Aberráltságnak nevezte a Pride-ot, a menet betiltását kérte a fideszes képviselő

Publikálás dátuma
2019.06.14. 13:06
Boldog István
Fotó: Facebook / Boldog István
Boldog István annak a vágyának is hangot adott emellett, hogy több szélsőjobboldali radikális együttes kapjon teret a köztévében.
Boldog István, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön a parlamentben a médiaszolgáltatással kapcsolatos törvények kapcsán sajátos, ám a Fidesztől már megszokható módon homofób és szélsőjobboldali radikalizmust promotáló felszólalással szállt vitába, mint azt a 444.hu észrevette. Éppen arról a javaslatról volt szó, melynek egyik beterjesztője Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök, tartalma pedig a pornót is beemelné a lineáris médiaszolgáltatásba.
Boldog előbb a gyerekekre veszélyes "aberráltak" közé sorolta a Pride résztvevőit. Aztán úgy folytatta egyre erősödő morajlástól kísért felszólalását: "ha önök ennyire aggódnak a gyermekek érdekeiért, akkor lesznek szívesek megakadályozni, hogy Budapest utcáin félmeztelen embereket lássanak a gyermekek". Természetesen nem a klímakatasztrófa miatt izzadó, a hőségben nekivetkőző emberekre gondolt - hogy is gondolhatott volna arra; mondjon Áder János bármit is, a Fidesz rendre nemmel szavaz az EP-ben az iparnak kellemetlen klímavédő intézkedésekre, így a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, vagy akár csak a műanyag szívószálak korlátozására. Nem, Boldog ismét csak a melegek egyenjogúságáért tartott menetre utalgatott, kifejezetten a Pride betiltását kérve, ezzel is bizonyítva annak létjogosultságát. Képviselőtársaitól azt kérte: "támogassák azt, hogy az utcán sem lássák ezt a gyermekek, mert nem jó az ő neveltetésüknek és nem jó ez nekik".
Aztán a fideszes kétharmadhoz tartozó valaki szájából némileg megmosolyogtatóan hangzó módon még azt is hozzátette, örül, hogy nem ők, képviselők határozzák meg azt, hogy mi menjen a köztévében. Mert ha személy szerint rajta múlna, akkor bizony "nemzeti rock" menne abban. Sorolta is, Romantikus Erőszakot, Kárpátiát, Ismerős Arcokat, Szkítiát szeretne hallani - csupa olyan együttest, melyek idegengyűlölő, irredenta, antiszemita dalszövegeikről hírhedtek.
"Tegyük Istvánt boldoggá, hiszen nyilvánvalóan azért beszélt baromságokat a parlamentben, mert szeretne egy még nagyobb, még színesebb Pride-ot, hogy még több ember megtudja, hogy az elfogadás és a sokszínűség mellett való kiállás a legjobb dolog, amit a felnövekvő generációkért tehetünk"

- kommentálta a Budapest Pride közösségi oldalán csütörtökön a parlamentben elhangzottakat.
A fideszes homofóbiának különben hosszú története van, ami még csak nem is ott kezdődött, mikor az alaptörvénybe írták, hogy családot csak férfi és nő alkothat. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tavaly azt is büszkén hangoztatta, hogy nem szabad félni a homofóbia vádjától. Az pedig már idei történet, hogy Kövér János házelnök nemrég kocsmai stílusban uszított a meleg emberek ellen egy lakossági fórumon.
Szerző
Frissítve: 2019.06.14. 22:25

Nem tetszik Péterfalvinak az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért szervezett aláírásgyűjtés

