visegrádi négyek;

2019-06-14 06:30:00

Az EU legfontosabb posztját rohamozzák a visegrádi négyek: balos és jobbos jelöltjük is van

Egy baloldali és egy konzervatív jelölt támogatásában is megállapodtak egymással a Lengyelország, Csehország, Szlovákia, valamint Magyarország által alkotott visegrádi négyek kormányfői rendkívüli budapesti csúcstalálkozójukon – értesült a Népszava.

Az egyeztetésre azért volt szükség, mert az Európai Unió jelenlegi vezetői (elsősorban Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke) még júliusban eldöntenék, kik kerüljenek az EU csúcsvezetői posztjaira. Egyszerre kellene megtalálni az Európai Tanács, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, az Európai Parlament elnökét, valamint az unió külügyi főképviselőjét, így a V4-ek vezetői joggal érezhetik úgy, ezúttal megszerezhetik az egyik csúcspozíciót. Ezt az elgondolást erősíti, hogy a személyi döntéseket hagyományosan egy bonyolult alkufolyamat is megelőzi: elvárás például, hogy a csúcsvezetők között legyen lehetőleg egy nagy tagállam képviselője, valamint egy kisebbé is. Arra is figyelnek, hogy az elnökök között legyen nő, valamint jobb- és baloldali is.

Az Orbán Viktor hivatalának helyet adó karmelita kolostorban információink szerint valóban a legszűkebb körben, nyolcszemközt ült le egymással Andrej Babis cseh, Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és vendéglátójuk, Orbán Viktor. Szakértők, tanácsadók és tolmácsok sem voltak a tárgyalóteremben.

Bár Andrej Babis utólag azt mondta, nincs hivatalos közös jelöltjük az Európai Bizottság elnöki posztjára, a Népszava több egymástól független forrásból is úgy értesült, két névben informálisan megállapodtak. Eszerint a visegrádi kormányfők lobbiznak majd Maros Sefcovic szlovák uniós biztos és Krzysztof Szczerski, a lengyel köztársasági elnöki hivatal vezetője, Andrzej Duda elnök kabinetfőnöke érdekében. Erre utalt egyébként Havasi Bertalan közleménye is, amely szerint a csúcs résztvevői abban állapodtak meg, hogy összehangolják lépéseiket a tisztújítás során.

Egy magyar kormányzati forrásunk szerint ez a felállás azért praktikus, mert Sefcovic a baloldali szlovák kormánypárt, a Smer tagja, míg Krzysztof Szczerski a konzervatív lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság színeiben politizál. - Így nekünk most van egy jobbos és egy balos ajánlatunk is – mondta a politikus. Igaz, korábban egy Fidesz-képviselő arról beszélt lapunknak, még így sem bízik benne, hogy a keleti tagállamoknak lapot osztanak majd az egyezkedés során.