Előfizetés

Alkotmányossági vizsgálatot kezdeményez az MTA, ha átmegy a kormány törvényjavaslata

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.14. 13:49

Fotó: Népszava
Nem elfogadható a kormány elé került törvényjavaslat az MTA Felügyelő Testülete szerint, visszavonása messzemenően indokolt.
A kormány nevében benyújtott, a kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatokkal kapcsolatban, vagyis az MTA kormányzati megcsonkításának terve miatt határozatot fogadott el szerdán az Akadémia Felügyelő Testülete. Az ülésen egyhangúlag meghozott határozatuk négy pontból áll:
  • a módosítási csomag nem veszi figyelembe az ITM és az MTA közötti egyeztetés során megtárgyalt és konszenzussal elfogadott elemeket, lényegében egyoldalúan felülírja azokat;
  • a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő vagyonelemek használatára vonatkozó szabályozás kiemelten nem elfogadható;
  • a törvényjavaslat tükrözi azt a szemléletet, amely indokolhatatlan mértékben háttérbe kívánja szorítani az „alapkutatást”, az új összefüggéseket feltáró, eredeti tudást eredményező felfedező kutatást;
  • a törvényjavaslat érvényesülése esetén a támogatásról szóló döntés torz, a tudományosságnak és a kutatói közösségnek minimális részvételt biztosító eljárásrend szerint születik meg.
A határozat azzal zárul: a törvényjavaslat országgyűlési elfogadása esetén a súlyos aggályokra tekintettel az MTA részéről elengedhetetlen az alkotmányossági vizsgálat lefolytatásának kezdeményezése.
A dokumentumot kiadó Felügyelő Testület feladata az akadémiai gazdálkodás szabályszerűségének és észszerűségének ellenőrzése, az Akadémia éves költségvetési irányelveinek, az éves költségvetési beszámolónak a vizsgálata.

PDSZ: ezzel a kormánnyal nem lehet együttműködni

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.06.14. 13:24

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felfüggeszti tagságát az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban.
Ismét beigazolódott, hogy nem lehet együttműködni ezzel a kormánnyal. Az egész közszférának össze kell zárnia és akciókat, akár sztrájkot kell kezdeményeznie – hangzott el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pénteki sajtótájékoztatóján. Szűcs Tamás elnök szerint a köznevelési törvény szerdán benyújtott módosító javaslatai váratlanul érték a szakszervezetet, de mint kiderült, még a kormány „partnerei” – mint a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal – sem voltak beavatva, ahogy a másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sem – hiába kötött a kormány és a PSZ márciusban stratégiai együttműködési megállapodást. A PDSZ szerint azzal, hogy a tantestületektől, diákoktól, szülőktől elveszik az iskolaigazgatói pályázatok véleményezésének jogát, a kormány szabad kezet ad magának, és már a demokrácia látszata sem érdekli. Az intézményvezetők kiszolgáltatottsága is nőni fog. A magántanulói jogviszony megszüntetéséről Szűcs Tamás úgy nyilatkozott: jelentősen csorbulni fog az iskolák szakmai autonómiája, hiszen már nem az intézményvezető, hanem egy egyelőre meg nem nevezett kormányzati hivatal dönt majd arról, melyik diák tanulhat „egyéni munkarendben”. A magántanulók számának elmúlt években tapasztalható növekedése szerinte a magyar oktatás rendszerszintű válságára hívja fel a figyelmet. Amögött, hogy a megbízási szerződéssel foglalkoztatott óraadók heti 10 helyett 14 órát taníthatnának a jövőben, a PDSZ szerint egyértelműen a munkaerőhiány kezelése áll – noha a kormány és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ folyamatosan tagadja, hogy tanárhiány lenne. – Az önálló tankönyvtörvény hatályon kívül helyezése pedig az utolsó ütést jelenti a szabad tankönyvválasztás ügyének – fogalmazott Szűcs Tamás. A PDSZ elnöke azt is bejelentette: átmenetileg felfüggesztik tagságukat az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban (OKSZ). A lépést azzal indokolta, hogy míg az OKSZ a kormánnyal, sőt akár személyesen Orbán Viktor miniszterelnökkel akar tárgyalni egy esetleges sztrájk idején szükséges elégséges szolgáltatásokról, a PDSZ jogi álláspontja és az eddigi joggyakorlat szerint ezt a munkáltatókkal (az iskolák esetében a tankerületekkel) kell megtenni. – Egyszerre két álláspontot nem tudunk képviseli, így jelen esetben ezt a megoldást láttuk helyesnek. De az OKSZ-szel továbbra is szeretnék együttműködni – hangsúlyozta Szűcs. A PDSZ már egy bírósági eljárásban is részt vesz az elégséges szolgáltatások ügyében. Lapunk kérdésére Szűcs Tamás kijelentette: készek együttműködni a másik tanári szakszervezettel, a PSZ-szel, ha ősszel nyomásgyakorló akciókra vagy sztrájkra kerül sor. 

