Előfizetés

Diplomás besorolást kaphatnak a nyelvvizsga nélkül dolgozó tanárok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.13. 18:02
Képünk illusztráció
Fotó: Korsart
Akkora a tanárhiány, hogy gyakornokként alkalmazhatják a diploma nélküli pedagógusokat is – fizetésüket viszont a diplomás kollégákéhoz igazítják.
Beismerő vallomással ér fel a köznevelési törvény módosító csomagjában eldugott javaslatpont, ami diplomájukat kiváltani nem tudó pedagógushallgatókat segíti munkához: a 28-as paragrafus alapján gyakornoki besorolással taníthatnak az olyan tanárok, akiket már csak a nyelvvizsga hiánya választ el a diploma megszerzésétől.
Az így felvett, közalkalmazottnak számító tanárokat a gyakornoki idő határáig tudják foglalkoztatni, ha addig sem szerzik meg a nyelvvizsgákat, akkor munkaviszonyuk véget ér. A trükk viszont az, hogy a diploma nélkül dolgozó személyt „az általa betöltött pedagógus-munkakörhöz előírt, megszerzendő végzettsége és szakképzettsége alapján kell besorolni” - vagyis diplomás besorolást és bért kap. 
A salátatörvényben elrejtett módosítást Szél Bernadett találta meg: mint Facebook-posztjában írja, a javaslat egyértelművé teszi: a kormány tudja, milyen sokan nem jutottak hozzá diplomájukhoz a nyelvvizsga miatt – másrészt, tisztában vannak az tanárhiány tényével is, és ilyen kiskapukkal próbálják enyhíteni a közoktatás válságát. 
A játszma viszont kettős, hiszen jövőtől már csak nyelvvizsga birtokában lehet jelentkezni a felsőoktatásba. „Akkor kérdezem én: ha a diploma előtt állóknak megadják a türelmi időt, mert olyan állapotban van a rendszer, hogy a felsőoktatásban töltött évek végére sincs meg sokaknak a nyelvvizsga, akkor miért ragaszkodnak a felvételihez kötelező nyelvvizsga jövő évi bevezetéséhez? Miért van az, hogy egyik esetben figyelembe veszik a realitásokat, a másikban nem?” - veti fel a politikus, aki arra is emlékeztet, hogy a kormány abszurd módon tíz évre titkosította a 2027-ig szóló idegen nyelv-tanítási stratégiáját.

Szülőnek és tantestületnek kuss - így nevezik ki a jövőben az iskolaigazgatókat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.13. 17:40

Fotó: Shutterstock
A jövőben az állam azt csinál egy iskola vezetésével, amit akar.
2013 óta több olyan botrány is volt, hogy az állam olyan iskolaigazgatókat nevezett ki, akik a kinevezési eljárásban a tantestület, a szülők, a diákok szimpátiáját nem nyerték el, a befutók számos esetben fideszes kötődésűek voltak, írja az index.hu. Helyi tiltakozás hatására  előfordult, hogy megváltoztatták a központilag meghozott döntést, illetve az is előfordult, hogy az ellenséges környezetbe kinevezett igazgató nem bírta a nyomást, és maga mondott le. A véleményezési jog azonban az esetek zömében nem ért sokat. Mégis most az igazgató megbízásával és megbízásának visszavonásával összefüggő döntés vagy vélemény kialakítása előtt be kell szerezni a nevelőtestület, az óvodaszék, az iskolaszék, a szülői szervezet, az iskolai diákönkormányzat véleményét. Speciális esetek is vannak: például a nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevő intézmény esetén kell a települési nemzetiségi önkormányzat álláspontja is. A Semjén Zsolt által a parlamentnek benyújtott köznevelési törvénymódosítási tervezetből viszont az derül ki, hogy a jövőben az említett érintettek közül senkit nem kell megkérdezni, az állam gyakorlatilag teljesen zárttá, és egyszemélyivé teszi az óvoda- és iskolaigazgatói kinevezéseket. A törvény indokolásában csak ennyi található: "az intézményvezetői megbízáshoz kapcsolódó véleményezési jogok törlésére kerül sor".

Kiderült: a pokolba vezető utat is Mészáros Lőrinc építi

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.06.13. 16:58

Fotó: Népszava
A NER mindenhez is értő csúcsvállalkozója a Highway to hell-re imitált bősz gitározást egy esküvőn.
Elképesztő hírekkel bombáz minket a csütörtök: épp csak megtudtuk, hogy a Krisztus szeretetét hirdető Orbán Gáspár felcsapott honvédnak, és gépkarabéllyal védi az országhatárt, erre az is kiderült, hogy Mészáros Lőrinc, a Magyarország 2. leggazdagabb embere – aki okosabb Mark Zuckenbergnél is – valódi bulibárónak számít. 
A 444.hu ugyanis megszerzett egy videót, amin Mészáros egy oltári esküvői bulin szórakozik: mit szórakozik, valósággal tombol, – a csúcsoligarcha egy elektromos gitárt penget, és az AC/DC slágerének refrénjét – Highway to hell – rikoltja izzadságtól fénylő arccal, hasig kigombolt fehér ingben. A hírportál szerint Mészáros volt az esküvő sztárvendége, és ő jelentette be azt is, hogy eladó a menyasszony, bár ezzel sejthetően nem ő járt jól, a rendezvényt ugyanis nem kísérte közbeszerzési eljárás. 
A dalszöveget talán nem pontosan ismerők számára érdemes felidézni a magyar fordítást, hiszen akadnak benne a Mészáros karrierjéhez nagyon illő sorok is:
Az élet könnyű, ha szabadként élsz Bérlet egy egyirányú útra Ne kérdezz semmit hagyj békén Mindent viszek egyszerre Nem kell indok nem kell vers (…) Nincs stoplámpa nincs sebességkorlátozás Senki sem lassíthat le Mint egy kerék felpörgök Senki sem szórakozhat velem