Sokkoló és szívbemarkoló volt - így emlékszik a Hableány kiemelésére egy búvár

Publikálás dátuma
2019.06.13. 10:39

Fotó: Szergej Markoszov
Testileg és lelkileg is megterhelő volt a feladat a búvároknak, akik közül sokan 13 napig megállás nélkül dolgoztak.
"Szívbemarkoló jelenetek voltak" - mesélte a Hableány mentésében a legelejétől részt vevő egyik búvár, Sopronyi Richárd az ATV-nek. Hozzátette, lelkileg és fizikailag is nagyon megterhelő volt számukra a mentés. Eleinte a magas vízállás tette nehézzé a munkájukat: az áradó Duna 8 ember erejével sodorta a búvárokat. Az időjárás sem volt kedvező, nyilatkozta, eleinte a hideg, esős idő, aztán a hirtelen jött kánikula nehezítette a munkájukat.
"Fáradtan, de kitartottunk végig" - folytatta a szakember, akinek 13 nap után csütörtök volt az első, hogy nem merült. Társaival a baleset után néhány órával már a helyszínen volt. Azt mondja, ilyen jellegű összetett és elhúzódó mentésben még nem vettek részt.
Ezek mellé jött nap mint nap a lelki terhelés. "Ott volt a koreai kislány, akit az anyjának az ölében találtak meg" - idézte fel. De azt is kiemelte, amikor a kiemelt Hableányt leengedték épp, és a hajót rögzítő drótkötelek még egyszer, utoljára megkondították a hajó harangját. "Ez az egész hét valóban sokkoló úgy önmagában" - mondta Sporonyi, hozzátéve, az elmúlt két hét történései a következő napokban fognak leülepedni, és csak utána tudják majd feldolgozni őket.
Szerző
Témák
Hableány

Fűt, épít, gazdálkodik, vagyont kezel - amihez Mészáros Lőrinc hozzáér, arannyá válik

Publikálás dátuma
2019.06.13. 09:25

Csak tavaly több mint 120 milliárd forint osztalékot vett fel az Orbán alatt tempósan kiépült "nemzeti tőkésosztály" öt leggazdagabb köre.
Orbán Viktor még évekkel ezelőtt kijelentette, hogy különösen fontosnak tartja a nemzeti tőkésosztály megerősítését - emlékeztet az index.hu a NER-es üzletemberek elképesztő gazdagodását a friss céges beszámolók alapján összegző cikkében. A nemzeti tőkések - vagy esetleg inkább oligarchák - gyarapodási folyamatában ugyan némi zavart okozott a G-nap, de a Simicska Lajossal történt szakítás óta csak még tempósabban gazdagodnak a NER milliárdosai. Az Orbán Viktorhoz hű vállalkozók cégeinek beszámolóiból egyértelmű tendencia rajzolódik ki: évről évre nő a – főként közbeszerzéseken hizlalt – vállalkozások vagyona, nő az adózott eredményük, és a kivett osztalékok is milliárdos emelkedést mutatnak.
A miniszterelnök igényei tehát teljesülni látszanak, ezt támasztja alá az is, hogy a hozzá lojális vállalkozók, barátai, rokonai az elmúlt tíz évben közel ezermilliárd forintot gyűjtöttek. A leggazdagabbak csak tavaly több mint 120 milliárd forintnyi osztalékot tehettek zsebre, és közülük is Mészáros Lőrinc köre teljesített messze a legjobban. A gázszerelőből lett mágnás korábban már arról is nyilatkozott, hogy át sem látja több száz cégből álló hálózatát, valamint nem tartja magát Orbán strómanjának. A 2018-ra kifizetett osztalékok a következőképpen alakultak:
  • 72,42 milliárd forint osztalékot vett fel a Mészáros Lőrinc köre, ide számítva Szíjj László cégeit is;
  • 17,73 milliárd forintot hoztak a korábbi Simicska-cégek, ugyancsak a Mészáros-körnek;
  • 11,31 milliárd forint osztalékot vett fel a Garancsi-Scheer kör;
  • 10,52 milliárdot osztalékot fialt a Vajna-örökség;
  • 10,14 milliárdot vett fel az Orbán-Tiborcz kör; és
  • 0,59 milliárd forintot Rogán Cecília.
Szerző

36 fokos hőségben aszalódik az ország

Publikálás dátuma
2019.06.13. 08:35
Illusztráció: AFP
A Dunántúl szebb reményű területein zápor hűtheti a felhevült népességet.
Ismét sok-sok napsütés várható, ígéri az Országos Meteorológia szolgálat, amelyik gyakorlatilag az ország teljes területére másodfokú riasztást adott ki a hőség miatt. De az északi megyékben erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és a délutáni, esti órákban főként az Észak-Dunántúlon, a Balaton, illetve a főváros környezetében alakulhat ki zápor, zivatar. A délkeleti szél több helyen megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 32 és 36 fok között valószínű. És a késő este sem hoz érdemi enyhülést, többnyire 22, 28 fok közé hűl le a levegő.
Szerző