Előfizetés

Új svéd követ érkezik a pesti kémparadicsomba

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.06.15. 06:00
Rijádban folytatja diplomata-pályafutását Niclas Trouvé, Svédország eddigi budapesti nagykövete
Fotó: Soós Lajos / MTI
A skandináv állam új budapesti nagykövete egy komoly hírszerző-lehallgatási központ vezetője volt idáig – tudta meg a Népszava. Ugyanakkor távozik Budapestről David Kostelancik amerikai nagykövethelyettes.
Rijádban folytatja diplomata-pályafutását Niclas Trouvé, Svédország eddigi budapesti nagykövete, utódja szeptemberben érkezik majd. Trouvé az egyik legtekintélyesebb tagja volt a budapesti diplomataközösségnek, nem nagyon titkolta, hogy kritikusan szemléli a magyar kormány számos intézkedését, legyen szó a civilek vegzálásáról, a médiatér szűkítéséről, az állandó migránsozásról vagy éppen az Oroszországnak tett rengeteg gesztusról. (A diplomata egyébként a magyar kabinetet érintő svéd kormánykritikák miatt az elmúlt években többször is élvezhette a Külügyminisztérium vezetőinek vendégszeretetét, miután bekérették.) A Szaúd-Arábiába készülő Trouvé helyére szintén tekintélyes személyiség érkezik: a Népszava információi szerint Dag Hartelius személyében szeptembertől olyan ember lesz Svédország budapesti nagykövete, akinek bőven lehetnek tapasztalatai a térséget érintő orosz hatalmi törekvésekről. Az 1955-ben született diplomata volt már hazája tallinni és varsói nagykövete (Észtországban a Dancing with the Stars tévés vetélkedő helyi műsorában is szerepelt), de dolgozott Oroszországban is, ezen kívül Berlinben, New York-ban, Londonban és Svédország uniós nagykövetségén. 
DAG HARTELIUS - A volt kémfőnök nagyköveti kinevezésében szerepet játszhatnak a térségbeli orosz hatalmi törekvések
Fotó: Hans Berggren / FRA
Hartelius jelenleg a svéd védelmi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Rádióvédelmi Szolgálat (svédül: Försvarets radioanstalt, angolul: National Defence Radio Establishment) vezetője. Szakmai forrásaink szerint ez az elektronikus felderítéssel (lehallgatással és ellenséges lehallgatási kísérletek elhárításával), valamint kiberbiztonsággal foglalkozó szervezet a svéd nemzetbiztonsági szakszolgálatok és a kémelhárítás egyik legfontosabb intézménye. (Persze, ahogy egy szakmai forrásunk megjegyezte, mivel Svédország Magyarország szövetségese, "nem illik" kémnek minősíteni egy ottani titkosszolgálati vezetőt, pontosabb a "hírszerző" kifejezés. Kémei mindig az ellenségnek vannak - ironizált forrásunk.) Mindenképpen figyelemre méltó, hogy egy diplomata ilyen szakmai háttérrel érkezik Budapestre. Azt természetesen sosem fogjuk megtudni, hogy a svéd kormány döntésében lehet-e szerepe annak, hogy az utóbbi időben Magyarország egyre nyitottabbá vált a térségbeli orosz geopolitikai törekvések iránt. Arról már több elemzés született, hogy a Budapestre invitált orosz Nemzetközi Beruházási Bank milyen biztonsági kockázatokat jelent, mivel a bank tisztviselői diplomáciai mentességet élveznek majd, és a leendő székház épületét senki nem vizsgálhatja. Egy szakmai forrásunk most egy újszerű körülményre is felhívta a figyelmünket: mivel NATO és uniós szövetségeseinkben komoly a gyanú, hogy a bank tisztviselői (vagy legalábbis egy részük) valójában kémek lesznek, ezért a közeljövőben számos országból telepíthetnek hírszerzéssel, kémelhárítással foglalkozó szakembereket a magyar fővárosba valamilyen formában. Egy forrásunk egyenesen úgy fogalmazott, „kémparadicsommá válhat Budapest az EU-ban”. Csakhogy ezeket az embereket – még ha elvileg baráti, vagy szövetséges országból érkeznek is – azért a magyar kémelhárításnak is minimum figyelemmel kellene kísérnie, de ilyen mértékben megnövekedett feladatra a magyar szakszolgálatok nincsenek felkészülve. Úgy tudjuk, ezt jelezték is a döntéshozóknak, de a politikai szempontok fontosabbak voltak. Szintén diplomáciai hír, hogy információink szerint hamarosan távozik posztjáról David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövet helyettese. Érdekes, hogy ő szintén „orosz specialista” volt a maga nemében, és kinevezése szintén nem függetleníthető a magyarországi orosz törekvésektől. Az ő utódjáról egyelőre nincsenek információk.

