Éles vita a BL tervezett reformjáról

Publikálás dátuma
2019.06.14. 21:18
A REAL ÉS A BARCA ELLENÁLL - A két sztárklubnak nem tetszik
Fotó: JAVIER SORIANO / AFP
Komoly vita alakult ki az európai futballklubokat tömörítő szervezet (ECA) máltai ülésén a Bajnokok Ligája lebonyolítási rendszerének megváltoztatásáról. A televíziós szerződések miatt legkorábban 2024-ben lehet változtatni a jelenlegi rendszeren. 
Andrea Agnelli, az ECA és a Juventus elnöke szerint az eddiginél sokkal komolyabb bevételekhez jutnának a klubok, ha a jövőben négy darab nyolcas csoportban zajlanának a küzdelmek a főtáblán. (Jelenleg nyolc darab négyesben játszanak a csapatok.) Ez csak úgy lenne megoldható, ha azokon a hétvégéken is rendeznének BL-csoportmeccseket, amikor a válogatottak selejtezőket játszanak. Több országban azonban nem ez verte ki a biztosítékot, hanem az a terv, hogy a 32 BL-résztvevő közül 24-nek az eredményei alapján automatikusan helye lenne a főtáblán, függetlenül a bajnoki szereplésétől. Négy klub jutna be a főtáblára a selejtezőkből és az Európa-liga négy legjobb csapata is BL-résztvevő lehetne a következő szezonban. 
„Sokkal kiszámíthatóbb, tervezhetőbb lenne a klubok gazdálkodása, ha már tavasszal tudnák, hogy a következő szezonban is számíthatnak a BL-ből érkező pénzre, a több meccs pedig jelentősen növelné a bevételeket” – érvelt Agnelli. 
A spanyol élklubok – Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid – elutasították ezt a tervet, az angolok nem foglaltak állást, szerintük „előbb alaposan körbe kell járni ezt a témát”. 
A német képviselők közül Rudi Völler, a Bayer Leverkusen ügyvezetője azt mondta, a futball halála lenne, ha nem a bajnokságban dőlne el, kik lehetnek BL-indulók. A Bayern München sem támogatja ezt az elképzelést, a Borussia Dortmund szerint mindenképpen lesz valami változtatás, ezért arra kell fordítani az energiákat, hogy a módosítás minél kedvezőbb legyen a kluboknak. 
A nézőkről nem esett szó...
Szerző

Magyarország kilenc helyet javított a FIFA-ranglistán, Belgium maradt az élen

Publikálás dátuma
2019.06.14. 12:05
A magyar labdarúgó-válogatott tagjai emlékezetes évet tudhatnak maguk mögött FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A legtöbbet a görögök rontottak, akik kilenccel hátrébb csúsztak, és már csak az 52. helyen állnak.
A legutóbbi, április elején kiadott rangsorhoz képest a legtöbbet a magyar, az örmény és a malajziai csapat javította, mindhárom kilenc pozíciót lépett előre.
Marco Rossi szövetségi kapitány válogatottjának ebben az időszakban két mérkőzése volt: szombaton 3-1-re nyert Azerbajdzsán vendégeként, kedden pedig 1-0-ra legyőzte Walest Budapesten az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. A magyarok következő ellenfelei közül Horvátország a 6., Wales a 23., Szlovákia a 31., Azerbajdzsán pedig 110. a FIFA világranglistáján.
A legtöbbet a görögök rontottak, akik kilenccel hátrébb csúsztak, és már csak az 52. helyen állnak. A világbajnoki bronzérmes belga együttes a csütörtökön nyilvánosságra hozott legfrissebb ranglistán 28 ponttal előzi meg a vb-győztes franciákat.   

