Reuters: Fontos uniós posztokról alkudoznak Budapesten

Publikálás dátuma
2019.06.13. 07:18

A visegrádi országok több beleszólást és pozíciót követelnek.
Budapesten ma egyeztetést tartanak a négy visegrádi kormány képviselői, hogy esetleg jelöltet állítsanak az öt vezető uniós posztra, írja a Reuters. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette, hogy lesz ilyen találkozó, de részleteket nem árult el, mármint hogy kik jöhetnek szóba a V4-ek számára a Bizottság, az Európai Tanács, az EP, az EKB és a Külügyi Szolgálat élére. Azt viszont közölte, hogy nem adnak ki sajtóközleményt sem. A négyek azért alkudoznak a tisztségek betöltéséről, mert azt szeretnék, ha az eddiginél nagyobb beleszólást kapnának az EU ügyeibe, miután azokat jó ideje leginkább Németország és Franciaország határozza meg. A PiS képviselője ugyanakkor nem számít arra, hogy a régiónak bármiféle fontos megbízatás jut ezúttal, de arra igen, hogy bevonják az egyes frakciók között folyó döntéshozatalba. A kérdéssel az egy hét múlva esedékes brüsszeli csúcson foglalkoznak érdemben.
Szerző
Frissítve: 2019.06.13. 08:14

Euronews: Senkit ne tévesszen meg Orbán Viktor és Gulyás Gergely, mert kutyából...

Publikálás dátuma
2019.06.13. 06:52

A Fidesznek esze ágában sincs változtatni politikáján, csak a kommunikációja épp idomul az aktuális helyzethez.
A Human Rights Watch európai igazgatója arra figyelmeztet: Európának nem szabad hagynia, hogy Orbán Viktor a bolondját járassa vele, mert a magyar kormány továbbra is fenyegeti az uniós értékeket. Az Euronews-nak nyilatkozó Philippe Dam hozzátette, senkit se tévesszen meg, hogy Gulyás Gergely a minap bejelentette a közigazgatási bíróságok felállításának elhalasztását, meg hogy a Fidesz nem csatlakozik a Matteo Salvini fémjelezte új, szélsőjobobldali szövetséghez Strasbourgban, mert kutyából nem lesz szalonna. A pártnak esze ágában sincs változtatni irányvonalán, továbbra is semmibe veszi az EU normáit. Annyi történt csupán, hogy az EP-választások eredményének láttán rájött: a Néppártban kell maradnia. Orbánnak jó oka van feltételezni, hogy Brüsszel nem hagyná annyiban a bíróságok függetlenségének aláásását, hiszen itt alapjogok kerülnének veszélybe. És Magyarország jogállami mérlege változatlanul azt mutatja, hogy igencsak sérültek az elvek. Például a gyülekezési szabadság, valamint a civil társadalom ügyében. A sajtót túlnyomórészt a hatalom ellenőrzi. A kormánypárti orgánumok rendszeresen támadják a civil szervezeteket, független újságírókat, illetve a bírálókat. A CEU kiűzése után továbbra is nagy veszély leselkedik a tanszabadságra, amit tanúsít az MTA kutató hálózata ellen kezdett akció. Hogy Orbán meggondolta magát Salvini kapcsán, az még nagyobb felelősséget ró a Néppártra. Remélhetőleg a Bölcsek Tanácsa észereveszi, hogy a Fidesz politikája nyomán leépült a demokrácia, megerősödött viszont a gyűlölet propaganda, és súlyos támadások érik az unió értékeit, illetve jogait. De az EU-intézményeknek ettől függetlenül is fenn kell tartaniuk a nyomást Budapestre, hogy adja fel eddigi irányvonalát. Végre sort kell ejteni a hivatalos meghallgatásra a magyar, illetve a lengyel helyzet ügyében a 7-es paragafus alapján. A finn elnökség részéről elsőbbséget kell adni ennek a kérdésnek. Az európai vezetőknek nem szabad semmi kétséget hagyniuk afelől, hogy lépnek, amikor közös értékek forognak kockán.
Szerző
Frissítve: 2019.06.13. 07:07

New York Times a Hableány tragédiájáról: tehetetlen városi vezetők és oligarchák

Publikálás dátuma
2019.06.13. 06:40

Hiába készült két jelentés a Duna zsúfoltságáról, nem történt semmi.
Magyar illetések már jóval a mostani dunai hajókatasztrófa előtt figyelmeztetést kaptak, hogy a folyón veszélyesen nagy lett a forgalom, ám a kormány mégsem tett semmit, hogy korlátozza a turistákat szállító hajók számát Budapesten, írja a New York Times. Mindenesetre most a 28 áldozatot követelő baleset aggasztja a hatóságokat, mivel az idegenforgalom igen fontos bevételi forrás - ám a politikai számítás és a profithajsza felülírta a biztonsági megfontolásokat. A hatalom léphetett volna, hogy ne közlekedjen ennyi vízi jármű, ám Demszky Gábor volt főpolgármester szerint szerint hiába tudtak a főváros vezetői a fokozódó veszélyről, nem történt semmi, mert az üzlet túlságosan is jövedelmező volt. Pedig legalább két jelentés is feltárta, hogy túl sok a hajó az adott szakaszon, főleg esténként. A hivatalos verzió szerint betartottak minden szabályt és a jelek szerint emberi mulasztás okozta a bajt. Demszky ezzel szemben azt mondja: a kormány és oligarchái állandóan új bevételi forrás után néznek, és ez esetben meg is találták. Hozzátette, hogy Tarlós István főpolgármester keze itt meg van kötve, bár beavatottak szerint a tragédia után hajók tucatjai tűntek el a vízről, miután a hatóságok lecsaptak azokra, amelyek engedélyek nélkül működtek. Sokan úgy vélik azonban, hogy a szigor csupán átmeneti.
Szerző