Forró hangulatú tapsverseny az előválasztási vitán

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.06.14. 20:50

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
– Ha mindhárman hőgutát kapunk, akkor ki lesz a főpolgármester-jelölt? – humorizált Kálmán Olga, a DK támogatásával induló aspiráns, aki az MSZP-Párbeszéd favoritjával, Karácsony Gergellyel, valamint a momentumos indulóval, Kerpel-Fronius Gáborral beszélgetett péntek este.
A Gulyás Márton-féle Partizán vitát hirdetett, de ez csak elvétve jelent meg az előválasztás három résztvevőjének programján. Azzal persze nem volt gond, hogy a jelenlegi és újrainduló kormánypárti főpolgármestert, Tarlós Istvánt bírálják. A fővárosi Vasas székházban tartott esemény egyébként tényleg brutális hőségben zajlott. Ez talán Kerpel-Froniust viselte meg a leginkább, a beszélgetés elején ő tűnt a legtompábbnak. Bár az idő múlásával belenyugodott a forróságba, és nehezen lehetett volna róla megmondani, hogy pár napja lépett csak be a közéletbe. Karácsonyon látszott, hogy már több mint tíz éve politikus, Kálmán Olga pedig rutinból hozta a kimerítő programot. A közönség folyamatosan legyezgetni próbálta magát, de arra maradt erejük, hogy mindhárom jelölt minden megszólalását hosszú tapssal és üdvrivalgással jutalmazzák. Gulyás Márton moderátor rövid, eldöntendő kérdésekkel próbálta legyőzni a hőgutát. Ha volt olyan terv, hogy ezen vesszenek össze a jelöltek, az hamar elbukott, hiszen Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor és Karácsony Gergely is egyértelmű igennel válaszolt arra, hogy az összes közintézményt akadály mentesítik-e a ciklus végére. A gyors egyetértéseket Karácsony mosolyogva tapsolta meg. Természetesen arra a „provokatív” kérdésre is gyors és hármas igen volt a válasz, hogy újra adnának-e a fővárosiaknak rezsitámogatást. Nem meglepő módon a három jelölt rengeteg bicikliutat is ígért, és sokkal több közvécét a mostaninál. Kisebb eltérés alakult ki végre akkor, amikor arról kérdezte Gulyás a jelölteket, hogy ha rajtuk múlna, hány négyzetméter zöldfelület jutna egy fővárosi lakosra. Kerpel-Fronius legalább 30 százalékos emelkedést ígért a mostanihoz képest, Kálmán Olga minimum 50-et, míg Karácsony Gergely ezer focipálya méretűt. Ennél a pontnál egyébként a főpolgármester-aspiránsok ventilátort kaptak. Bár Gulyás becsülettel próbálkozott a több mint 120 perc alatt, igazi újdonságot – az eddig ismert főpolgármester-jelölti programokon kívül - nem tudtunk meg. A három jelölt természetesen próbálta kidomborítani azokat az elképzeléseket, amelyekben szerintük a legjobbak. Karácsony így előszeretettel hivatkozott városvezetői tapasztalataira minden kérdésnél, és örömmel emlegette a „zuglói mintát”. Kálmán Olga újra megígérte, hogy ha Orbán Viktorral tárgyal, az arcába vágja, hogy neki nem ő a főnöke, hanem a budapestiek. Kerpel-Fronius Gábor pedig az újdonság erejével hatott, aki az esemény végére nagyjából meg is nyerte a tapsversenyt. 
Az is kiderült, hogy Karácsony Gergely közterületet nevezne el Slachta Margitról, Kéthly Annáról és Solt Ottiliáról. Kálmán Olga nem volt hajlandó erre a kérdésre válaszolni, Kerpel-Fronius szintén többet gondolkodna, de Solt Ottiliával egyetértett. A moderátor arra is kíváncsi volt, hogy az aspiránsok kit tekintenek követendő elődnek. Kerpel-Fronius passzolt, Kálmán Olga egyszerűen azt mondta, hogy Kálmán Olga lesz a követendő, míg Karácsony Bárczy Istvánt említette. Karácsony, Kerpel-Fronius és Kálmán Olga is örömmel megnyitná a Pride-ot, ha erre felkérnék őket. A beszélgetés legutolsó részében Gulyás lehetőséget adott arra adott, hogy kérdezzenek egymástól a főpolgármester-jelöltek. Itt volt egy kis csörte Karácsony és Kálmán között. Zugló polgármestere ugyanis azt mondta, hogy ő már egy hónapja is főpolgármester akart lenni, míg a műsorvezető akkor még nem határozta el magát. Kálmán erre úgy reagált, hogy az sem túl szimpatikus, hogy valaki egy éven belül nem tudja eldönteni, hogy miniszterelnök, polgármester vagy főpolgármester akar-e lenni. A jelöltek egyébként növelnék a köztisztviselők fizetését, valamint fejlesztenék a panellakásokat. Arra a kérdésre, hogy kell-e városvezetői tapasztalat a főpolgármesterséghez, Kerpel-Fronius azt mondta: ha ezt a feltétel kikötnék, még mindig az MSZMP tagjai ülnének a tanácsokban. Kálmán Olga mélyen egyetértett momentumos riválisával, „értelem kell, nem az, hogy csak az lehet óvodás, aki egyszer már volt óvodás.” Karácsony – akinek egyedül van ilyen tapasztalata – azt mondta, ez előny, de nem feltétel. Nem meglepő módon sem Kerpel-Froniusnak, sem Kálmán Olgának nem volt még az életében nehéz politikai döntése. Karácsony úgy vélekedett, a legnehezebb neki az volt, hogy feladja a zuglói polgármesteri széket. 

