Nem kegyelmeznek a fideszesek a gyerekes családoknak

Publikálás dátuma
2019.06.11. 20:10

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Eszük ágában sem volt részt venni kilakoltatásokról szóló törvénymódosító javaslat vitáján.
Egyetlen kormánypárti képviselő jelent meg kedd este a Parlament üléstermében, a Város Mindenkié (AVM) Csoport és az Utcajogász Egyesület – a Párbeszéd által benyújtott – törvénymódosító javaslatának vitáján. A javaslat lényege az: gyermekes családokat nem lehessen többé elhelyezés nélkül kilakoltatni. A Fidesz-KDNP-s képviselők távolmaradásával az érdemi vita elmaradt. Nem ez az első eset: az AVM tavaly februárban indította el „Stop kilakoltatás!” című kampányát, és petíciót is megfogalmazott, amit már több mint 11 ezer ember és 15 szervezet írt alá. Ennek ellenére a kormánypártok már hatszor elszabotálták, hogy a parlament érdemben tárgyalhasson a törvényjavaslatról. – Most megmutathatták az igazi arcukat. Ezek szerint a „gyermek az első” és a „senkit nem hagyunk az út szélén” kijelentések csak politikai szlogenek – fogalmazott Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület alapítója a parlamenti üléssel egy időben zajló Kossuth téri demonstráción. Egy 40 méter hosszú molinót feszítettek ki a civilek Orbán Viktor 2017-es nyilatkozatával: a miniszterelnök akkor még úgy gondolta, „Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa”. Ehhez képest tavaly több mint 10 ezer ember lakoltattak ki.
Szerző
Témák
kilakoltatás

Hivatalosan is a Hableány katasztrófája a legsúlyosabb hajóbaleset Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.06.11. 19:36

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Négy embert még keresnek, a halálos áldozatok száma hivatalosan 24.
Miután a szakemberek kedden tízórás megfeszített munkával kiemelték a Hableány roncsát a Dunából, és a hajóban négy áldozat - három dél-koreai utas és a magyar kapitány - holttestét találták, így hivatalosan 24-re emelkedett a baleset áldozatainak száma.  A szerencsétlenség ezzel átvette az első helyet a legsúlyosabb hazai hajóbalesetek szomorú listáján. Eddig a Pajtás nevű hajó felborulása követelte a legtöbb áldozatot, a 65 évvel ezelőtti esetnél 23-an haltak meg a Balatonban. Különös fintora a sorsnak, hogy a Pajtást balesete szint napra pontosan 65 évvel előzte meg a Hableányét: 1954 május 30-án történt, míg a Hableány 29-én süllyedt el. A Pajtás azonban más körülmények között szenvedett szerencsétlenséget. A gőzhajó 170-175 utassal a fedélzetén futott ki Siófokról és a legtöbben úgy tudják, hogy amikor egy vitorlásverseny mezőnye mellett haladt el, a fedélzeten lévő utasok mind az egyik oldalara szaladtak, hogy lássák a versenyt, a hajó pedig megbillent és felborult. 
A Hableányt viszont egy hátulról érkező hatalmas szállodahajó, az ezer tonnás Viking Sigyn tarolta le hátulról. Az 50 tonnás sétahajó az ütközés után hét másodperc alatt elsüllyedt. A  baleset idején a hajón tartózkodó 35 ember  - 33 utas és a kétfős magyar legénység - közül hét turistát sikerült kimenteni, hét holttestet még május 29-én, a szerencsétlenség éjszakáján megtaláltak, hat áldozat holttestét pedig a Duna különböző pontjain találták meg. A legtávolabbit a baleset helyszínétől 100 kilométerre, a Bács-Kiskun megyei Hartánál.
Szerző

Hivatalosan is nagyon meleg van: szerdától harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben

Publikálás dátuma
2019.06.11. 17:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 fokot
Szerdától hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedd délután az MTI-vel. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig lesz érvényben. A tájékoztatás szerint hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Csütörtöktől 27 Celsius-fok feletti értékek várhatók - írták. Az NNK azt kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, és kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.  A bőr védelméről is gondoskodni kell, a leégés ellen naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon - olvasható az ajánlásban. 
Szerző
Frissítve: 2019.06.11. 18:06