Előfizetés

Hírességek csatasorban: sikeres és sikertelen civilek a politikában

Doros Judit, Vas András Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.06.15. 06:30

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A kormánypárt nem először állít jelöltnek ismert sportolókat, az ellenzéket most inkább médiaszemélyiségek erősítik.
Más a motiváció a kormányoldalon és más az ellenzéknél, amikor ismert civileket indítanak politikusként – ezt mondta lapunknak Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. A politológus szerint a kormánypártok jól láthatóan azokon a helyeken próbálkoznak ezzel, ahol kisebb a népszerűségük. Szombathelyen például, ahol az ellenzék már át is vette a hatalmat a közgyűlésben, és Pécsen is, ahol országosan is kínos ügyekbe keveredett a városvezetés. Mindkét településen esett a kormánypártok népszerűsége, így vélhetően úgy gondolkodnak, hogy a hozzájuk kevésbé kapcsolható jelöltek sikeresebbek lesznek, mint egy pártpolitikus. Szombathelyi polgármester-jelöltnek kérte föl a Fidesz-KDNP Király Gábort, a 108-szoros magyar válogatott, nemrég visszavonult focikapust egy pénteki hír szerint, így próbálva visszavágni az ellenzéknek az év elején elvesztett vasi megyeszékhelyen. Király furcsa közleményben reagált, megalapozatlan hírről beszél, de se azt nem írta le, hogy nem kérték föl, se azt, hogy amúgy sem vállalná. Pécsett a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázót, Vári Attilát indítja polgármesternek a Fidesz-KDNP, de országosan ismert a gyöngyösi jelöltjük, Klausmann Viktor is. A kormánypártok nem először állítanak csatasorba ismert sportolókat. Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász 2006 óta Győr polgármestere, öt éve Pakson az ötszörös kenuvilágbajnok Kozmann Györgyöt indították, aki simán kikapott a ma már miniszter Süli Jánostól. Az ellenzéknél is akadnak ismert arcok: a televíziós újságíró Kálmán Olga a DK jelöltjeként indul a főpolgármesteri előválasztáson, a rádiós Pikó András pedig ellenzéki támogatással száll harcba Józsefváros polgármesteri székéért.
Tóth Csabának, a Republicon stratégiai igazgatójának felvetettük: az ellenzék leginkább káderhiány miatt próbálkozik ismert arcokkal, ám szerinte elenyésző a „civilek” aránya az ellenzékiek között. – Téves elgondolás, hogy a politikus csak a káderképzőkből kerülhet ki – magyarázta. – Nyugaton bevett gyakorlat, hogy valaki a szakmai életútját politikaira cseréli. Ez amúgy idehaza sem ismeretlen, hiszen Karácsony Gergely például egy közvélemény-kutató elemzője volt. A baloldali-liberális világban pedig amúgy is nagyobb az igény a civil világból érkezőkre, nevezhetnénk ezt afféle Messiás-vágynak is. A politológus hozzátette: a civilek politikai karrierje kezdetén érezhető előny rövid idő alatt eltűnik, s csak az számít, mire képesek politikusként. – Meg kell nézni Kálmán Olga eddigi médiaszerepléseit, mint főpolgármester-jelölt, a tévében sokkal magabiztosabbnak tűnt. Azaz az ismertség egyáltalán nem jelent automatikusan győzelmet is. Jó példa erre Schmitt Pál: annak idején a Fidesz elhitte, hogy sikeres sportvezetőként megverheti Demszky Gábort. Aztán mégsem lett belőle főpolgármester.
Számos civil próbált már szerencsét a politikában hol több, hol kevesebb sikerrel. Deák-Bárdos Mihály, volt Európa-bajnok birkózó második ciklusát tölti a Fidesz-KDNP színeiben önkormányzati képviselőként Miskolcon. Bálint Antónia műsorvezető, egykori szépségkirálynő – akiről aktfotók is kiszivárogtak – öt éve indult az önkormányzati választáson, a szocialistáknak erős, fővárosi XIII. kerületében próbálkozott, és nagyon kikapott. Vágó István évek óta a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja: a nyugdíjas műsorvezető 2016-ban a pártból távozó Kerék-Bárczy Szabolcs helyét átvéve, 2018-ig volt XII. kerületi képviselő. 2010-ben függesztette fel a tevékenységét Pálffy István újságíró, műsorvezető az MTV-ben: a Fidesz sima győzelme után könnyedén jutott listáról a parlamentbe. A szélsőjobboldali nézeteiről és antiszemita kijelentéseiről elhíresült egykori újságíró, Franka Tibor 2006 óta Kerepes polgármestere, az utóbbi években a település inkább a botrányoktól hangos, nemrég a jegyző is lemondott. Nem tudni, újrázik-e, de tavaly azt üzente az ellenzéknek, legyenek jobbak, erre gyúrjanak, mert közeledik az újabb választás. Az ismertség nem segített győzni Erdei Sándornak, művésznevén Rokker Zsoltti humoristának, amikor tavaly időközi választáson ringbe szállt az egyik megüresedett miskolci képviselői posztért: a fideszes jelölt 60,6 százalékkal győzött. A helyiek akkor azt mondták: most azt kellett nézni, kinél van a kassza kulcsa, a nép tojik a demokráciára, az érdekli, hogy ki csináltatja meg a járdát.

