Brüsszel újabb gaztettre készül: el akarja venni Németh Szilárd pacalját

Publikálás dátuma
2019.06.12. 16:12

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Háborog a Haza Gyomra, mert egy állat- és környezetvédelmi csoport csökkentené az unió hús és halfogyasztását.
„Felére csökkentené a hús-, a hal- és a tojásfogyasztást az Európai Unió állatjóléttel foglalkozó csoportja, az erről szóló terveket a szocialisták és a zöldek is támogatják .Nyomj egy lájkot, ha egyetértesz velem: én maradok a nyúljás-csülkös pacalnál, a gyufatésztás (8 tojásos) halászlénél és a hagymás-szalonnás tojásrántottánál” - állt ki újra a magyaros koleszterinbombák mellett Németh Szilárd.
A honvédelmi államtitkár – akinek receptjeit boldogan közli a Csepeli hírmondó, és aki halászlét is Orbán mosolyával ízesíti – most a Magyar Nemzet egyik cikke miatt akadt ki. A cikkből egyébként kiderül, hogy az említett, Eurogroup for Animals nevű csoport nem az Unió hivatalos szerve, valamint az is, hogy a húsfogyasztást 2050-ig csökkentenék a felére, de Németh nem olyan volumenű politikus, hogy ilyen piszlicsáré részletekkel kelljen foglalkoznia. 
Feltehetően az sem üti meg az államtitkár ingerküszöbét (még így a harmadfokú hőségriasztás idején sem), hogy az évről évre pusztítóbb nyarakat és kiszámíthatatlan időjárást hozó globális felmelegedést a nagyüzemi állattenyésztés is erősíti: a szarvasmarha és juhfarmok évente több millió tonna metánt eregetnek a légkörbe, a tengereket vontatóhálóval szabályosan lerabló halászhajók fajok kihalásához járulnak hozzá, egy kiló marhahús létrehozása pedig 13 ezer liter (!) vizet emészt fel. Németh posztja alatt hatalmas, fideszezéstől és sorosozástól sem mentes vita bontakozott ki, Hont András, a HVG újságírója pedig már mémet is közölt róla.
Szerző
Frissítve: 2019.06.12. 16:20

Lehetnek még áldozatok a kiemelt Hableányban

Publikálás dátuma
2019.06.12. 15:44

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Olyan feladatot kellet elvégeznünk, amihez hiányzott a rutinunk - mondta a TEK vezetője.
Egyelőre nem került elő a Hableány csepeli szabadkikötőbe szállított roncsából a május 29-i hajótragédia négy eltűnt áldozatának a holtteste. A 33 dél-koreai utassal és két fős személyzettel a hullámsírba süllyedt Hableányról a baleset estéjén hét embert mentettek ki élve, illetve a tragédia áldozatai közül immár 24-et találtak meg azóta, közülük négyet kedden, amikor sikerült a Dunából kiemelni a hajót. Ugyanakkor mint azt Hajdu János a kiemelést irányító Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, lehetnek még áldozatok a hajóban, mert a hajótest jelentős mennyiségű iszappal töltődött meg. Az iszapréteg vastagságát nem lehetett megbecsülni. Hajdú János úgy döntött, hogy a vízen nem engedélyezi az ipari búvároknak a hajótestben felgyülemlett iszap átvizsgálását. Az egy igen veszélyes helyzet volt - mondta erről a főigazgató. Így született az a döntés, hogy a hordalékkal feltöltött Hableányt uszályra rakták és elszállították a csepeli kikötőbe. 
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója (b) és Szong Sun Kon Dél-Korea katonai attaséja összegző sajtótájékoztatót tart
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Hajdú János hangsúlyozta: a TEK mandátuma a hajóroncs uszályra helyezéséig tartott, onnantól a rendőrség az illetékes az ügyben. Ha a rendőrség nem talált testekat a hajófenékben, az azt jelenti, hogy azok az áldozatok nagy valószínűséggel az ütközés során estek ki, így a Dunában kell lenni a maradványaiknak. Bár a Belügyminisztérium megduplázta a keresésre szánt erőket, ám – mint Hajdú János fogalmazott - aki ismeri a Dunát, az pontosan tudja, hogy nagyon nehéz dolog megtalálni egy testet ilyen hatalmas területen. A kiemelésről Hajdu János elmondta: „olyan dolgot kell tennünk, amit még nem csináltunk, ebben kellő rutinnal nem rendelkeztünk.” Később úgy fogalmazott, a művelet szinte minden eleménél előfordult, hogy az előre kidolgozott tervet a terepen újra és újra kellett gondolniuk. A kutatásban részt vevők számára a munka kora reggeltől késő estig tartott, a 13 nap során napi 3-4 órát aludtak, „de nem is volt rá igény” - tette hozzá Hajdú János.
Frissítve: 2019.06.12. 16:37

A fideszes többség leszavazta az otthonápolási díj emelését

Publikálás dátuma
2019.06.12. 15:32

Fotó: Tóth Gergő
Marad a havi 38, illetve az 58 ezer forint.
A kormánypárti többség nemmel szavazott Ungár Péter, LMP-s képviselő javaslatára, amely arról szólt, hogy emeljék fel 100 ezer forintra az otthonápolási díj minden formáját – közölte az ellenzéki politikus. Ungár emlékeztet, hogy így azon emberek jelentős része, akik otthonápolást vállalnak, továbbra is 38 és 58 ezer forintot fognak kapni. – Ez a pénz semmire nem elég. A gondoskodásra szorult ellátására sem, de arra sem, hogy pótolja azt a bevétel kiesést, amit az otthonápoló egyéb munkával meg tudna keresni – fogalmazott. Az LMP-s politikus szerint a Fidesz elárulta azt a több tízezer magyart, akik „0-24 órában dolgoznak, nem mehetnek szabadságra, nem váltják fel őket és a teljes életüket a gondozásra fordítják.” – Folytatni fogjuk a társadalmi nyomásgyakorlást, amíg minden otthonápolást végző magyar embert meg nem becsül az állam – ígérte Ungár.
Szerző
Témák
otthonápolás