Előfizetés

Kétmilliárd dolláros szerződést kötött Mészáros cége a Budapest-Belgrád-vasútvonalra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.12. 12:22

Fotó: Népszava
Az alvállalkozók közt pedig feltűnik a Huawei, valamint majdnem a teljes Mészáros-család.
A Budapest-Belgrád vasútvonalra már május végén megköttetett a kivitelezési szerződés; a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett RM International Zrt. a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft.-vel és a China Railway Electrification Engineering Group Kft.-vel konzorciumban építheti a vasútvonalat. A szerződés részletei viszont csak szerdán derültek ki az Opus Global rendkívüli közleményéből:
a közös irányítású magyar-kínai konzorciumban az Opus Global Nyrt. tulajdonrésze 51 százalék, és az RM International Zrt. fele részben vesz majd részt a munkálatokban.

A szerződés értéke: 2,0786 amerikai dollár, vagyis nagyjából 590-600 milliárd forint. Ennél jóval pesszimistább becslések is keringtek az összeget illetően, ami lehetett volna akár 700-750 milliárd forintnyi is.
A beruházás 85 százalékát kínai hitelből, a fennmaradó 15 százalékot saját forrásból, önrésszel finanszírozza a magyar állam.

Alvállalkozó a Huawei és majdnem a teljes Mészáros-család

Többek között a Huawei, valamint Mészáros Lőrinc, illetve gyerekei és veje érdekeltségei lettek az alvállalkozói a Soroksár és Kelebia közötti vasútvonal fejlesztést megkapó CRE Konzorcium-nak - szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben az átlátszó.hu. A TED legfrissebb számában megjelent tájékoztató szerint az alábbi alvállalkozók vesznek részt a vasútvonal építésében:
  • az R-Kord Kft. és a V-Híd Zrt., amik szintén Mészáros Lőrinc cégei;
  • a FEJÉR-B.Á.L. Zrt., ami Mészáros gyerekeié (Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc);
  • és a VASÚTVILL Kft. is, ami pedig Mészáros vejéé, Homlok Zsolté.
Az alvállalkozók teljes listája persze négynél több tételből áll: R-Kord Kft.; FormiConcept Kft.; Kontúr Csoport Kft.; RING Mérnöki Iroda Kft.; TSCP Kft.; V-Híd Zrt.; VASÚTVILL Kft.; Vasútépítők Kft.; MÁV FKG Kft.; Híd-Tám Kft.; FEJÉR-B.Á.L. Zrt.; VILLFELÉP Bt.; China Railway Design Corporation; China Railway Electrification Engeineering Group Co., Ltd.; CARS Engineering Consulting Corporation Limited (Bejging); CRSC International Company Limited; Nokia Shanghai Bell Co., Ltd.; Huawei Technologies Hungary Ltd.; ZTE Hungary Ltd.; China Railway Electric Industries Co., Ltd.; China Railway No. 9 Group Co., Ltd.; Shanghai Civil Eingineering Group Hungary Ltd.

Töretlenül érkezik az uniós támogatás Magyarországra

Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.12. 08:50

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Magyarország az elmúlt években a GDP 4-5 százalékát elérő nettó uniós forrást kapott.
A különböző uniós operatív programok pályázatai nyomán 71 milliárd forint támogatást ítéltek oda Magyarországon idén a január-májusi időszakban. Ez mintegy 1200 nyertes pályázatot takar. A Via Credit pályázati tanácsadó  összegzése szerint mindenhol 100 százalék feletti volt a meghirdetett pályázati keret az elosztható pénzhez képest. Magyarország az elmúlt években a GDP 4-5 százalékát elérő nettó uniós forrást kapott, ami a régióban a legmagasabb érték, bár Románia is hasonló arányú támogatáshoz jutott. Egy főre vetítve Magyarország az uniós források a második legnagyobb haszonélvezője. Jogosan merül fel a kérdés, mi történik majd akkor, ha az uniós pénzek elfogynak. Erről Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető  igazgatója úgy vélekedett, hogy a keret kimerülését három forrás orvosolhatja. Az egyik ilyen tényező, hogy a kormányhatározatban használt euró árfolyamok - 318,87, valamint 320,97 forint - a hazai fizetőeszköz tartós gyengülése esetén további elosztható forrásokat "szülnek". (Kedden erre aligha lett volna mód, mert 321 forint körül járt a kurzus.) Emellett a kormány engedélyezte a túlvállalást is, mégpedig operatív programomként hozzávetőlegesen 10 százalékot, vagyis a 9200 milliárd forintnyi keret helyett mintegy 10 000 milliárd forint elosztható támogatásról beszélhetünk. Ebben az esetben a költségvetés állja beruházás költségét. Azt is számításba érdemes venni, hogy az elnyert pályázatok egy részét nem valósítotják meg, így ez a támogatási összeg felszabadul, amely egyes operatív programoknál akár a 20 százalékot is elérheti - vélekedett Papadimitropulosz Alex. A szakértő szerint megoldás lehet a várható pénzszűkére a kkv-k egyszerűbb pályázati kiírásokkal történő megszólítása, a támogatható tevékenységek körének szűkítése vagy az elszámolási ügyrend egyszerűsítése is. 

