Előfizetés

Ejtették a vádat a drogkereskedelemmel megvádolt orosz újságíró ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.11. 16:59

Fotó: Eugene Odinokov / AFP
Nagyon úgy néz ki, hogy a hatósági vizsgálat során raktak drogot a holmijai közé, majd ez alapján vádolták meg.
Ejtették a vádat a kábítószerrel való üzérkedéssel megvádolt orosz újságíró, Ivan Golunov ellen - közölte az Interfax hírügynökség kedden Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszterre hivatkozva. A tárcavezető a Meduza ellenzéki hírportál munkatársa elleni vádat megalapozatlannak nevezte. Az újságírót a nap folyamán el fogják engedni házi őrizetéből. Kolokolcev Golunov elengedésének bejelentése mellett Vlagyimir Putyin elnöknél kezdeményezte Andrej Pucskov vezérőrnagy, Moszkva nyugati közigazgatási körzetének rendőrparancsnoka, és Jurij Gyevjatkin vezérőrnagy, a belügyminisztérium kábítószer-ellenes részlege fővárosi ügyekben illetékes vezetőjének felmentését. Az ügyben lefolytatott belső belügyminisztériumi vizsgálat anyagait átadták a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottságnak (SZK).    Golunovot pénteken vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség, azt állítva, hogy a hátizsákjában és lakásán kábítószert találtak. Az ügy széles körű felháborodást váltott ki Oroszországban, mert felmerült az erős gyanúja annak, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt. Az újságíró az ellene felhozott vádakban ártatlannak vallotta magát, és állította, hogy a lakásán razziázó rendőrök csempésztek drogot holmija közé. Ezt alátámasztja, hogy a kábítószer tasakján nem találták meg az ujjlenyomatát, és az igazságügyi szakértői vizsgálat sem a vizeletében, sem a tenyerén nem találta nyomát kábítószernek, azaz az őrizetbe vétel napján, pénteken nem tartott a kezében ilyen tudatmódosító szert. Golunov elfogása után nem mellesleg többszörös bordatörést, agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett egy orvos szerint, aki egyből kórházba vitte volna őt, de a rendőrök nem engedték.  Az újságíró elleni eljárás komoly tiltakozást váltott ki Oroszországban. „Mi vagyunk Ivan Golunov” - feliratú, egyforma, plakátszerű címlappal jelent meg hétfőn a Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK című gazdasági napilap.
A három újság a címlapjukon megjelentetett közös közleményben arra az álláspontra helyezkedtek, hogy Golunov őrizetbe vétele és szakmai tevékenysége között összefüggés lehet, egyúttal nyilvános vizsgálatot követeltek a belügyminisztérium azon munkatársaival szemben, akik felléptek az újságíró ellen.   Szerdára Golunov melletti szolidaritási tüntetést hirdettek meg, amelyet szervezői a vád elejtése ellenére is meg kívánnak tartani Moszkva belvárosában. A Facebookon csaknem 25 ezren jelezték részvételi szándékukat. A polgármesteri hivatal kifogásolta, hogy a megmozdulás biztosítása kérdésében nem vették fel vele a kapcsolatot és a főügyészséghez fordult panasszal. A Change.org weblapon kedd késő délutánra meghaladta a 180 ezret az aláírások száma a Golunov szabadon bocsátását kérő petíción.

Megerőszakolhatták a sztrájkolókat a katonai tanács csapatai a khartoumi tüntetéseken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.11. 12:36

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A feltételezések szerint számos áldozat eleve nem fordult orvosi segítségért, egyrészt mert félt a megtorlástól, emellett pedig az orvosi ellátás is korlátozott.
Egy héttel ezelőtt a khartoumi tüntetőkre paramilitáris erők támadtak rá, aminek következtében több mint 100 ember meghalt, hétszázan megsérültek, és kiszivárgó orvosi jelentések szerint legalább hetven embert megerőszakoltak – írja a Guardian cikke alapján a 444. Az ülősztrájkos tüntetések már második napja tartanak. Mivel Szudánban teljes hírzárlat van, ezért pontos adatok egyelőre nincsenek de nemzetközi egészségügyi szervezetek olyan orvossal is beszéltek, aki egymaga nyolc nemi erőszakot elszenvedett sebesültet, öt nőt és három férfit látott el a támadás utáni órákban. A feltételezések szerint 
számos áldozat eleve nem fordult orvosi segítségért, egyrészt mert félt a megtorlástól, másrészt pedig az orvosi ellátás eleve korlátozott a fővárosban.

A mostani sztrájk célja, hogy újrainduljanak a tiltakozások, melyek az országot irányító katonai tanács lemondását követelik, amely Omar el-Basír szudáni diktátor után vette át az irányítást az ország felett. A tiltakozások szerint a katonai tanács segítségével az addigi politikai elit készül átmenteni a hatalmát.

Szőnyegként borítják be Szardíniát a sáskák

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.11. 11:06
képünk illusztráció
Fotó: BILAL TARABEY /
Hatvan éve nem látott sáskajárás pusztít Szardínia szigetén, a rovarok már 2000 hektáron elpusztították a termést – jelentette hétfőn a La Stampa című olasz lap.
A sáskák valósággal szőnyegként borítják be a sziget középső részén fekvő Nuoro, Ottana és Orani települések környékét – írja a lap a Sassari Egyetem rovarszakértőjére, Ignazio Florisra hivatkozva. 
A szokatlan sáskajárás azzal függhet össze, hogy a viszonylag hűvös május után hirtelen megemelkedett a hőmérséklet az Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten. 
Szakértők szerint már nincs mit tenni a sáskák ellen, a legjobb védekezés az elhanyagolt földterületek megművelése lenne. 
A legelők és széna nélkül maradt közép-szardíniai gazdák már a sziget más részeiről "importálnak" takarmányt, ami megdrágítja az állattartást. Szakértők szerint félő, hogy ha elfogy a hagyományos táplálékuk, a sáskák más kultúrákat is megtámadhatnak, például szőlőket. 
A Coldiretti agrárszövetség a kormány segítségét kérte a sáskajárás sújtotta földművesek megsegítésére.