a Meduza ellenzéki hírportál oknyomozó újságíróját.
Golunov jogi képviselője, Dmitrij Dzsulaj hétfőn újságíróknak kijelentette, hogy 
az igazságügyi szakértői vizsgálat az újságírónak sem a vizeletében, sem a tenyerén nem találta nyomát kábítószernek.

Ez utóbbi az ügyvéd szerint egyebek között azt jelenti, hogy a vádlott az őrizetbe vétel napján, pénteken nem tartott a kezében ilyen tudatmódosító szert. Az újságíró az ellene felhozott vádakban ártatlannak vallotta magát, és állította, hogy a lakásán razziázó rendőrök csempésztek drogot holmija közé

Őrizetben eltört néhány bordája

A férfi elfogása után nem mellesleg többszörös bordatörést, agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett egy orvos szerint, aki egyből kórházba vitte volna őt, de a rendőrök nem engedték. A férfi egyébként már korábban is panaszkodott arról, hogy ütötték és rúgták őt, amiért nem volt hajlandó aláírni egy rendőrségi jelentést anélkül, hogy ügyvédjével beszélhetett volna. 
A Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK a címlapjukon megjelentetett közös közleményben arra az álláspontra helezkedtek, hogy Golunov őrizetbe vétele és szakmai tevékenysége között összefüggés lehet, egyúttal nyilvános vizsgálatot követeltek a belügyminisztérium azon munkatársaival szemben, akik felléptek az újságíró ellen.  A három újság, amely korábban sosem jelent meg közös címlappal, azt állította, hogy az újságíró bűnösségének alátámasztására felhozott bizonyítékok nem elég meggyőzőek, és üdvözölte, hogy a bíróság az előzetes letartóztatás helyett a házi őrizet mellett döntött.

Egy alpolgármester után nyomozott, amikor jöttek a rendőrök

A rendőrség azt állítja, hogy 4 gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában, majd egy újabb adagot a lakásán
Sok újságíró viszont azt gondolja, hogy a hatóságok így próbálják elhallgattatni kollégájukat, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik szervezetről írt. Golunov a cikkei miatt fenyegetéseket is kapott.

Az újságíró a Guardian szerint éppen egy moszkvai alpolgármester után nyomozott éppen , amikor érte ment a rendőrség.
Az orosz sajtószakszervezet honlapján hétfő délelőttre közel nyolcezer aláírás gyűlt össze egy Golunov védelmében a belügyminisztériumhoz, a főügyészséghez és az orosz központi Nyomozó Bizottsághoz (SZK) intézendő levél alatt. Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta című lap főszerkesztője és Alekszej Venegyiktov, a Gazprom Media tulajdonában lévő, de a Putyin-kurzussal szemben kritikus hangvételt is megengedő Eho Moszkvi rádió főszerkesztője vasárnap közölte, hogy kész kezességet vállalni az őrizetbe vett újságíróért. Konsztantyin Habenszkij neves orosz színész-filmrendező a Szocsiban zajló Kinotavr filmfesztivál vasárnap esti megnyitóján kijelentette: nem szabad megengedni, hogy egy kényelmetlenné váló újságírót lecsukjanak azért, mert igazat ír. A beszédet, amelyben a művész arra figyelmeztetett, hogy egyszer akár a fesztivál is kényelmetlenné válhat, taps fogadta. 

Lövöldözés Malmőben: kiürítették a központi pályaudvart

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 12:13

Fotó: JOHAN NILSSON / AFP
A svéd rendőrség meglőtt és megsebesített egy férfit a Malmö-i központi pályaudvaron, miután az "fenyegetően lépett fel".
A Malmö belvárosában lévő állomást az incidens után evakuálták, más sérültekről nem tudni - írja a Reuters tudósításában. A rendőrség szóvivője közölte, hogy bombát keresnek, de azt túl korai lenne megmondani, hogy terrortámadás előkészületéről van-e szó vagy sem.

Román kormányzati ellenőrzés alá kerül az úzvölgyi temető

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 12:06
A dormánfalvi önkormányzat által állíttatott ortodox kereszt és hõsi emlékmű az úzvölgyi katonatemetőben
Fotó: Veres Nándor / MTI
Erről a román külügyminiszter tájékoztatta Szijjártó Pétert: mindketten a békés rendezés fontosságáról beszéltek a botrányos körülmények között megrongált katonatemető ügyében.
 Szijjártó Péter külgazdasági es külügyminiszter hétfőn ismételten telefonon egyeztetett Teodor Melescanu román külügyminiszterrel az úzvölgyi helyzetről - közölte a minisztérium sajtófőosztálya hétfő délelőtt az MTI-vel. Teodor Melescanu arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy a román miniszterelnök utasítására a dormánfalvai önkormányzattól a román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető – a román védelmi tárca már korábban is készült a lépésre, amit magyar miniszter tudomásul vett.
Szijjártó Péter ugyanakkor arra kérte román kollégáját, hogy a két Honvédelmi Minisztérium hadisírok gondozásáért felelős testülete minél előbb kezdje meg a konzultációkat; mindkét miniszter a békés megoldás fontosságát hangsúlyozta a csütörtöki úzvölgyi temetőrongálás és botrány apropóján. Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Június 6-án több ezer román megemlékező – zömükben szélsőjobbos aktivista – érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a románok erőszakkal benyomultak a sírkertbe, és sírokat rongáltak meg, miközben zászlórúddal ütötték a magyar demonstrálókat. A konfliktus gyorsan diplomáciai botránnyá fajult, mivel a magyar külügyhöz bekéretett román nagykövet felsőbb utasításra nem vett részt a rapporton. Az úzvölgyi atrocitás után aztán román és magyar tüntetők békés közös felvonulást tartottak Kolozsváron, tiltakozva az etnikai feszültségek szítása és az erőszak ellen.

Az RMDSZ nem örül a döntésnek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzi az úzvölgyi katonatemető államosítását, miután az állami intézmények "nem akarták, vagy nem tudták" megakadályozni a június 6-ai incidenseket - mondta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, akivel a Mediafax hírügynökség közölt hétfőn interjút. „Van ott hely, ha valaki a román hősöknek akar parcellát nyitni. Van elég hely egymás mellett, nem pedig egymáson" - mutatott rá Kelemen Hunor arra utalva, hogy a székelyföldi Csíkszentmárton kezelésében lévő haditemetőt önkényesen átalakító moldvai Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata a román katonáknak állított betonkeresztek egy részét magyar katonák még meg nem jelölt sírjaira helyezte el. Az RMDSZ elnöke jelezte: nem bízik abban, hogy jó megoldás lenne az úzvölgyi katonatemetőt a védelmi minisztérium kezelésébe adni, mivel a döntést nem előzte meg valós párbeszéd és egyeztetés.  Kelemen Hunor szerint a katonatemető körüli botrányért Codrin Munteanu, a védelmi minisztérium főtitkára, volt Kovászna megyei prefektus felelős. Úgy vélekedett, hogy amíg Munteanu - aki a székelyzászló használata elleni pereket elindította - fontos tisztséget tölt be a védelmi tárcánál, addig nem zárható ki, hogy "még brutálisabb beavatkozással" próbálkoznak majd az úzvölgyi katonatemetőben.