FIFA-ranglista (zárójelben az előző helyezés):

 1. ( 1.) Belgium 1746 pont 2. ( 2.) Franciaország 1718 3. ( 3.) Brazília 1681 4. ( 4.) Anglia 1652 5. ( 7.) Portugália 1631 6. ( 5.) Horvátország 1625 7. ( 9.) Spanyolország 1617 8. ( 6.) Uruguay 1615 9. ( 8.) Svájc 1605 10. (10.) Dánia 1589 11. (11.) Argentína 1582 (13.) Németország 1582 13. (12.) Kolumbia 1580 14. (16.) Hollandia 1569 (17.) Olaszország 1569 ...23. (19.) Wales 1514 ...31. (32.) Szlovákia 1491 ...42. (51.) Magyarország 1442 ...110. (108.) Azerbajdzsán 1188 

Szerző

Torontói tobzódás: Kanadába került az NBA-trófea

Publikálás dátuma
2019.06.14. 11:32

Fotó: GEOFF ROBINS / AFP
A Raptors mindhárom idegenbeli mérkőzését megnyerte az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság döntőjében a Golden State ellen, ezért sikeréhez nem férhetett kétség.
Ha valaki 1967-ben, a Toronto Maple Leafs 13. Stanley-kupa győzelme után azt mondja, hogy Kanada legnagyobb városának 52 évet kell várnia az újabb bajnoki címre, vélhetően körberöhögik, pláne, ha hozzáteszi, a diadalt nem jégen, hanem parkettán aratják majd labdát pattogtatva.
A jégkorong mellett a kosárlabda lesajnált sportágnak számított az Egyesült Államoktól északra, annak ellenére, hogy a sportág modern változatának feltalálója, a kanadai James Naismith. A  hoki hazájában sokan még akkor is tamáskodtak, amikor 1995-ben a Vancouver Grizzlies mellett a Toronto Raptors is bebocsátást nyert az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságba, az NBA-be. A Grizzlies 2001-ben az Államokba költözött, Torontóban azonban kitartottak a csapat mellett, pedig az első két évtizedben egyetlen nyomorult csoportgyőzelmet ért el a gárda. 
Hat esztendeje aztán látványos sikerkorszak kezdődött, 2017 kivételével ötször is megnyerte csoportját a Raptors, ám a konferencia-döntőbe csak egyszer, 2016-ban jutott el, ahol simán kikapott a későbbi bajnok Clevelandtől.
A nagy áttöréshez tehát hiányzott valami, illetve valaki, aki az idén a San Antonoióból elvágyódó Kawhi Leonard személyében meg is érkezett. A rájátszásban 732 pontot szerzett, ennél többet csak két legenda, Michael Jordan – 759 – és LeBron James – 748 – tudott összeszorgoskodni korábban. És mivel ezúttal Kyle Lowry, Pascal Siacam, Marc Gasol, Danny Green, Fred VanVleet és Serge Ibaka személyében komoly társai is akadtak, összességében esélye sem volt az idény előtt szuperfavoritnak kikiáltott Golden State Warriorsnak. Úgy pedig főleg nem, hogy az oaklandiek az első négy meccsen nélkülözni kényszerültek az elmúlt két szezon MVP-jét, Kevin Durantot, aki aztán az ötödikre beszállt, de bő tíz perc után súlyosan megsérült, míg Klay Thomson a harmadik meccset hagyta ki, majd sérült meg szintén súlyosan. Csak Stephen Curry volt egészséges a három GSW-klasszis közül, ezt nem bírta el a kétszeres címvédő. Mely ráadásul mindhárom oaklandi csatában alulmaradt, persze egy olyan gárda ellen, melyben hatan átlagolnak tíz pont felett a fináléban, meglehetősen kevés a sansz.
A bajnoki cím tehát 4-2-es összesítéssel Torontóba került (a hatodik meccset 114-110-re nyerte idegenben a Raptors), a csapat első kanadaiként hódította meg az NBA-t. Kawhi Leonard a harmadik nagydöntője után másodszor lett MVP, legutóbb öt éve választották a legjobbnak, amikor a San Antonióval ért a csúcsra. Tavaly csak egy évre írt alá Torontóba, ahol most egy igencsak vonzó új szerződés mellett lehet, hogy szobrot is kap…
Szerző
Témák
kosárlabda