Mindjárt indul a történelmi előválasztás

Publikálás dátuma
2019.06.12. 16:40

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Még sosem volt olyan, hogy a budapestiek előválasztáson dönthessék el, ki legyen Tarlós István kihívója. Most van.
Mától június 20-ig regisztrálhat a fővárosi előválasztására, aki online akar voksolni - emlékeztet a szavazás lebonyolításában részt vevő aHang Platform. Regisztrálni az előválasztó.hu oldalon lehet, ahol minden információ az érdeklődők rendelkezésére áll. A jelöltek június 17-ig mutathatják be az induláshoz szükséges 2000 érvényes ajánlást, az előválasztást megszervező Civil Választási Bizottság június 18-án hirdeti ki az indulás feltételeit sikeresen teljesítő jelölteket, másnap, június 19-én rendezik köztük az aHang által szervezett vitát. Maga az előválasztás június 20., csütörtök reggel 9 óra és június 26., szerda déli 12 óra között zajlik. A voksokat személyesen az előválasztásra kijelölt sátrakban, illetve előzetes online regisztrációt követően az elovalaszto.hu felületén adhatják le a budapesti lakosok. Előválasztásra jogosult minden budapesti személy, aki budapesti lakcímkártyával rendelkezik és 2001. október 1. előtt született. Személyes szavazás esetén a választó június 20. és 26. között a szavazósátrak valamelyikében regisztrálhat fényképes igazolványa és lakcímkártyája bemutatásával, majd szavazhat is. A voksokat június 26-án, szerdán a Civil Választási Bizottság tagszervezetei által delegált közösség közösen számolja össze.   Az eredményt a Civil Választási Bizottság állapítja meg. A budapesti előválasztást a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri. Az eredményt a Civil Választási Bizottság minden tagszervezete elfogadja és vállalja, hogy támogatja a megválasztott jelölt indulását. A Budapesti Előválasztás második fordulóját támogató pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) vállalják, hogy a budapesti előválasztás győztese ellen nem indítanak főpolgármester-jelöltet az önkormányzati választáson. 
Szerző
Témák
előválasztás

Brüsszel újabb gaztettre készül: el akarja venni Németh Szilárd pacalját

Publikálás dátuma
2019.06.12. 16:12

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Háborog a Haza Gyomra, mert egy állat- és környezetvédelmi csoport csökkentené az unió hús és halfogyasztását.
„Felére csökkentené a hús-, a hal- és a tojásfogyasztást az Európai Unió állatjóléttel foglalkozó csoportja, az erről szóló terveket a szocialisták és a zöldek is támogatják .Nyomj egy lájkot, ha egyetértesz velem: én maradok a nyúljás-csülkös pacalnál, a gyufatésztás (8 tojásos) halászlénél és a hagymás-szalonnás tojásrántottánál” - állt ki újra a magyaros koleszterinbombák mellett Németh Szilárd.
A honvédelmi államtitkár – akinek receptjeit boldogan közli a Csepeli hírmondó, és aki halászlét is Orbán mosolyával ízesíti – most a Magyar Nemzet egyik cikke miatt akadt ki. A cikkből egyébként kiderül, hogy az említett, Eurogroup for Animals nevű csoport nem az Unió hivatalos szerve, valamint az is, hogy a húsfogyasztást 2050-ig csökkentenék a felére, de Németh nem olyan volumenű politikus, hogy ilyen piszlicsáré részletekkel kelljen foglalkoznia. 
Feltehetően az sem üti meg az államtitkár ingerküszöbét (még így a harmadfokú hőségriasztás idején sem), hogy az évről évre pusztítóbb nyarakat és kiszámíthatatlan időjárást hozó globális felmelegedést a nagyüzemi állattenyésztés is erősíti: a szarvasmarha és juhfarmok évente több millió tonna metánt eregetnek a légkörbe, a tengereket vontatóhálóval szabályosan lerabló halászhajók fajok kihalásához járulnak hozzá, egy kiló marhahús létrehozása pedig 13 ezer liter (!) vizet emészt fel. Németh posztja alatt hatalmas, fideszezéstől és sorosozástól sem mentes vita bontakozott ki, Hont András, a HVG újságírója pedig már mémet is közölt róla.
Szerző
Frissítve: 2019.06.12. 16:20

Lehetnek még áldozatok a kiemelt Hableányban

Publikálás dátuma
2019.06.12. 15:44

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Olyan feladatot kellet elvégeznünk, amihez hiányzott a rutinunk - mondta a TEK vezetője.
Egyelőre nem került elő a Hableány csepeli szabadkikötőbe szállított roncsából a május 29-i hajótragédia négy eltűnt áldozatának a holtteste. A 33 dél-koreai utassal és két fős személyzettel a hullámsírba süllyedt Hableányról a baleset estéjén hét embert mentettek ki élve, illetve a tragédia áldozatai közül immár 24-et találtak meg azóta, közülük négyet kedden, amikor sikerült a Dunából kiemelni a hajót. Ugyanakkor mint azt Hajdu János a kiemelést irányító Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, lehetnek még áldozatok a hajóban, mert a hajótest jelentős mennyiségű iszappal töltődött meg. Az iszapréteg vastagságát nem lehetett megbecsülni. Hajdú János úgy döntött, hogy a vízen nem engedélyezi az ipari búvároknak a hajótestben felgyülemlett iszap átvizsgálását. Az egy igen veszélyes helyzet volt - mondta erről a főigazgató. Így született az a döntés, hogy a hordalékkal feltöltött Hableányt uszályra rakták és elszállították a csepeli kikötőbe. 
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója (b) és Szong Sun Kon Dél-Korea katonai attaséja összegző sajtótájékoztatót tart
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Hajdú János hangsúlyozta: a TEK mandátuma a hajóroncs uszályra helyezéséig tartott, onnantól a rendőrség az illetékes az ügyben. Ha a rendőrség nem talált testekat a hajófenékben, az azt jelenti, hogy azok az áldozatok nagy valószínűséggel az ütközés során estek ki, így a Dunában kell lenni a maradványaiknak. Bár a Belügyminisztérium megduplázta a keresésre szánt erőket, ám – mint Hajdú János fogalmazott - aki ismeri a Dunát, az pontosan tudja, hogy nagyon nehéz dolog megtalálni egy testet ilyen hatalmas területen. A kiemelésről Hajdu János elmondta: „olyan dolgot kell tennünk, amit még nem csináltunk, ebben kellő rutinnal nem rendelkeztünk.” Később úgy fogalmazott, a művelet szinte minden eleménél előfordult, hogy az előre kidolgozott tervet a terepen újra és újra kellett gondolniuk. A kutatásban részt vevők számára a munka kora reggeltől késő estig tartott, a 13 nap során napi 3-4 órát aludtak, „de nem is volt rá igény” - tette hozzá Hajdú János.
Frissítve: 2019.06.12. 16:37