A CIA informátora lehetett Kim Dzsong Un féltestvére

Publikálás dátuma
2019.06.11. 05:21

Fotó: Alexander Safronov / AFP / Sputnik
A Wall Street Journal úgy tudja, Kim Dzsong Namnak szinte bizonyosan voltak kapcsolatai Kína titkosszolgálatával is.
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) informátora volt Kim Dzsong Un féltestvére, Kim Dzsong Nam, akit két évvel ezelőtt gyilkoltak meg Malajziában – értesült a Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap. A tekintélyes amerikai újság azt írja hétfőn megjelent számában egy meg nem nevezett személyre hivatkozva, akinek tudomása van minderről, hogy Kim Dzsong Nam és a CIA között „volt kapcsolat”, de sok részlet erről nem ismert.
„Több korábbi amerikai illetékes azt mondta, valószínűtlen, hogy a féltestvér, aki éveken át Észak-Koreán kívül élt, és akinek nem volt ismert hatalmi bázisa Phenjanban, tudott volna részletekkel szolgálni a titkolózó ország belső működéséről”

– írja a lap.

A Wall Street Journal szerint ugyanezek az illetékesek mondták azt, hogy Kim Dzsong Namnak szinte bizonyosan voltak kapcsolatai más államok, különösen Kína titkosszolgálatával is. Az újság azt írja, hogy Kim Dzsong Nam 2017 februárjában – amikor megölték – azért utazott Malajziába, hogy találkozzon a CIA-beli kapcsolattartójával, de feltehetően nem ez volt útjának egyetlen célja. A CIA egyelőre nem reagált a lapban megjelent értesülésekre. A 45 éves Kim Dzsong Namot 2017 februárjában gyilkolták meg Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén úgy, hogy arcára VX idegmérget kentek. A korábban megvádolt két elkövető – az indonéziai Siti Aisyaho és a vietnami Doan Thi Huong – azt vallotta, úgy tudták, hogy ártalmatlan, rejtett kamerás felvételben vesznek részt. Az ügyészség mindkettejük ellen visszavonta a gyilkosság vádját, és mindkettejüket már szabadon engedték. Az ügy ezzel gyakorlatilag lezárult, mivel az észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával kapcsolatban megnevezett négy észak-koreai állampolgár nincs őrizetben. Ők még a gyilkosság napján elhagyták Malajziát. Kuala Lumpur hivatalosan nem írta a phenjani rezsim számlájára a merénylet elkövetését, és világossá tette, hogy nem akarja az esetet politikai síkra terelni. Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.
Szerző

Helikopter zuhant egy New York-i felhőkarcolóra

Publikálás dátuma
2019.06.10. 22:05
Füstfelhő száll egy manhattani felhőkarcoló tetejéről. Az 54 emeletes épület tetejéhez helikopter csapódott be 2019. június 10-én
Fotó: Atilgan Ozdil / 2019 Anadolu Agency
A pilóta meghalt, a jármű kigyulladt, miután az 54 emeletes épület tetejéhez csapódott.
Halálos kimenetelű légi baleset történt Manhattanban magyar idő szerint hétfőn este nyolckor: egy helikopter felhőkarcolóra zuhant a Hetedik Sugárúton. A pilóta életét vesztette a becsapódásban, ami olyan nagy erejű volt, hogy az 54 emeletes épület szabályosan beleremegett az ütközésbe – írja honlapján a BBC.
A becsapódás után ráadásul tűz ütött ki a toronyház tetején, amit a gépből szivárgó üzemanyag is táplált. A tüzet idővel sikerült megfékezni, a felhőkarcolóból pedig mindenkit kimenekítettek.
A hírportál idézi New York kormányzóját, Andrew Cuomót, aki szerint a helikopter kényszerleszállás közben zuhant le, a katasztrófa híre pedig nagy riadalmat váltott ki a városlakók között. „A New York-iakban azonnal 9/11-es pánikot váltott ki, amikor a becsapódásról hallottak”, mondta a kormányzó, aki igyekezett hozzátenni, hogy az ügyben nincs semmilyen szándékosságra, merényletre utaló nyom. 
Szerző

Tízen vetélkednek May bársonyszékéért

Publikálás dátuma
2019.06.10. 20:10

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Boris Johnson korábbi külügyminiszter és Dominic Raab, a Brexitért felelős miniszter is a jelöltek között van.
Tíz jelölt indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért - jelentette be hétfő este a pártfrakció illetékes szakbizottsága. Theresa May miniszterelnök pénteken távozott a Konzervatív Párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat. A pártvezetői tisztségére jelentkező képviselők hétfőn brit idő szerint 17 óráig - közép-európai idő szerint 18 óráig - jelezhették indulási szándékukat,  írja az MTI.
Az utódválasztás lebonyolításáért felelős frakcióbizottság bejelentése szerint a határidőre Boris Johnson volt külügyminiszter, Sajid Javid belügyminiszter, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter, Esther McVey volt munkaügyi miniszter és Mark Harper egykori Chief Whip, vagyis a tory frakció szavazási fegyelméért felelős volt főtisztviselő regisztráltatta indulását.
Szerző