NER;oligarchák;Mészáros Lőrinc;

2019-06-13 09:25:03

Fűt, épít, gazdálkodik, vagyont kezel - amihez Mészáros Lőrinc hozzáér, arannyá válik

Csak tavaly több mint 120 milliárd forint osztalékot vett fel az Orbán alatt tempósan kiépült "nemzeti tőkésosztály" öt leggazdagabb köre.

Orbán Viktor még évekkel ezelőtt kijelentette, hogy különösen fontosnak tartja a nemzeti tőkésosztály megerősítését - emlékeztet az index.hu a NER-es üzletemberek elképesztő gazdagodását a friss céges beszámolók alapján összegző cikkében. A nemzeti tőkések - vagy esetleg inkább oligarchák - gyarapodási folyamatában ugyan némi zavart okozott a G-nap, de a Simicska Lajossal történt szakítás óta csak még tempósabban gazdagodnak a NER milliárdosai. Az Orbán Viktorhoz hű vállalkozók cégeinek beszámolóiból egyértelmű tendencia rajzolódik ki: évről évre nő a – főként közbeszerzéseken hizlalt – vállalkozások vagyona, nő az adózott eredményük, és a kivett osztalékok is milliárdos emelkedést mutatnak.

A miniszterelnök igényei tehát teljesülni látszanak, ezt támasztja alá az is, hogy a hozzá lojális vállalkozók, barátai, rokonai az elmúlt tíz évben közel ezermilliárd forintot gyűjtöttek. A leggazdagabbak csak tavaly több mint 120 milliárd forintnyi osztalékot tehettek zsebre, és közülük is Mészáros Lőrinc köre teljesített messze a legjobban. A gázszerelőből lett mágnás korábban már arról is nyilatkozott, hogy át sem látja több száz cégből álló hálózatát, valamint nem tartja magát Orbán strómanjának. A 2018-ra kifizetett osztalékok a következőképpen alakultak: