50 milliós bírságot kapott a Provident a jegybanktól

Publikálás dátuma
2019.06.12. 12:27

Fotó: FRANK MAY / AFP
A túlzott eladósodás veszélyének tették ki ügyfeleiket a szabályok megszegésével.
Bírságot szabott ki a Provident Pénzügyi Zrt.-re a jegybank a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató meghatározására és felső korlátjára, az ezzel kapcsolatos ügyfél-tájékoztatásra, illetve a Központi Hitelinformációs Rendszerbe történő adatszolgáltatásra vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt - írja közleményében az MNB. Röviden, azt írják:
a Provident a túlzott eladósodás veszélyének tette ki az ügyfeleket.

A 2015 és 2018 közötti időszakra eső szabálytalanságok miatt a jegybank 45 millió forint felügyeleti és 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott.
Szerző

Kétmilliárd dolláros szerződést kötött Mészáros cége a Budapest-Belgrád-vasútvonalra

Publikálás dátuma
2019.06.12. 12:22

Fotó: Népszava
Az alvállalkozók közt pedig feltűnik a Huawei, valamint majdnem a teljes Mészáros-család.
A Budapest-Belgrád vasútvonalra már május végén megköttetett a kivitelezési szerződés; a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett RM International Zrt. a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft.-vel és a China Railway Electrification Engineering Group Kft.-vel konzorciumban építheti a vasútvonalat. A szerződés részletei viszont csak szerdán derültek ki az Opus Global rendkívüli közleményéből:
a közös irányítású magyar-kínai konzorciumban az Opus Global Nyrt. tulajdonrésze 51 százalék, és az RM International Zrt. fele részben vesz majd részt a munkálatokban.

A szerződés értéke: 2,0786 amerikai dollár, vagyis nagyjából 590-600 milliárd forint. Ennél jóval pesszimistább becslések is keringtek az összeget illetően, ami lehetett volna akár 700-750 milliárd forintnyi is.
A beruházás 85 százalékát kínai hitelből, a fennmaradó 15 százalékot saját forrásból, önrésszel finanszírozza a magyar állam.

Alvállalkozó a Huawei és majdnem a teljes Mészáros-család

Többek között a Huawei, valamint Mészáros Lőrinc, illetve gyerekei és veje érdekeltségei lettek az alvállalkozói a Soroksár és Kelebia közötti vasútvonal fejlesztést megkapó CRE Konzorcium-nak - szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben az átlátszó.hu. A TED legfrissebb számában megjelent tájékoztató szerint az alábbi alvállalkozók vesznek részt a vasútvonal építésében:
  • az R-Kord Kft. és a V-Híd Zrt., amik szintén Mészáros Lőrinc cégei;
  • a FEJÉR-B.Á.L. Zrt., ami Mészáros gyerekeié (Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc);
  • és a VASÚTVILL Kft. is, ami pedig Mészáros vejéé, Homlok Zsolté.
Az alvállalkozók teljes listája persze négynél több tételből áll: R-Kord Kft.; FormiConcept Kft.; Kontúr Csoport Kft.; RING Mérnöki Iroda Kft.; TSCP Kft.; V-Híd Zrt.; VASÚTVILL Kft.; Vasútépítők Kft.; MÁV FKG Kft.; Híd-Tám Kft.; FEJÉR-B.Á.L. Zrt.; VILLFELÉP Bt.; China Railway Design Corporation; China Railway Electrification Engeineering Group Co., Ltd.; CARS Engineering Consulting Corporation Limited (Bejging); CRSC International Company Limited; Nokia Shanghai Bell Co., Ltd.; Huawei Technologies Hungary Ltd.; ZTE Hungary Ltd.; China Railway Electric Industries Co., Ltd.; China Railway No. 9 Group Co., Ltd.; Shanghai Civil Eingineering Group Hungary Ltd.
Szerző
Frissítve: 2019.06.12. 13:26

Töretlenül érkezik az uniós támogatás Magyarországra

Publikálás dátuma
2019.06.12. 08:50

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Magyarország az elmúlt években a GDP 4-5 százalékát elérő nettó uniós forrást kapott.
A különböző uniós operatív programok pályázatai nyomán 71 milliárd forint támogatást ítéltek oda Magyarországon idén a január-májusi időszakban. Ez mintegy 1200 nyertes pályázatot takar. A Via Credit pályázati tanácsadó  összegzése szerint mindenhol 100 százalék feletti volt a meghirdetett pályázati keret az elosztható pénzhez képest. Magyarország az elmúlt években a GDP 4-5 százalékát elérő nettó uniós forrást kapott, ami a régióban a legmagasabb érték, bár Románia is hasonló arányú támogatáshoz jutott. Egy főre vetítve Magyarország az uniós források a második legnagyobb haszonélvezője. Jogosan merül fel a kérdés, mi történik majd akkor, ha az uniós pénzek elfogynak. Erről Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető  igazgatója úgy vélekedett, hogy a keret kimerülését három forrás orvosolhatja. Az egyik ilyen tényező, hogy a kormányhatározatban használt euró árfolyamok - 318,87, valamint 320,97 forint - a hazai fizetőeszköz tartós gyengülése esetén további elosztható forrásokat "szülnek". (Kedden erre aligha lett volna mód, mert 321 forint körül járt a kurzus.) Emellett a kormány engedélyezte a túlvállalást is, mégpedig operatív programomként hozzávetőlegesen 10 százalékot, vagyis a 9200 milliárd forintnyi keret helyett mintegy 10 000 milliárd forint elosztható támogatásról beszélhetünk. Ebben az esetben a költségvetés állja beruházás költségét. Azt is számításba érdemes venni, hogy az elnyert pályázatok egy részét nem valósítotják meg, így ez a támogatási összeg felszabadul, amely egyes operatív programoknál akár a 20 százalékot is elérheti - vélekedett Papadimitropulosz Alex. A szakértő szerint megoldás lehet a várható pénzszűkére a kkv-k egyszerűbb pályázati kiírásokkal történő megszólítása, a támogatható tevékenységek körének szűkítése vagy az elszámolási ügyrend egyszerűsítése is. 
Szerző
Témák
támogatás