Puccskísérlettel vádolnak tizenhét embert Venezuelában

Publikálás dátuma
2019.06.12. 10:06
Tarek William Saab főügyész
Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
Összesen 34 ember ellen folyik nyomozás.
Tizenhét ember ellen emelt vádat államcsínykísérlet miatt a venezuelai ügyészség. Tarek William Saab főügyész keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy 34 ember ellen folyik nyomozás, közülük 17-et letartóztattak, és vádat emeltek ellenük. A magát januárban Venezuela ideiglenes államfőjévé nyilvánító Juan Guaidó április 30-án hajnalban katonának látszó egyenruhások gyűrűjében szólított fel kormányellenes megmozdulásokra, azt állítva, hogy a hadsereg az ő oldalára állt. Ennek ellenére nem sikerült eltávolítani az ország éléről Nicolás Maduro államfőt, aki pár órával később bejelentette, hogy puccskísérletet hiúsítottak meg. A tüntetők és a rendőrség összecsapásaiban öten meghaltak és több százan megsérültek. Civil szervezetek összesítése szerint mintegy 340 embert vettek őrizetbe. A Nicolás Maduro ellenőrzése alatt álló alkotmányozó nemzetgyűlés megfosztott képviselői mentelmi jogától 15 törvényhozót, és ellenük is vádat emeltek, amiért támogatásukról biztosították Guaidót. Hazaárulással, összeesküvéssel, lázadással, lázadásra uszítással, gyűlöletszítással és hivatali visszaéléssel vádolták meg őket. A terhükre rótták, hogy támogatták az elbukott felkelést.
Szerző

Vitatják a Vatikán genderelméleti dokumentumát

Publikálás dátuma
2019.06.12. 09:25

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
A Szentszék persze nem támogatja, hogy az emberek saját maguk döntsenek nemükről.
Felemás fogadtatásra talált a Vatikánnak a genderelméletről szóló dokumentuma. A Szentszék ebben ezen elmélet ellen foglal állást, nem támogatja, hogy az emberek saját maguk döntsenek nemükről. Az írás szerint a nemek közötti laza határok a szabadság egy zavaros értelmezését jelentik, egy „pillanatnyi vágyat”, amely a hétfőn, a Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációja által közzétett dokumentum szerint jellemző a posztmodern kultúrára. A „Férfinak és nőnek teremtette” című írás azt állítja, hogy a szexuális felvilágosításban „oktatási vészhelyzet” állt elő. Ferenc pápa korábban, nem egy ízben foglalt állást a genderelmélettel szemben. Mint 2015-ben, egyik előadásában fogalmazott, a nemi különbségek eltörlése nem megoldás, hanem maga a probléma forrása. Nem sokkal később egy audienciáján annak a véleményének adott hangot, a mai kultúra fél attól, hogy különbséget tegyen a férfi és a nő között. Még keményebben fogalmazott a kérdésről még egyházfőként XVI. Benedek emeritus pápa. Egy karácsonyi beszédében így foglalt állást: „Ahogy a ’gender’ kifejezést gyakran használják és értelmezik, végeredményben arra vezet, hogy az ember elszakítja magát a teremtéstől és a Teremtőtől. Az ember maga akarja megteremteni saját magát, és saját személyével kapcsolatban mindenben kizárólag maga akar eldönteni. Ezzel ellenszegül az igazságnak és a teremtő Léleknek. Szükséges az esőerdők védelme, ám nem kevésbé fontos, hogy védelmezzük magát az embert, aki férfinak és nőnek alkotott mivoltában üzenetet hordoz, mely nem gátja, hanem előfeltétele szabadságunknak.” A hétfői vatikáni dokumentumban katolikus tanárokhoz, szülőkhöz, diákokhoz és lelkipásztorokhoz fordulnak. Ami új elem, hogy a teljes elutasítás helyett párbeszédre kérnek mindenkit a genderelmélet kapcsán, ugyanakkor „körültekintő szexuális felvilágosítást” kérnek az iskolákban. A homo- és biszexuálisokat képviselő New Ways Ministry nevű szervezet bírálta a dokumentumot, s óva intett attól, hogy előítéleteket szítsanak a kisebbségekkel szemben. Francis DeBernardo, a szervezet vezetője szerint a vatikáni dokumentum elavult megállapításokat tartalmaz, mert a nemet a gének és a hormonok is meghatározzák.

Trump távol tartaná a titkosszolgálatot Kim Dzsong Un-tól

Publikálás dátuma
2019.06.12. 07:37
Korábbi felvétel
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Miután kiderült, az észak-koreai diktátor idegméreggel meggyilkolt féltestvére a CIA informátora volt, az amerikai elnök érzelmes üzenetben zárkózott el a kémkedéstől.
Donald Trump ellenzi, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) informátorokat alkalmazzon, és így kémkedjen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető után. Az amerikai elnök kedden a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva beszélt erről, arra reagálva, hogy a Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap előző nap azt írta:
a CIA informátora volt Kim Dzsong Un féltestvére, Kim Dzsong Nam, akit két évvel ezelőtt gyilkoltak meg Malajziában.

Az újság úgy értesült, hogy Kim Dzsong Nam 2017 februárjában - amikor megölték - azért utazott a délkelet-ázsiai országba, hogy találkozzon a CIA-beli kapcsolattartójával, de feltehetően nem ez volt útjának egyetlen célja. "Láttam az információkat a CIA-ról a (Kim Dzsong Un) testvérét vagy féltestvérét illetően. Azt mondanám neki (Kimnek), hogy ez nem történne meg az én felügyeletem alatt. Nem hagynám, hogy az én felügyeletem alatt megtörténjen" - hangoztatta Trump.
A Reuters ezzel kapcsolatban megjegyzi, több olyan eset fordult elő, amelyből arra lehetett következtetni, hogy Trumpnak nézeteltérései vannak az amerikai hírszerző közösséggel, és a mostani nyilatkozata is egy újabb jele ennek. A CIA nem kommentálta a WSJ értesülését. Susan Rice, Barack Obama korábbi elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Twitter-üzenetében azt mondta Trump nyilatkozatáról: "Amerika! Ez mindent elmond neked arról, amit tudnod kell az úgynevezett főparancsokról."
Trump az elmúlt hónapokban kétszer is tárgyalt az országát önkényuralmi módszerekkel irányító Kim Dzsong Unnal Észak-Korea nukleáris leszereléséről, de az ígéretesnek indult párbeszédük megrekedt. Az amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak arról is beszélt, hogy újabb "csodálatos" és "meleg hangú" levelet kapott Kimtől. Erről részleteket nem árult el, de kiemelte: Kim "betartotta szavát", Észak-Korea pillanatnyilag nem hajt végre kísérleteket nagy hatótávolságú nukleáris rakétákkal.
A 45 éves Kim Dzsong Namot 2017 februárjában gyilkolták meg Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén úgy, hogy arcára VX idegmérget kentek. A korábban megvádolt két elkövető - az indonéziai Siti Aisyaho és a vietnami Doan Thi Huong - azt vallotta, úgy tudták, hogy ártalmatlan, rejtett kamerás felvételben vesznek részt. Kuala Lumpur hivatalosan nem írta a phenjani rezsim számlájára a merénylet elkövetését, és világossá tette, hogy nem akarja az esetet politikai síkra terelni. Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.