oktatás;PDSZ;

2019-06-14 13:24:20

PDSZ: ezzel a kormánnyal nem lehet együttműködni

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felfüggeszti tagságát az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban.

Ismét beigazolódott, hogy nem lehet együttműködni ezzel a kormánnyal. Az egész közszférának össze kell zárnia és akciókat, akár sztrájkot kell kezdeményeznie – hangzott el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pénteki sajtótájékoztatóján. Szűcs Tamás elnök szerint a köznevelési törvény szerdán benyújtott módosító javaslatai váratlanul érték a szakszervezetet, de mint kiderült, még a kormány „partnerei” – mint a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal – sem voltak beavatva, ahogy a másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sem – hiába kötött a kormány és a PSZ márciusban stratégiai együttműködési megállapodást.

A PDSZ szerint azzal, hogy a tantestületektől, diákoktól, szülőktől elveszik az iskolaigazgatói pályázatok véleményezésének jogát, a kormány szabad kezet ad magának, és már a demokrácia látszata sem érdekli. Az intézményvezetők kiszolgáltatottsága is nőni fog. A magántanulói jogviszony megszüntetéséről Szűcs Tamás úgy nyilatkozott: jelentősen csorbulni fog az iskolák szakmai autonómiája, hiszen már nem az intézményvezető, hanem egy egyelőre meg nem nevezett kormányzati hivatal dönt majd arról, melyik diák tanulhat „egyéni munkarendben”. A magántanulók számának elmúlt években tapasztalható növekedése szerinte a magyar oktatás rendszerszintű válságára hívja fel a figyelmet.

Amögött, hogy a megbízási szerződéssel foglalkoztatott óraadók heti 10 helyett 14 órát taníthatnának a jövőben, a PDSZ szerint egyértelműen a munkaerőhiány kezelése áll – noha a kormány és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ folyamatosan tagadja, hogy tanárhiány lenne. – Az önálló tankönyvtörvény hatályon kívül helyezése pedig az utolsó ütést jelenti a szabad tankönyvválasztás ügyének – fogalmazott Szűcs Tamás.

A PDSZ elnöke azt is bejelentette: átmenetileg felfüggesztik tagságukat az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban (OKSZ). A lépést azzal indokolta, hogy míg az OKSZ a kormánnyal, sőt akár személyesen Orbán Viktor miniszterelnökkel akar tárgyalni egy esetleges sztrájk idején szükséges elégséges szolgáltatásokról, a PDSZ jogi álláspontja és az eddigi joggyakorlat szerint ezt a munkáltatókkal (az iskolák esetében a tankerületekkel) kell megtenni. – Egyszerre két álláspontot nem tudunk képviseli, így jelen esetben ezt a megoldást láttuk helyesnek. De az OKSZ-szel továbbra is szeretnék együttműködni – hangsúlyozta Szűcs. A PDSZ már egy bírósági eljárásban is részt vesz az elégséges szolgáltatások ügyében.

Lapunk kérdésére Szűcs Tamás kijelentette: készek együttműködni a másik tanári szakszervezettel, a PSZ-szel, ha ősszel nyomásgyakorló akciókra vagy sztrájkra kerül sor.