Előfizetés

Hivatalosan is a Hableány katasztrófája a legsúlyosabb hajóbaleset Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.11. 19:36

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Négy embert még keresnek, a halálos áldozatok száma hivatalosan 24.
Miután a szakemberek kedden tízórás megfeszített munkával kiemelték a Hableány roncsát a Dunából, és a hajóban négy áldozat - három dél-koreai utas és a magyar kapitány - holttestét találták, így hivatalosan 24-re emelkedett a baleset áldozatainak száma.  A szerencsétlenség ezzel átvette az első helyet a legsúlyosabb hazai hajóbalesetek szomorú listáján. Eddig a Pajtás nevű hajó felborulása követelte a legtöbb áldozatot, a 65 évvel ezelőtti esetnél 23-an haltak meg a Balatonban. Különös fintora a sorsnak, hogy a Pajtást balesete szint napra pontosan 65 évvel előzte meg a Hableányét: 1954 május 30-án történt, míg a Hableány 29-én süllyedt el. A Pajtás azonban más körülmények között szenvedett szerencsétlenséget. A gőzhajó 170-175 utassal a fedélzetén futott ki Siófokról és a legtöbben úgy tudják, hogy amikor egy vitorlásverseny mezőnye mellett haladt el, a fedélzeten lévő utasok mind az egyik oldalara szaladtak, hogy lássák a versenyt, a hajó pedig megbillent és felborult. 
A Hableányt viszont egy hátulról érkező hatalmas szállodahajó, az ezer tonnás Viking Sigyn tarolta le hátulról. Az 50 tonnás sétahajó az ütközés után hét másodperc alatt elsüllyedt. A  baleset idején a hajón tartózkodó 35 ember  - 33 utas és a kétfős magyar legénység - közül hét turistát sikerült kimenteni, hét holttestet még május 29-én, a szerencsétlenség éjszakáján megtaláltak, hat áldozat holttestét pedig a Duna különböző pontjain találták meg. A legtávolabbit a baleset helyszínétől 100 kilométerre, a Bács-Kiskun megyei Hartánál.

Hivatalosan is nagyon meleg van: szerdától harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.11. 17:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 fokot
Szerdától hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedd délután az MTI-vel. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig lesz érvényben. A tájékoztatás szerint hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Csütörtöktől 27 Celsius-fok feletti értékek várhatók - írták. Az NNK azt kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, és kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.  A bőr védelméről is gondoskodni kell, a leégés ellen naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon - olvasható az ajánlásban. 

A dél-koreai miniszterelnök köszönetet mondott a magyar kormánynak

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.11. 17:20

Fotó: DIANA SANCHEZ / AFP
.A magyar hatóságok figyelme és támogatása vigasztalást és reménységet jelent országának.
A dunai hajóbaleset kapcsán levélben köszönte meg Orbán Viktor miniszterelnöknek a részvétnyilvánítást, egyben köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért és együttműködéséért Lee Nak-yeon dél-koreai kormányfő - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden. "A tragikus baleset mélyen megrendítette a koreai népet. Fogadja köszönetemet a magyar kormány által eddig nyújtott aktív támogatásért és együttműködésért" - írta Lee Nak-yeon. Hozzátette: a balesetben eltűnt személyek utáni kutatási és mentési munkálatok során tanúsított kitüntetett figyelem és támogatás nagy vigasztalást és reménységet jelentett a koreai kormánynak és népnek. "Őszintén remélem, hogy a válsághelyzet együttes legyőzése által a két nemzet barátsága és a kölcsönös bizalom még inkább erősödni fog" - zárta levelét Dél-Korea miniszterelnöke. A szerencsétlenül járt Hableányt, amelynek elsüllyedésekor  26 koreai turista halt meg, ma emelték ki a Dunából. A roncsot Csepelre szállítják teljes átvizsgálásra.