Publikálás dátuma
2019.06.14. 13:01
Tüntetés - Szombaton az Európai Ügyészséghez csatlakozást követelték Fotó: Molnár Ádám
A kormányközeli Magyar Nemzetnek fejtette ki aggodalmait a NAIH elnöke.
Hatszáznyolcvanezer magyar állampolgár személyes adatai juthattak az EU-n kívülre azáltal, hogy Hadházy Ákos az európai ügyészséghez való csatlakozásért folytatott aláírásgyűjtésbe adatfeldolgozóként vont be külföldi cégeket – erről írt pénteki számában a Magyar Nemzet. A lapnak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azt mondta: ezenkívül is számos aggály merült fel a szignók gyűjtésével kapcsolatban. Péterfalvi Attila szerint problémás az a tény, hogy az adatok külföldre kerülhettek. Az aláírásgyűjtés interneten fellelhető adatkezelési tájékoztatójában ugyanis az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC és a kanadai Sync.Com Inc. céget jelölték meg adatfeldolgozókként. Mindez azt is jelentheti, hogy külföldre, Kanadába vagy az Egyesült Államokba kerülhettek azoknak a személyes adatai, akik Magyarország európai ügyészséghez való csatlakozását szerették volna elérni támogató aláírásukkal. – Számomra kérdéses a közjegyző szerepe a folyamatban, aki a tájékoztatás szerint hitelesíti az íveket – folytatta Péterfalvi, hozzátéve, hogy ennek a hitelesítésnek nem világos a tartalma. – A közjegyző nem tudja megállapítani, hogy az adatok stimmelnek-e vagy hiteles-e az aláírás, erre csak a Nemzeti Választási Irodának vannak eszközei – mondta. A NAIH vezetője adatkezelési szempontból a pártok szerepét is problémásnak látja az aláírásgyűjtésben. – Nem tudni, hogy a pártok milyen pozícióban, milyen jogviszony részeként segítették az aláírásgyűjtést – mondta az elnök. Péterfalvi szerint az is problémát okoz, hogy nem ismert, mikor semmisítik meg az íveket.

„Ha akarja, az összeset megszámolhatja”

Hadházy Ákos később a Facebook-oldalán reagált a Magyar Nemzet cikkére. Kiemelte, hogy az aláírásgyűjtést körülbelül egy hónappal később kezdték, mint szerették volna, éppen azért, hogy a 2018 nyarán frissen életbe lépő GDPR szabályoknak mindenben megfeleljenek. –Ez technikailag nehezítette a szervezést, de megoldottuk a felmerült kérdéseket – hangsúlyozta. Szerinte az, hogy adatok nem lehetnek külföldi szervereken, egy mítosz. A lényeg az, hogy ezeknek biztonságosaknak, szabályokban rögzített szolgáltatóknak kell lenniük. A hírlevelek küldésére használt Mailchimp rendszer is ilyen. – Két párt vett részt szervezetten a gyűjtésben, az MSZP és a Momentum összesen 130 ezer aláírást gyűjtött. A megállapodásunk szerint viszont ők saját íveken, saját adatkezelési szabályzattal, jogilag külön aláírásgyűjtést végeztek. Péterfalvinak ezt tudnia kell, a pártlap munkatársát viszont láthatóan nem érdekli – tette hozzá. Mindemellett kiemelte: közjegyzőt akkor bíztak volna meg, ha elérik az egymillió aláírást, és természetesen a törvényeknek megfelelően az íveket 90 napon belül meg fogják semmisíteni. – Ha Rogán Antal alkalmazottai szerint annak idején 15 perc elég volt meggyőződni a Soros-konzultáció hitelességéről, akkor Rogán alkalmazottait szívesen várom 15 percre az aláírások megtekintésére – folytatta Hadházy, és kiemelte, hogy ők (a Soros konzultációt lezáró sajtótájékoztatóval ellentétben) nyitott dobozokat vittek a Parlamentbe, a sajtó képviselői bármelyikbe belenézhettek és nyitott dobozokat szeretnének Trócsányi miniszterhez is vinni. – A miniszter, ha akarja, az összeset megszámolhatja – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a 680 ezer aláírás között lehetnek természetesen hibásak, hiányosak, duplán aláíró személyek. Mint minden ilyen akciónál, néhány százalék lehet, tapasztalataik szerint itt is körülbelül 3-5 százalék. Szerinte Péterfalvi Attila még aggályait sem fejtette ki Kubatov-listával kapcsolatban, amelynek létezésére számtalan bizonyíték is van.
Szerző

