Előfizetés

PDSZ: ezzel a kormánnyal nem lehet együttműködni

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.06.14. 13:24

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felfüggeszti tagságát az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban.
Ismét beigazolódott, hogy nem lehet együttműködni ezzel a kormánnyal. Az egész közszférának össze kell zárnia és akciókat, akár sztrájkot kell kezdeményeznie – hangzott el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pénteki sajtótájékoztatóján. Szűcs Tamás elnök szerint a köznevelési törvény szerdán benyújtott módosító javaslatai váratlanul érték a szakszervezetet, de mint kiderült, még a kormány „partnerei” – mint a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal – sem voltak beavatva, ahogy a másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sem – hiába kötött a kormány és a PSZ márciusban stratégiai együttműködési megállapodást. A PDSZ szerint azzal, hogy a tantestületektől, diákoktól, szülőktől elveszik az iskolaigazgatói pályázatok véleményezésének jogát, a kormány szabad kezet ad magának, és már a demokrácia látszata sem érdekli. Az intézményvezetők kiszolgáltatottsága is nőni fog. A magántanulói jogviszony megszüntetéséről Szűcs Tamás úgy nyilatkozott: jelentősen csorbulni fog az iskolák szakmai autonómiája, hiszen már nem az intézményvezető, hanem egy egyelőre meg nem nevezett kormányzati hivatal dönt majd arról, melyik diák tanulhat „egyéni munkarendben”. A magántanulók számának elmúlt években tapasztalható növekedése szerinte a magyar oktatás rendszerszintű válságára hívja fel a figyelmet. Amögött, hogy a megbízási szerződéssel foglalkoztatott óraadók heti 10 helyett 14 órát taníthatnának a jövőben, a PDSZ szerint egyértelműen a munkaerőhiány kezelése áll – noha a kormány és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ folyamatosan tagadja, hogy tanárhiány lenne. – Az önálló tankönyvtörvény hatályon kívül helyezése pedig az utolsó ütést jelenti a szabad tankönyvválasztás ügyének – fogalmazott Szűcs Tamás. A PDSZ elnöke azt is bejelentette: átmenetileg felfüggesztik tagságukat az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban (OKSZ). A lépést azzal indokolta, hogy míg az OKSZ a kormánnyal, sőt akár személyesen Orbán Viktor miniszterelnökkel akar tárgyalni egy esetleges sztrájk idején szükséges elégséges szolgáltatásokról, a PDSZ jogi álláspontja és az eddigi joggyakorlat szerint ezt a munkáltatókkal (az iskolák esetében a tankerületekkel) kell megtenni. – Egyszerre két álláspontot nem tudunk képviseli, így jelen esetben ezt a megoldást láttuk helyesnek. De az OKSZ-szel továbbra is szeretnék együttműködni – hangsúlyozta Szűcs. A PDSZ már egy bírósági eljárásban is részt vesz az elégséges szolgáltatások ügyében. Lapunk kérdésére Szűcs Tamás kijelentette: készek együttműködni a másik tanári szakszervezettel, a PSZ-szel, ha ősszel nyomásgyakorló akciókra vagy sztrájkra kerül sor. 

Aberráltságnak nevezte a Pride-ot, a menet betiltását kérte a fideszes képviselő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.14. 13:06
Boldog István
Fotó: Facebook / Boldog István
Boldog István annak a vágyának is hangot adott emellett, hogy több szélsőjobboldali radikális együttes kapjon teret a köztévében.
Boldog István, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön a parlamentben a médiaszolgáltatással kapcsolatos törvények kapcsán sajátos, ám a Fidesztől már megszokható módon homofób és szélsőjobboldali radikalizmust promotáló felszólalással szállt vitába, mint azt a 444.hu észrevette. Éppen arról a javaslatról volt szó, melynek egyik beterjesztője Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök, tartalma pedig a pornót is beemelné a lineáris médiaszolgáltatásba.
Boldog előbb a gyerekekre veszélyes "aberráltak" közé sorolta a Pride résztvevőit. Aztán úgy folytatta egyre erősödő morajlástól kísért felszólalását: "ha önök ennyire aggódnak a gyermekek érdekeiért, akkor lesznek szívesek megakadályozni, hogy Budapest utcáin félmeztelen embereket lássanak a gyermekek". Természetesen nem a klímakatasztrófa miatt izzadó, a hőségben nekivetkőző emberekre gondolt - hogy is gondolhatott volna arra; mondjon Áder János bármit is, a Fidesz rendre nemmel szavaz az EP-ben az iparnak kellemetlen klímavédő intézkedésekre, így a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, vagy akár csak a műanyag szívószálak korlátozására. Nem, Boldog ismét csak a melegek egyenjogúságáért tartott menetre utalgatott, kifejezetten a Pride betiltását kérve, ezzel is bizonyítva annak létjogosultságát. Képviselőtársaitól azt kérte: "támogassák azt, hogy az utcán sem lássák ezt a gyermekek, mert nem jó az ő neveltetésüknek és nem jó ez nekik".
Aztán a fideszes kétharmadhoz tartozó valaki szájából némileg megmosolyogtatóan hangzó módon még azt is hozzátette, örül, hogy nem ők, képviselők határozzák meg azt, hogy mi menjen a köztévében. Mert ha személy szerint rajta múlna, akkor bizony "nemzeti rock" menne abban. Sorolta is, Romantikus Erőszakot, Kárpátiát, Ismerős Arcokat, Szkítiát szeretne hallani - csupa olyan együttest, melyek idegengyűlölő, irredenta, antiszemita dalszövegeikről hírhedtek.
"Tegyük Istvánt boldoggá, hiszen nyilvánvalóan azért beszélt baromságokat a parlamentben, mert szeretne egy még nagyobb, még színesebb Pride-ot, hogy még több ember megtudja, hogy az elfogadás és a sokszínűség mellett való kiállás a legjobb dolog, amit a felnövekvő generációkért tehetünk"