Dömsödi Gábor: Pusztán "tévésztárságból" nem lehet jól csinálni

- Egy faluban, de akár egy közepes méretű városban a közismertség, a televíziós múlt inkább hátrány, mint előny: az itt élők szeretik személyesen ismerni a jelöltet, s inkább szavaznak egy szomszédra, mint egy celebre. A százezer fő feletti városokban már fordul a kocka, ott feltétlenül előnyt jelen, ha nem nulláról kell kezdeni megtanulni valakinek a nevét – mondta lapunknak Dömsödi Gábor, aki televíziós műsorvezetői múltja után lett előbb egy Nógrád megyei falu, Bokor majd egy város, Pásztó polgármestere. Szerinte sokan elfelejtik, hogy a „polgármesterség” egy komoly szakma, amit lépésről lépésre kell megtanulni, s pusztán „tévésztárságból” nem lehet jól csinálni. - Azt nem szeretem, amikor viccet csinálnak ebből a mesterségből, például amikor Győzike elindult Nógrádmegyeren a polgármesteri székért csak a hecc kedvéért – mondta. Megkérdeztük, ringbe száll-e ismét Pásztón, azt felelte: ezen még gondolkodik. D. J.

Új svéd követ érkezik a pesti kémparadicsomba

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.06.15. 06:00
Rijádban folytatja diplomata-pályafutását Niclas Trouvé, Svédország eddigi budapesti nagykövete
Fotó: Soós Lajos / MTI
A skandináv állam új budapesti nagykövete egy komoly hírszerző-lehallgatási központ vezetője volt idáig – tudta meg a Népszava. Ugyanakkor távozik Budapestről David Kostelancik amerikai nagykövethelyettes.
Rijádban folytatja diplomata-pályafutását Niclas Trouvé, Svédország eddigi budapesti nagykövete, utódja szeptemberben érkezik majd. Trouvé az egyik legtekintélyesebb tagja volt a budapesti diplomataközösségnek, nem nagyon titkolta, hogy kritikusan szemléli a magyar kormány számos intézkedését, legyen szó a civilek vegzálásáról, a médiatér szűkítéséről, az állandó migránsozásról vagy éppen az Oroszországnak tett rengeteg gesztusról. (A diplomata egyébként a magyar kabinetet érintő svéd kormánykritikák miatt az elmúlt években többször is élvezhette a Külügyminisztérium vezetőinek vendégszeretetét, miután bekérették.) A Szaúd-Arábiába készülő Trouvé helyére szintén tekintélyes személyiség érkezik: a Népszava információi szerint Dag Hartelius személyében szeptembertől olyan ember lesz Svédország budapesti nagykövete, akinek bőven lehetnek tapasztalatai a térséget érintő orosz hatalmi törekvésekről. Az 1955-ben született diplomata volt már hazája tallinni és varsói nagykövete (Észtországban a Dancing with the Stars tévés vetélkedő helyi műsorában is szerepelt), de dolgozott Oroszországban is, ezen kívül Berlinben, New York-ban, Londonban és Svédország uniós nagykövetségén. 
