Harminc éve nem fedeztek fel ekkora olajmezőt Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.06.11. 14:34
képünk illusztráció
Fotó: CESAR MANSO /
A számítások szerint a kutak egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap.
Nem reklámozzák a nagy magyar kőolajtalálatot, pedig harminc éve nem fedeztek fel akkora olajmezőt, mint ami a Szigetvártól délnyugatra lévő Istvándiban és Kétújfaluban található – írja a G7.  A portál információi szerint  az istvándi mezőkön február végén már több mint napi hatezer hordó kőolajat termeltek, és ezt a közeljövőben egészen napi tizenegyezer hordóig tervezik fokozni.  Mivel az országban más cég nem nagyon rúg labdába ezen a területen, ezért úgy gondolhatnánk, hogy az új szereplő, a Magyar Horizont Energia Kft. (angol rövidítéséből HHE Kft.) belépésével akár duplázódhat is a magyar kőolajtermelés. 
Csakhogy a energiahivatal adatai szerint az év első három hónapjában összességében valamivel kevesebb kőolajat hoztak elő itthon a földből az utóbbi évek átlagánál.

A G7 beszámolója alapján a kitermelést egy amerikai-magyar magán-olajvállalat Aspect Energy végzi, amely a kétezres évek derekán felvásárolta a Magyar Horizont Kft.-t, és az utóbbi években a TDE Services Kft.-vel együttműködve kezdett az olajtermelés fejlesztésébe. A számítások szerint a kutak egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap, amiből kiszámolható, hogy
harminc kút esetén akár napi 14,2 ezer hordó is lehet a termelés. Ez már önmagában annyi, mint az utóbbi évek teljes magyar kőolajtermelése.

Szerző
Témák
olaj

Schmuck Andor bizonyos feltételekkel visszalépne

Publikálás dátuma
2019.06.11. 12:57
Schmuck Andor
Fotó: Kovács Attila / MTI
Leállítja kampányát amennyiben Kálmán Olga, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor is teljesítik kikötésit.
Mint azt már korábban megírtuk  Schmuck Andor bejelentette, hogy elindul a főpolgármester-jelöltnek, illetve részt vesz az ellenzéki pártok által szervezett előválasztáson is.   „Amennyiben a három kolléga - Kálmán Olga, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor - kijelenti, hogy nem kezdeményezik a fővárosi szépkorúakat érintő utazás- és egyéb kedvezmények megváltoztatását,
továbbá kijelentik, hogy megválasztásuk esetén ezen juttatások forrását ha kell, a fővárosi költségvetésből biztosítják, ez esetben jelölésemet visszavonom”

– írja a délelőtti sajtótájékoztatón elhangzottakat az ATV. –„Bízom benne, hogy a főpolgármester-jelöltek garanciát adnak a fővárosi szépkorúaknak. Természetesen amíg ezen nyilatkozatok el nem hangzanak, elkezdem a kampányt és a 2000 aláírás gyűjtését”– folytatta Schmuck.
Szerző
Témák
Schmuck Andor

Kitüntetést vehetett át a költségvetési csalással gyanúsított Simonka György

Publikálás dátuma
2019.06.11. 12:39

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A fideszes képviselőt bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítja az ügyészség.
Múlt pénteken a „Dél-Békési Térségért végzett kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó, a térség fejlődését, elismertségét szolgáló tevékenységéért” Dél-Békési Térségért kitüntetést vehetett át Mezőkovácsházán Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő – tudta meg a Magyar Narancs.  Az ügy pikáns része csupán annyi, hogy a frissen kitüntetett Simonkát pont azért gyanúsítja az ügyészség
bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, mert jogellenesen szerezhetett meg uniós fejlesztési pénzeket.

Az ügyészség gyanúja szerint a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni a fideszes képviselőnek készpénzben.
Szerző
Frissítve: 2019.06.12. 11:10