kémelhárítás;orosz bank;Svédország;nagykövet;

2019-06-15 06:00:00

Új svéd követ érkezik a pesti kémparadicsomba

A skandináv állam új budapesti nagykövete egy komoly hírszerző-lehallgatási központ vezetője volt idáig – tudta meg a Népszava. Ugyanakkor távozik Budapestről David Kostelancik amerikai nagykövethelyettes.

Rijádban folytatja diplomata-pályafutását Niclas Trouvé, Svédország eddigi budapesti nagykövete, utódja szeptemberben érkezik majd. Trouvé az egyik legtekintélyesebb tagja volt a budapesti diplomataközösségnek, nem nagyon titkolta, hogy kritikusan szemléli a magyar kormány számos intézkedését, legyen szó a civilek vegzálásáról, a médiatér szűkítéséről, az állandó migránsozásról vagy éppen az Oroszországnak tett rengeteg gesztusról. (A diplomata egyébként a magyar kabinetet érintő svéd kormánykritikák miatt az elmúlt években többször is élvezhette a Külügyminisztérium vezetőinek vendégszeretetét, miután bekérették.) A Szaúd-Arábiába készülő Trouvé helyére szintén tekintélyes személyiség érkezik: a Népszava információi szerint Dag Hartelius személyében szeptembertől olyan ember lesz Svédország budapesti nagykövete, akinek bőven lehetnek tapasztalatai a térséget érintő orosz hatalmi törekvésekről. Az 1955-ben született diplomata volt már hazája tallinni és varsói nagykövete (Észtországban a Dancing with the Stars tévés vetélkedő helyi műsorában is szerepelt), de dolgozott Oroszországban is, ezen kívül Berlinben, New York-ban, Londonban és Svédország uniós nagykövetségén. 

Hartelius jelenleg a svéd védelmi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Rádióvédelmi Szolgálat (svédül: Försvarets radioanstalt, angolul: National Defence Radio Establishment) vezetője. Szakmai forrásaink szerint ez az elektronikus felderítéssel (lehallgatással és ellenséges lehallgatási kísérletek elhárításával), valamint kiberbiztonsággal foglalkozó szervezet a svéd nemzetbiztonsági szakszolgálatok és a kémelhárítás egyik legfontosabb intézménye. (Persze, ahogy egy szakmai forrásunk megjegyezte, mivel Svédország Magyarország szövetségese, "nem illik" kémnek minősíteni egy ottani titkosszolgálati vezetőt, pontosabb a "hírszerző" kifejezés. Kémei mindig az ellenségnek vannak - ironizált forrásunk.)

Mindenképpen figyelemre méltó, hogy egy diplomata ilyen szakmai háttérrel érkezik Budapestre. Azt természetesen sosem fogjuk megtudni, hogy a svéd kormány döntésében lehet-e szerepe annak, hogy az utóbbi időben Magyarország egyre nyitottabbá vált a térségbeli orosz geopolitikai törekvések iránt. Arról már több elemzés született, hogy a Budapestre invitált orosz Nemzetközi Beruházási Bank milyen biztonsági kockázatokat jelent, mivel a bank tisztviselői diplomáciai mentességet élveznek majd, és a leendő székház épületét senki nem vizsgálhatja. Egy szakmai forrásunk most egy újszerű körülményre is felhívta a figyelmünket: mivel NATO és uniós szövetségeseinkben komoly a gyanú, hogy a bank tisztviselői (vagy legalábbis egy részük) valójában kémek lesznek, ezért a közeljövőben számos országból telepíthetnek hírszerzéssel, kémelhárítással foglalkozó szakembereket a magyar fővárosba valamilyen formában. Egy forrásunk egyenesen úgy fogalmazott, „kémparadicsommá válhat Budapest az EU-ban”. Csakhogy ezeket az embereket – még ha elvileg baráti, vagy szövetséges országból érkeznek is – azért a magyar kémelhárításnak is minimum figyelemmel kellene kísérnie, de ilyen mértékben megnövekedett feladatra a magyar szakszolgálatok nincsenek felkészülve. Úgy tudjuk, ezt jelezték is a döntéshozóknak, de a politikai szempontok fontosabbak voltak.

Szintén diplomáciai hír, hogy információink szerint hamarosan távozik posztjáról David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövet helyettese. Érdekes, hogy ő szintén „orosz specialista” volt a maga nemében, és kinevezése szintén nem függetleníthető a magyarországi orosz törekvésektől. Az ő utódjáról egyelőre nincsenek információk.