DAG HARTELIUS - A volt kémfőnök nagyköveti kinevezésében szerepet játszhatnak a térségbeli orosz hatalmi törekvések
Fotó: Hans Berggren / FRA
Hartelius jelenleg a svéd védelmi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Rádióvédelmi Szolgálat (svédül: Försvarets radioanstalt, angolul: National Defence Radio Establishment) vezetője. Szakmai forrásaink szerint ez az elektronikus felderítéssel (lehallgatással és ellenséges lehallgatási kísérletek elhárításával), valamint kiberbiztonsággal foglalkozó szervezet a svéd nemzetbiztonsági szakszolgálatok és a kémelhárítás egyik legfontosabb intézménye. (Persze, ahogy egy szakmai forrásunk megjegyezte, mivel Svédország Magyarország szövetségese, "nem illik" kémnek minősíteni egy ottani titkosszolgálati vezetőt, pontosabb a "hírszerző" kifejezés. Kémei mindig az ellenségnek vannak - ironizált forrásunk.) Mindenképpen figyelemre méltó, hogy egy diplomata ilyen szakmai háttérrel érkezik Budapestre. Azt természetesen sosem fogjuk megtudni, hogy a svéd kormány döntésében lehet-e szerepe annak, hogy az utóbbi időben Magyarország egyre nyitottabbá vált a térségbeli orosz geopolitikai törekvések iránt. Arról már több elemzés született, hogy a Budapestre invitált orosz Nemzetközi Beruházási Bank milyen biztonsági kockázatokat jelent, mivel a bank tisztviselői diplomáciai mentességet élveznek majd, és a leendő székház épületét senki nem vizsgálhatja. Egy szakmai forrásunk most egy újszerű körülményre is felhívta a figyelmünket: mivel NATO és uniós szövetségeseinkben komoly a gyanú, hogy a bank tisztviselői (vagy legalábbis egy részük) valójában kémek lesznek, ezért a közeljövőben számos országból telepíthetnek hírszerzéssel, kémelhárítással foglalkozó szakembereket a magyar fővárosba valamilyen formában. Egy forrásunk egyenesen úgy fogalmazott, „kémparadicsommá válhat Budapest az EU-ban”. Csakhogy ezeket az embereket – még ha elvileg baráti, vagy szövetséges országból érkeznek is – azért a magyar kémelhárításnak is minimum figyelemmel kellene kísérnie, de ilyen mértékben megnövekedett feladatra a magyar szakszolgálatok nincsenek felkészülve. Úgy tudjuk, ezt jelezték is a döntéshozóknak, de a politikai szempontok fontosabbak voltak. Szintén diplomáciai hír, hogy információink szerint hamarosan távozik posztjáról David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövet helyettese. Érdekes, hogy ő szintén „orosz specialista” volt a maga nemében, és kinevezése szintén nem függetleníthető a magyarországi orosz törekvésektől. Az ő utódjáról egyelőre nincsenek információk.