Áfajáték a fusizókkal

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2019.06.12. 07:10

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Jövőre a kistelepüléseken nemcsak az új építésű lakóingatlanok után, de felújítás és bővítés esetén is lesz áfavisszatérítés. A szándék jó, de a szakemberek szerint fehérítő hatása vitatható.
Szerette volna felújítani a házát egy kis Veszprém megyei településen élő olvasónk. A villanyszerelő kis idő múltán az előleggel együtt távozott és két hónapja elérhetetlen- panaszkodott. Féltucat mestert hívott fel a félbemaradt felújítás miatt aggódó állampolgár. Végül egy budapesti agglomerációs kisvárosból vállalta el egy villanyszerelő szakember a vezetékek cseréjének a befejezését, a konnektorok, kapcsolók áthelyezését, a biztosítéktábla felszerelését, bekötését. Szerződés és számla nélkül 600 ezer forintot kért. A munkát csak szeptemberben tudja elkezdeni, mert addig tele vannak munkával. Vannak állandó brigádokkal dolgozó vállalkozók, akik szintén számla nélkül, de gyorsan és általában elfogadható minőségben végzik el a munkát, és vannak a munkaidejük után „második műszakban” fusizó szolgáltatók, de ők hetekig, rosszabb esetben hónapokig is elpiszmognak egy feladattal – tette hozzá olvasónk, összegezve eddigi felújítási tapasztalatait. Arra a kérdésre pedig, hogy ha jövőre is lenne munka, akkor adna-e tételes számlát, a mester közölte, akkor sem dolgozna számlával, vagy ha igen, az alaposan megdrágítaná a munkálatokat. Szerinte ugyanis az építtető ugyan lehet, hogy jól járna, hiszen visszatérítést kapna a felújításra, de neki a magasabb bevétel után többet kellene adóznia. Az áfás árnak a járulékmentes bevétellel nehéz versenyeznie - állapította meg az olvasó.

Áfavisszatérítés a felújításra

Pedig a kormány és az építőipari szakma nagy reményeket fűz a Varga Mihály pénzügyminiszter néhány hete tett bejelentéséhez. Ugyanis a gazdaságvédelmi akciótervbe - külön az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) javaslatára - bekerült a használt lakóingatlanok átépítésénél, felújításánál igénybe vehető legfeljebb 5 millió forint áfa-visszatérítés lehetősége. A kedvezménnyel nemcsak a falusi családi otthonteremtési kedvezményre (falusi csokra) jogosultak élhetnek majd, hanem bárki, aki a fogyatkozó népességű 2800 kistelepülés valamelyikében új lakóingatlant épít, illetve használt lakóingatlant bővít vagy felújít. A kormány és a szakmai szervezet reményei szerint ez a jövő évtől hatályba lépő rendelkezés érdekelté teszi a megrendelőt és az építési vállalkozókat egyaránt, hogy írásban szerződjenek, tételes költségvetés és műszaki tartalom alapján dolgozzanak, legálisan, számlákon keresztül mozogjanak a pénzek. A megbízhatóság, a számonkérhetőség, a valós teljesítések szerinti kifizetések jellemzővé válhatnak a lakásfelújítás piacán - vélik a szövetségnél. Az ÉVOSZ számításai alapján jelenleg egy átlagos, 100 négyzetméter alapterületű családi ház teljes felújítása nagyjából 15 millió forint, s ebből több mint 3 millió forint lenne a visszatérítés összege.

Az új építkezésnél is változik az áfaszabály

A 2015. januárjától 2019. végéig érvényes jogszabály szerint a saját célra újonnan épített lakások esetében, ha nem generálkivitelező építette az ingatlant, akkor a 27 százalékos áfával kiállított számlák ellenében lehet legföljebb 5 millió forintig visszaigényelni az áfát. Ez a rendelkezés is módosul, mert ha az építtető év végéig szerződést köt a visszaigénylésről valamelyik kereskedelmi bankkal, akkor 2023. december 31-ig gyűjtögetheti a 27 százalékos áfás számlákat és kérhet vissza maximum 5 millió forintot – mondta a Népszavának Koji László, az ÉVOSZ elnöke.  A konstrukció pontos részletei még nem ismeretesek, ezek kidolgozását a következő hónapokra ígéri a kormány. Az ÉVOSZ elnöke bízik az új rendszer gazdaságfehérítő hatásában, hiszen a szövetség számításai alapján ebben az évben mintegy 300 milliárd forint értékű lehet a szóbeli megállapodások, „zsebszerződések” értéke, ami az állami költségvetést mintegy 80 milliárd forint áfabevételtől fosztja meg. Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója szerint ennek az új programnak is főleg a Budapest, a megyeszékhelyek és a nagyvárosok vonzáskörzetében levő kistelepüléseken lehet kismértékben érzékelhető hatása. Országosan a felújításokra, bővítésekre azonban szerinte a kormány gazdaságvédelmi programjának ez a pontja alig hat majd. Az intézkedésnek akkor lenne igazán értelme, ha egy komplex program részeként vezetnék be. A leszakadó régiókban, ahol nincs munka, szolgáltatás, orvosi rendelő, bölcsőde, nincs megfelelő infrastruktúra és megállíthatatlannak tűnik az elvándorlás, nincs sok értelme, hogy piaci értelemben értéktelen ingatlanokat felújítsanak, bővítsenek,  mert annak értékében nem lehet érvényesíteni a belefektetett energiát és költséget, még ha az áfa egy részt vissza is térítené az állam – jegyezte meg Petz Raymund.

Munka lenne bőven

 A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a mintegy 4 és fél millió magyarországi otthon 27 százaléka  felújításra szorul. A leromlott épületek, lakások egyharmadában nyílászárót kell cserélni, 15 százalékán a tető javítása elengedhetetlen, 9 százalékán pedig a kéményt kell átépíteni.