Bíróság előtt is beismerő vallomást tett Jozef Rohac

Publikálás dátuma
2019.06.14. 11:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A perújítási tárgyalás szeptember 16-án folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.
Beismerte Prisztás József meggyilkolását Jozef Rohac a Fővárosi Törvényszéken perújítás keretében megtartott pénteki tárgyaláson. Az MTI összefoglalója szerint Rohac arról beszélt, hogy a megbízást az ukrán maffiától kapta, a dunaszerdahelyi bűnözői csoport közvetítésével, és a gyilkosságot 15 ezer márkáért hajtotta végre. Szerinte a vallomását támasztja alá, hogy csak az elkövető, vagyis ő tudhatja, hogy a nyomozók nem találtak töltényhüvelyt a helyszínen. A hüvely ugyanis abban a nejlonszatyorban maradt, amellyel „álcázta” a hangtompítós pisztolyt. Egy alvilági körökből származó ismerőse, Hamala József kereste meg a megbízással – folytatta –, egyetlen feltétele az volt, hogy csak bűnöző lehet az áldozat. A kiszemelt időpont előtt Hamala Budapestre hívta és elvitte a tetthelyre. Megálltak egy furgon mögött, amelyben több fegyver, köztük Kalasnyikov gépkarabély és hangtompítós pisztoly, valamint kerékpár és robogó is volt. A szűk hely miatt a biciklit és a pisztolyt választotta, majd várt a kedvező alkalomra. Akkor csapott le Prisztásra, amikor be akart szállni a Cherokee Jeep kocsijába. Mintegy fél méterről fejbe lőtte, majd eltekert a helyszínről. Még hallotta, hogy a férfi, aki Prisztással együtt szállt be az autóba (a később bűnsegédként elítélt Fazekas László) azt kiáltja, hogy a „kurva anyád”. Nem sokkal messzebb beült Hamala autójába és elhajtottak a környékről – vallotta. Úgy fogalmazott: „olyan idők voltak, amikor vadásztak egymásra az emberek, háború volt a bűnözők között”. Jozef Rohac vallomására úgy derült fény, hogy egy telefonbeszélgetését lejátszották a Hír TV-ben. Ezzel kapcsolatban a szlovák férfi közölte: ő már korábban közölte a hatóságokkal, hogy ő ölte meg Prisztást, el is hitték neki, de senki nem volt hajlandó újranyitni az ügyet, a sajtótól pedig hermetikusan elzárták. Ezért találta ki, hogy az öccsével folytatott telefonbeszélgetés keretében vallja be a gyilkosságot, és az ezt tartalmazó felvételt eljuttatták a Hír TV-nek. A gyilkosság beismerésének indokául azt mondta, sok rosszat csinált életében, most már csak jót szeretne, és nem akarja, hogy ártatlan emberek legyenek börtönben miatta.
Prisztás József meggyilkolása ügyében a bíróság korábban jogerősen 15 év fegyházra ítélte felbujtóként Portik Tamást és elkövetőként Hatvani Istvánt. A bűnsegédlettel gyanúsított Fazekas Ferenc, akit azzal vádoltak, hogy a helyszínre csalta Prisztást, tíz évet kapott. Az eljárás alatt a vádlottak mindvégig tagadták bűnösségüket, és több, korábban más ügyben elítélt tanú is azt mondta, úgy tudja, hogy a végrehajtó nem Hatvani István volt, hanem Jozef Rohác. A mostani tárgyaláson mindhárom elítélt, Portik Tamás, Hatvani István és Fazekas Ferenc is köszönetet mondott Jozef Rohácnak a vallomásért. A hosszú hajjal és ősz szakállal megjelenő Portik Tamás rezignáltan, láthatóan megtörten, szinte szótlanul ülte végig az eljárást. Fazekas Ferenc viszont sírva kérte a bíróságot, hogy a körülményekre tekintettel függesszék fel a büntetését, mert megváltozott helyzete miatt már dolgozni sem engedik a börtönben. Megerősítette, valóban azt kiabálta a tettes után, hogy „állj meg, a kurva anyád”, és erről csak a gyilkos tudhat. Hatvani István védője arra hívta fel a figyelmet, hogy az első személyleírás is egy 170 centis, átlagos testalkatú férfiről szólt, miközben védence 186 centi magas és a gyilkosság időpontjában 140 kiló volt a súlya. Jozef Rohác azért távmeghallgatás keretében tett vallomást mert életfogytiglan tartó büntetését tölti az 1990-es években elkövetett, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő-gyilkosság miatt,és biztonsági okokból nem tartózkodhat egy helyiségben Portik Tamással. A perújítási tárgyalás szeptember 16-án folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. Az Index tavaly augusztusban számolt be arról, hogy Rohac a rendőrségen tett részletes vallomásában ismerte el, hogy ő gyilkolta meg Prisztás Józsefet. 
Frissítve: 2019.06.14. 13:54