Forró hangulatú tapsverseny az előválasztási vitán

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.06.14. 20:50

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
– Ha mindhárman hőgutát kapunk, akkor ki lesz a főpolgármester-jelölt? – humorizált Kálmán Olga, a DK támogatásával induló aspiráns, aki az MSZP-Párbeszéd favoritjával, Karácsony Gergellyel, valamint a momentumos indulóval, Kerpel-Fronius Gáborral beszélgetett péntek este.
A Gulyás Márton-féle Partizán vitát hirdetett, de ez csak elvétve jelent meg az előválasztás három résztvevőjének programján. Azzal persze nem volt gond, hogy a jelenlegi és újrainduló kormánypárti főpolgármestert, Tarlós Istvánt bírálják. A fővárosi Vasas székházban tartott esemény egyébként tényleg brutális hőségben zajlott. Ez talán Kerpel-Froniust viselte meg a leginkább, a beszélgetés elején ő tűnt a legtompábbnak. Bár az idő múlásával belenyugodott a forróságba, és nehezen lehetett volna róla megmondani, hogy pár napja lépett csak be a közéletbe. Karácsonyon látszott, hogy már több mint tíz éve politikus, Kálmán Olga pedig rutinból hozta a kimerítő programot. A közönség folyamatosan legyezgetni próbálta magát, de arra maradt erejük, hogy mindhárom jelölt minden megszólalását hosszú tapssal és üdvrivalgással jutalmazzák. Gulyás Márton moderátor rövid, eldöntendő kérdésekkel próbálta legyőzni a hőgutát. Ha volt olyan terv, hogy ezen vesszenek össze a jelöltek, az hamar elbukott, hiszen Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor és Karácsony Gergely is egyértelmű igennel válaszolt arra, hogy az összes közintézményt akadály mentesítik-e a ciklus végére. A gyors egyetértéseket Karácsony mosolyogva tapsolta meg. Természetesen arra a „provokatív” kérdésre is gyors és hármas igen volt a válasz, hogy újra adnának-e a fővárosiaknak rezsitámogatást. Nem meglepő módon a három jelölt rengeteg bicikliutat is ígért, és sokkal több közvécét a mostaninál. Kisebb eltérés alakult ki végre akkor, amikor arról kérdezte Gulyás a jelölteket, hogy ha rajtuk múlna, hány négyzetméter zöldfelület jutna egy fővárosi lakosra. Kerpel-Fronius legalább 30 százalékos emelkedést ígért a mostanihoz képest, Kálmán Olga minimum 50-et, míg Karácsony Gergely ezer focipálya méretűt. Ennél a pontnál egyébként a főpolgármester-aspiránsok ventilátort kaptak. Bár Gulyás becsülettel próbálkozott a több mint 120 perc alatt, igazi újdonságot – az eddig ismert főpolgármester-jelölti programokon kívül - nem tudtunk meg. A három jelölt természetesen próbálta kidomborítani azokat az elképzeléseket, amelyekben szerintük a legjobbak. Karácsony így előszeretettel hivatkozott városvezetői tapasztalataira minden kérdésnél, és örömmel emlegette a „zuglói mintát”. Kálmán Olga újra megígérte, hogy ha Orbán Viktorral tárgyal, az arcába vágja, hogy neki nem ő a főnöke, hanem a budapestiek. Kerpel-Fronius Gábor pedig az újdonság erejével hatott, aki az esemény végére nagyjából meg is nyerte a tapsversenyt. 
Az is kiderült, hogy Karácsony Gergely közterületet nevezne el Slachta Margitról, Kéthly Annáról és Solt Ottiliáról. Kálmán Olga nem volt hajlandó erre a kérdésre válaszolni, Kerpel-Fronius szintén többet gondolkodna, de Solt Ottiliával egyetértett. A moderátor arra is kíváncsi volt, hogy az aspiránsok kit tekintenek követendő elődnek. Kerpel-Fronius passzolt, Kálmán Olga egyszerűen azt mondta, hogy Kálmán Olga lesz a követendő, míg Karácsony Bárczy Istvánt említette. Karácsony, Kerpel-Fronius és Kálmán Olga is örömmel megnyitná a Pride-ot, ha erre felkérnék őket. A beszélgetés legutolsó részében Gulyás lehetőséget adott arra adott, hogy kérdezzenek egymástól a főpolgármester-jelöltek. Itt volt egy kis csörte Karácsony és Kálmán között. Zugló polgármestere ugyanis azt mondta, hogy ő már egy hónapja is főpolgármester akart lenni, míg a műsorvezető akkor még nem határozta el magát. Kálmán erre úgy reagált, hogy az sem túl szimpatikus, hogy valaki egy éven belül nem tudja eldönteni, hogy miniszterelnök, polgármester vagy főpolgármester akar-e lenni. A jelöltek egyébként növelnék a köztisztviselők fizetését, valamint fejlesztenék a panellakásokat. Arra a kérdésre, hogy kell-e városvezetői tapasztalat a főpolgármesterséghez, Kerpel-Fronius azt mondta: ha ezt a feltétel kikötnék, még mindig az MSZMP tagjai ülnének a tanácsokban. Kálmán Olga mélyen egyetértett momentumos riválisával, „értelem kell, nem az, hogy csak az lehet óvodás, aki egyszer már volt óvodás.” Karácsony – akinek egyedül van ilyen tapasztalata – azt mondta, ez előny, de nem feltétel. Nem meglepő módon sem Kerpel-Froniusnak, sem Kálmán Olgának nem volt még az életében nehéz politikai döntése. Karácsony úgy vélekedett, a legnehezebb neki az volt, hogy feladja a zuglói polgármesteri széket.