Aberráltságnak nevezte a Pride-ot, a menet betiltását kérte a fideszes képviselő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.14. 13:06
Boldog István
Fotó: Facebook / Boldog István
Boldog István annak a vágyának is hangot adott emellett, hogy több szélsőjobboldali radikális együttes kapjon teret a köztévében.
Boldog István, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtökön a parlamentben a médiaszolgáltatással kapcsolatos törvények kapcsán sajátos, ám a Fidesztől már megszokható módon homofób és szélsőjobboldali radikalizmust promotáló felszólalással szállt vitába, mint azt a 444.hu észrevette. Éppen arról a javaslatról volt szó, melynek egyik beterjesztője Semjén Zsolt kereszténydemokrata pártelnök, tartalma pedig a pornót is beemelné a lineáris médiaszolgáltatásba.
Boldog előbb a gyerekekre veszélyes "aberráltak" közé sorolta a Pride résztvevőit. Aztán úgy folytatta egyre erősödő morajlástól kísért felszólalását: "ha önök ennyire aggódnak a gyermekek érdekeiért, akkor lesznek szívesek megakadályozni, hogy Budapest utcáin félmeztelen embereket lássanak a gyermekek". Természetesen nem a klímakatasztrófa miatt izzadó, a hőségben nekivetkőző emberekre gondolt - hogy is gondolhatott volna arra; mondjon Áder János bármit is, a Fidesz rendre nemmel szavaz az EP-ben az iparnak kellemetlen klímavédő intézkedésekre, így a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, vagy akár csak a műanyag szívószálak korlátozására. Nem, Boldog ismét csak a melegek egyenjogúságáért tartott menetre utalgatott, kifejezetten a Pride betiltását kérve, ezzel is bizonyítva annak létjogosultságát. Képviselőtársaitól azt kérte: "támogassák azt, hogy az utcán sem lássák ezt a gyermekek, mert nem jó az ő neveltetésüknek és nem jó ez nekik".
Aztán a fideszes kétharmadhoz tartozó valaki szájából némileg megmosolyogtatóan hangzó módon még azt is hozzátette, örül, hogy nem ők, képviselők határozzák meg azt, hogy mi menjen a köztévében. Mert ha személy szerint rajta múlna, akkor bizony "nemzeti rock" menne abban. Sorolta is, Romantikus Erőszakot, Kárpátiát, Ismerős Arcokat, Szkítiát szeretne hallani - csupa olyan együttest, melyek idegengyűlölő, irredenta, antiszemita dalszövegeikről hírhedtek.
"Tegyük Istvánt boldoggá, hiszen nyilvánvalóan azért beszélt baromságokat a parlamentben, mert szeretne egy még nagyobb, még színesebb Pride-ot, hogy még több ember megtudja, hogy az elfogadás és a sokszínűség mellett való kiállás a legjobb dolog, amit a felnövekvő generációkért tehetünk"

- kommentálta a Budapest Pride közösségi oldalán csütörtökön a parlamentben elhangzottakat.
A fideszes homofóbiának különben hosszú története van, ami még csak nem is ott kezdődött, mikor az alaptörvénybe írták, hogy családot csak férfi és nő alkothat. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tavaly azt is büszkén hangoztatta, hogy nem szabad félni a homofóbia vádjától. Az pedig már idei történet, hogy Kövér János házelnök nemrég kocsmai stílusban uszított a meleg emberek ellen egy lakossági fórumon.