Előfizetés

Újabb szemlét tart a rendőrség a Viking Sigynon (fotó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 16:20
A balesetben részes, Magyarországra visszatérő Viking Sigyn szállodahajó a visegrádi hajóállomáson 2019. június 10-én.
Fotó: Cseke Csilla / MTI
A BRFK közlése szerint további bizonyítékok beszerzése a cél.
A büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint újabb szemlét tart a 2019. május 29-i hajóbalesettel érintett Viking Sigyn kabinos szállodahajón - közölte honlapján a rendőrség.    A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozócsoportja hétfő délután Visegrádon a további bizonyítékok beszerzése, és a történeti tényállás teljes körű tisztázása érdekében újabb szemlét tart a menetrend szerint Magyarországra érkezett Viking Sigyn kabinos szállodahajón.​   

Már lefoglalták "a szállodahajón fellelhető valamennyi hajózási és informatikai rendszer adatállományát"

Az újabb szemle mindenképpen meglepő, hiszen a mostani közlés előtt 4 órával a rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint amellett, hogy megszondáztatták a balesetben részes szállodahajó hajóvezetőjét, a 64 éves ukrán állampolgárságú C. Yuriy odesszai lakost, meghallgatták a szállodahajó személyzetét és minden utasát, "lefoglalták a hajóvezető telekommunikációs eszközeit, a szállodahajó szerverét, a radarképernyő és a teljes rádióforgalmazás adatállományát rögzítő adathordozókat, valamennyi AIS adatot". Majd ezt tovább részletezték: a balesetben részes szállodahajón igazságügyi hajózási, nautikai szakértő bevonásával a rendőrség szemlét tartott, kamerafelvételeket foglalt le és 4.896 darab digitális fényképfelvételt készített. Lefoglalta a szállodahajón fellelhető valamennyi hajózási és informatikai rendszer adatállományát. A több mint nyolc órán át tartó szemlén lefoglalt informatikai adatállomány együttes mérete meghaladja a két terrabájtot. 
A dél-koreai külügyminisztérium többször is kérte a magyar kormánytól, hogy foglalják le a hajót, de a magyar hatóságok azt mondták, hogy minden szükséges bizonyítékot begyűjtöttek a hajóról, ezért engedték el a baleset után. A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Hét utast sikerült kimenteni. Vasárnapig 20 halálos áldozat került elő, még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresik.  

Schmuck Andor is bejelentkezett a főpolgármesteri posztért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 16:07
Schmuck Andor
Fotó: Facebook/ Schmuck Andor
A Tisztelet Társaságának elnöke is megméreti magát az előválasztáson, egyre bővül a jelöltek köre.
Főpolgármesteri jelöltségemről, holnap azaz június 11-én kedden délelőtt 10 órakor a sajtótájékoztatón minden kiderül !előtte meg reggel 9-kor a Heti Tv adásában !” - ezzel a Facebook-poszttal jelentette be Schmuck Andor, hogy indulna az előválasztási folyamaton, amely során az ellenzék jelöltjei közül kerül majd ki Tarlós István valódi kihívója. Schmuck Andor indulása kapcsán  érdemes felidézni, hogy egykori pártja, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja az ügyészség szerint is hamis ajánlásokkal vett részt a 2014-es önkormányzati választáson, a VI. kerületben; az ajánlók adatai megegyeztek a Fidesz listáján szereplőkkel, az aláírások viszont eltértek.  A visszaélés lehetőségét Schmuck maga sem tagadta, sőt, az Indexnek nyilatkozva sajnálkozott is emiatt - az ügy mégsem jutott el a vádemelésig, mivel a szocdemek két, felelősségre vonható koordinátora közül az egyik időközben meghalt, a másik pedig eleve fiktív személyi adatokat adott meg. Utóbbi illetőt így a rendőrség sem találta meg.
A jelöltek köre idővel egyre szélesebbé válik, ami némiképp súlytalanná teszi az előválasztás folyamatát: nemrég a szélsőjobboldali Vadhajtások munkatársa, Bede „I am the people” Zsolt is jelezte részvételi szándékát – ő volt az, aki kamerák előtt, tört angolsággal vonta kérdőre Frans Timmermanst, az Európai Bizottság alelnökét.  A Momentum a korábban ismeretlen Kerpel-Fronius Gábort, a Demokratikus Koalíció pedig Kálmán Olgát indítja a versenyben – pedig Gyurcsány Ferenc DK-elnök korábban azt ígérte, hogy az MSZP-Párbeszéd emberét, Karácsony Gergelyt támogatja majd Tarlóssal szemben. Puzsér Róbert viszont kilépett az előválasztási kampányból, és önállóan kampányol majd a főpolgármesteri posztért – ebben az sem téríti el, hogy korábbi támogatói, az LMP és a Jobbik is kiléptek mögüle.

Rosszul lett egy utas, Budapesten szakította meg útját a Qatar Airways egyik járata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 11:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Qatar Airways Doha – Birmingham járata hétfőn hajnalban kényszerült leszállásra.
A Qatar Airways QR 35-ös járatszámmal közlekedő, Dohából Birminghambe tartó járatát teljesítő Boeing 787-8 Dreamliner személyzete Erdély felett döntött az út megszakítása mellett, mert egy utas rosszul lett a fedélzeten - számolt be az esetről az Airportal.hu.  Az A7-BCL lajstromjelű Dreamliner hajnali 5:40-perckor leszállt a budapesti repülőtér 31L futópályáján, majd a számára kijelölt 278A jelű állóhelyre gurult. Az állóhelyen az AMS Repülőtéri Sürgősségi Szolgálat szakemberei megkezdték a beteg utas ellátását, akit később az OMSZ repülőtérre riasztott mentőegysége kórházba szállított. Az AMS közlése szerint a fedélzeten egy szívproblémákkal korábban kezelt, fiatal katari férfi lett rosszul, aki mellkasi fájdalomra panaszkodott és pulzusa szapora volt. A repülőgép reggel nyolc óra előtt néhány perccel folytatta útját Birmingham felé.