Több adófajta is eltűnhet

Publikálás dátuma
2019.06.11. 11:36
Izer Norbert
A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma.
A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma – írja a Magyar Nemzet. Tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon Magyarországon, közülük néhány év alatt nagyjából húsz tűnhet el.
A lapnak Izer Norbert adóügyi államtitkár elmondta, öt adófajtát már kivezetett a kormányzat, jövőre pedig újabb négynek mondhatnak búcsút a közterhek viselői.

A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót már 2018-ban sem kellett megfizetni, 2019. január elsejétől pedig megszűnt a hitelintézeti különadó és a kulturális adó, miközben a baleseti adó a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvadt be. Arról viszont, hogy pontosan milyen adókat szüntetnek meg még, az a cikkből nem derül ki.
Szerző
Témák
adó

Megszüntetné a kormány a nyugdíjasok szociális üdültetését

Publikálás dátuma
2019.06.11. 11:29
A kép illusztráció.
A jövőben kifejezetten csak a szegény gyerekeknek szól majd az állami Erzsébet-program.
Kimaradhatnak a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők 2020-tól az Erzsébet-programból – derül ki a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott költségvetési salátatörvényből, a hírt a Napi.hu vette észre.  „A javaslat alapján az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra” – olvasható az indoklásban, amelyből a „szociálisan rászoruló” rész ezúttal kimaradt.
A szigorítás nagyon sok embert érinthet: tavaly ugyanis 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni.

A nyugdíjasok tavaly november 30-ig foglalhattak szállást a 2019-es év üdülési turnusokra. Az elnyert üdülési támogatást legkésőbb 2020. március 31-ig használhatják fel – írja a portál.
Szerző
Frissítve: 2019.06.11. 12:03

Romániában (is) vásároltak földet Mészárosék

Publikálás dátuma
2019.06.11. 11:04

Fotó: Népszava
Nemrég egy külföldi vállalkozás is került a felcsúti milliárdos portfóliójába.
A Mészáros-csoport nemrégiben 1290 hektárnyi földet vett Romániában – írja a 24.hu. A csoport korábban holdingba szervezte agrárérdekeltségeit, a mintegy 40 céget egy csúcsvagyonkezelő fogja össze, a Talentis Agro Zrt.-t tavaly februárban alapította Mészáros Lőrinc és felesége, Kelemen Beatrix.
A portál információi szerint azonban egy külföldi vállalkozás és vele együtt egy romániai földbirtok is került a portfólióba

A Talentis Agrónak tartós részesedése nemcsak az olyan ismert Mészáros-cégekben van, mint a Búzakalász 66′ Kft. vagy a Vivienvíz Kft., hanem a Farmland Development Srl-ben is. A mérlegbeszámolójához fűzött kiegészítésből tudható, hogy 100 százalékos tulajdonos a Bihar megyei Margittán bejegyzett társaságban.  A romániai közlönyben idén január 29-én jelent meg, hogy
a Talentis Agro 8,35 millió euróért, durván 2,7 milliárd forintért megvette a 24,6 millió lej (1,6 milliárd forint) jegyzett tőkéjű Farmland Development Srl-t.

Az eladó a 2015-ben, a kötelező minimummal, 200 lej (körülbelül 13 ezer forint) jegyzett tőkével létrehozott Farmland Development egyetlen tulajdonosa, a Van Den Heerik Agricola volt, amelyet 2006-ban alapított a holland illetőségű Hendrik Van Den Heerik és Huibers Van Den Heerik Neeltje Jacoba.
Szerző
Frissítve: 2019.06.11. 11:10