Iszonyatos pusztulás – Haltetemek borítják a Holt-Tiszát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.14. 20:50
Képünk illusztráció!
Fotó: Erez Shany / Shutterstock
Egyelőre nem tudni, hogy mérgező anyag került-e a vízbe.
Jelentős halpusztulással szembesültek csütörtökre virradóra a szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén a vízhez hajnalban kivonuló horgászok  – írja a szoljon.hu. „Pirkadatkor fedezték fel a halpusztulást a horgászok, de ez szerencsére nem érinti az egész holtágat, csak a kettes tóegységet” – magyarázta a portálnak Szöllősi József polgármester. A holtág az önkormányzat tulajdonában van, bár hasznosítója a Fish Coop Kft.
A rendkívüli esemény miatt azonnali horgászati tilalmat rendeltek el. A történtekről lakossági felhívást tettek közzé, a tóegységet a többi vízterülettel összekötő zsilipeket pedig nyomban lezárták.

A halőrök azonnal megkezdték csónakjaikkal a tetemek begyűjtését.  Csoma Antal, a a Fish Coop Kft szerint egyelőre csak találgatni lehet a tömeges halpusztulás okát: „A nagy meleg biztos közrejátszott, a víz hőmérséklete már reggel huszonhét fokos volt.
Hogy került-e esetleg valamilyen mérgező anyag a tóba, azt nem tudhatjuk, egyelőre ilyet nem feltételezünk. Korábban semmi nem utalt arra, hogy probléma lenne a vízzel, előző nap halőreink bejárták a tavat, akkor még minden rendben volt”

– nyilatkozta a portálnak.