- kommentálta a Budapest Pride közösségi oldalán csütörtökön a parlamentben elhangzottakat.
A fideszes homofóbiának különben hosszú története van, ami még csak nem is ott kezdődött, mikor az alaptörvénybe írták, hogy családot csak férfi és nő alkothat. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tavaly azt is büszkén hangoztatta, hogy nem szabad félni a homofóbia vádjától. Az pedig már idei történet, hogy Kövér János házelnök nemrég kocsmai stílusban uszított a meleg emberek ellen egy lakossági fórumon.

Nem tetszik Péterfalvinak az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért szervezett aláírásgyűjtés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.14. 13:01
Tüntetés - Szombaton az Európai Ügyészséghez csatlakozást követelték Fotó: Molnár Ádám
A kormányközeli Magyar Nemzetnek fejtette ki aggodalmait a NAIH elnöke.
Hatszáznyolcvanezer magyar állampolgár személyes adatai juthattak az EU-n kívülre azáltal, hogy Hadházy Ákos az európai ügyészséghez való csatlakozásért folytatott aláírásgyűjtésbe adatfeldolgozóként vont be külföldi cégeket – erről írt pénteki számában a Magyar Nemzet. A lapnak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azt mondta: ezenkívül is számos aggály merült fel a szignók gyűjtésével kapcsolatban. Péterfalvi Attila szerint problémás az a tény, hogy az adatok külföldre kerülhettek. Az aláírásgyűjtés interneten fellelhető adatkezelési tájékoztatójában ugyanis az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC és a kanadai Sync.Com Inc. céget jelölték meg adatfeldolgozókként. Mindez azt is jelentheti, hogy külföldre, Kanadába vagy az Egyesült Államokba kerülhettek azoknak a személyes adatai, akik Magyarország európai ügyészséghez való csatlakozását szerették volna elérni támogató aláírásukkal. – Számomra kérdéses a közjegyző szerepe a folyamatban, aki a tájékoztatás szerint hitelesíti az íveket – folytatta Péterfalvi, hozzátéve, hogy ennek a hitelesítésnek nem világos a tartalma. – A közjegyző nem tudja megállapítani, hogy az adatok stimmelnek-e vagy hiteles-e az aláírás, erre csak a Nemzeti Választási Irodának vannak eszközei – mondta. A NAIH vezetője adatkezelési szempontból a pártok szerepét is problémásnak látja az aláírásgyűjtésben. – Nem tudni, hogy a pártok milyen pozícióban, milyen jogviszony részeként segítették az aláírásgyűjtést – mondta az elnök. Péterfalvi szerint az is problémát okoz, hogy nem ismert, mikor semmisítik meg az íveket.

„Ha akarja, az összeset megszámolhatja”

Hadházy Ákos később a Facebook-oldalán reagált a Magyar Nemzet cikkére. Kiemelte, hogy az aláírásgyűjtést körülbelül egy hónappal később kezdték, mint szerették volna, éppen azért, hogy a 2018 nyarán frissen életbe lépő GDPR szabályoknak mindenben megfeleljenek. –Ez technikailag nehezítette a szervezést, de megoldottuk a felmerült kérdéseket – hangsúlyozta. Szerinte az, hogy adatok nem lehetnek külföldi szervereken, egy mítosz. A lényeg az, hogy ezeknek biztonságosaknak, szabályokban rögzített szolgáltatóknak kell lenniük. A hírlevelek küldésére használt Mailchimp rendszer is ilyen. – Két párt vett részt szervezetten a gyűjtésben, az MSZP és a Momentum összesen 130 ezer aláírást gyűjtött. A megállapodásunk szerint viszont ők saját íveken, saját adatkezelési szabályzattal, jogilag külön aláírásgyűjtést végeztek. Péterfalvinak ezt tudnia kell, a pártlap munkatársát viszont láthatóan nem érdekli – tette hozzá. Mindemellett kiemelte: közjegyzőt akkor bíztak volna meg, ha elérik az egymillió aláírást, és természetesen a törvényeknek megfelelően az íveket 90 napon belül meg fogják semmisíteni. – Ha Rogán Antal alkalmazottai szerint annak idején 15 perc elég volt meggyőződni a Soros-konzultáció hitelességéről, akkor Rogán alkalmazottait szívesen várom 15 percre az aláírások megtekintésére – folytatta Hadházy, és kiemelte, hogy ők (a Soros konzultációt lezáró sajtótájékoztatóval ellentétben) nyitott dobozokat vittek a Parlamentbe, a sajtó képviselői bármelyikbe belenézhettek és nyitott dobozokat szeretnének Trócsányi miniszterhez is vinni. – A miniszter, ha akarja, az összeset megszámolhatja – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a 680 ezer aláírás között lehetnek természetesen hibásak, hiányosak, duplán aláíró személyek. Mint minden ilyen akciónál, néhány százalék lehet, tapasztalataik szerint itt is körülbelül 3-5 százalék. Szerinte Péterfalvi Attila még aggályait sem fejtette ki Kubatov-listával kapcsolatban, amelynek létezésére számtalan bizonyíték is van.