Fűt, épít, gazdálkodik, vagyont kezel - amihez Mészáros Lőrinc hozzáér, arannyá válik

Publikálás dátuma
2019.06.13. 09:25

Csak tavaly több mint 120 milliárd forint osztalékot vett fel az Orbán alatt tempósan kiépült "nemzeti tőkésosztály" öt leggazdagabb köre.
Orbán Viktor még évekkel ezelőtt kijelentette, hogy különösen fontosnak tartja a nemzeti tőkésosztály megerősítését - emlékeztet az index.hu a NER-es üzletemberek elképesztő gazdagodását a friss céges beszámolók alapján összegző cikkében. A nemzeti tőkések - vagy esetleg inkább oligarchák - gyarapodási folyamatában ugyan némi zavart okozott a G-nap, de a Simicska Lajossal történt szakítás óta csak még tempósabban gazdagodnak a NER milliárdosai. Az Orbán Viktorhoz hű vállalkozók cégeinek beszámolóiból egyértelmű tendencia rajzolódik ki: évről évre nő a – főként közbeszerzéseken hizlalt – vállalkozások vagyona, nő az adózott eredményük, és a kivett osztalékok is milliárdos emelkedést mutatnak.
A miniszterelnök igényei tehát teljesülni látszanak, ezt támasztja alá az is, hogy a hozzá lojális vállalkozók, barátai, rokonai az elmúlt tíz évben közel ezermilliárd forintot gyűjtöttek. A leggazdagabbak csak tavaly több mint 120 milliárd forintnyi osztalékot tehettek zsebre, és közülük is Mészáros Lőrinc köre teljesített messze a legjobban. A gázszerelőből lett mágnás korábban már arról is nyilatkozott, hogy át sem látja több száz cégből álló hálózatát, valamint nem tartja magát Orbán strómanjának. A 2018-ra kifizetett osztalékok a következőképpen alakultak:
  • 72,42 milliárd forint osztalékot vett fel a Mészáros Lőrinc köre, ide számítva Szíjj László cégeit is;
  • 17,73 milliárd forintot hoztak a korábbi Simicska-cégek, ugyancsak a Mészáros-körnek;
  • 11,31 milliárd forint osztalékot vett fel a Garancsi-Scheer kör;
  • 10,52 milliárdot osztalékot fialt a Vajna-örökség;
  • 10,14 milliárdot vett fel az Orbán-Tiborcz kör; és
  • 0,59 milliárd forintot Rogán Cecília.
Szerző

36 fokos hőségben aszalódik az ország

Publikálás dátuma
2019.06.13. 08:35
Illusztráció: AFP
A Dunántúl szebb reményű területein zápor hűtheti a felhevült népességet.
Ismét sok-sok napsütés várható, ígéri az Országos Meteorológia szolgálat, amelyik gyakorlatilag az ország teljes területére másodfokú riasztást adott ki a hőség miatt. De az északi megyékben erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és a délutáni, esti órákban főként az Észak-Dunántúlon, a Balaton, illetve a főváros környezetében alakulhat ki zápor, zivatar. A délkeleti szél több helyen megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 32 és 36 fok között valószínű. És a késő este sem hoz érdemi enyhülést, többnyire 22, 28 fok közé hűl le a levegő.
Szerző

Ha hülyének nézed a rendőrséged, nyugodtan tépkedheted az MSZP plakátjait - a szervek meg asszisztálnak

Publikálás dátuma
2019.06.13. 08:16
A fehér furgonból több mint 40 letépett ellenzéki plakát és molinó került elő
A győri rendőrség szerint azért nem lopták el a fideszes aktivisták az MSZP-Párbeszéd 36, furgonjukból előkerült plakátját, mert ki akarták azokat dobni. Nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbmenni.
Fideszes matricával ékesített fehér furgon járta Győr utcáit az EP-választás előtt, hogy az abban utazó csapat tucatjával szaggassa le az ellenzék EP-választási hirdetéseit. MSZP-s aktivisták érték őket tetten, rendőrt hívtak, és a fideszes furgonjában számtalan letépett MSZP-P-s plakáttal utazgató csapat még azt is beismerte, hogy Fidesz-aktivisták, és felsőbb utasításra tépkedik az ellenzéki hirdetéseket. A szocialisták feljelentést tettek ellenük.
A rendőrség azonban visszadobta a feljelentést, és lezárta az ügyet

- tudta meg a hvg.hu a rendőröktől. A Győri Rendőrség vizsgálati osztálya arra hivatkozva utasította el a feljelentést, hogy "a cselekmény nem bűncselekmény". A határozatukban leírták, hogy az ellenőrzés során a helyi szocialisták által lefülelt férfinál valóban "36 darab eltávolított választási plakát került feltalálásra". Ezeknek az értéke valamivel több mint 40 ezer forint, így "dolog elleni erőszakkal" elkövetett lopás vétségének gyanúja miatt nyomoztak. Még az is tény a rendőrség szerint, hogy az érintett "a helyszíni rendőri intézkedés keretében" elismerte, hogy "a kihelyezett választási plakátokat letépte, illetve az azokat rögzítő gyorskötözőket elvágta". Ezek után pedig
azért jutott arra a rendőrség, hogy nem történt bűncselekmény, mert a plakáttépkedő úgy érvelt, mindezt azért tette, mert "a plakátokat szelektív hulladéktárolóban kívánta elhelyezni".

A Btk. vonatkozó paragrafusa alapján a lopást az követi el, aki "idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa", vagyis kifejezetten az a célja, hogy elvegye mástól, állapította meg a győri rendőrség. Majd leszögezte, hogy az nem számít lopásnak, ha valaki nem ebből a célból veszi el, hanem "ideiglenes használatára, használhatatlanná tételére vagy más célra". Mivel az aktivista szándéka – saját bevallása szerint – nem a plakátok eltulajdonítása volt, hanem "el kívánta távolítani a közterületről oly módon, hogy szelektív hulladékgyűjtőben helyezi el" – ezért a rendőrség szerint nem valósult meg a lopás tényállása.
Szerző