Előfizetés

Megvalósult az LMP-s mértéktartás – Támogatják az előválasztás győztesét

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.06.15. 14:59

Fotó: LMP Facebook-oldala
Saját főpolgármester-jelöltje nem lesz a pártnak, viszont a szórólapokon szerepeltetni kell az LMP-s logót. Cserébe minden kerületben indíthatnak képviselőt.
Elfogadja az LMP a fővárosi együttműködésben résztvevő MSZP, Párbeszéd, DK és Momentum ajánlatát – ismertette a Népszavával Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára a párt szombati, budapesti kongresszusának döntését. A nagyjából két hete adott ajánlat többek között arról szólt, hogy az LMP fogadja el, és kampányoljon az előválasztás második fordulójának győzteséért, valamint ne állítson aspiránst. Ráadásul az is feltétel volt, hogy minden polgármester-jelölt szórólapján legyen ott az LMP-s logó, úgy, hogy a pártnak saját aspiránsa egy kerület vezetésére sem lesz. Ezért cserébe viszont az összes kerületben indulhat LMP-s képviselő, listán vagy egyéniben. Az LMP – fogalmazott Kanász-Nagy – minél hamarabb hivatalossá tenné a mostani megállapodást, ezért létrejön egy háromfős tárgyalódelegáció is. Ennek Ferenczi István kispesti, Heltai László terézvárosi, valamint Szilágyi László XV. kerületi önkormányzati képviselő a tagja. Mint ismert, az előző delegációt a külön utas, egykori etikai bizottsági elnök Moldován László vezette. Moldován az EP-választások után mondott le a budapesti LMP elnökségéről. A mostani LMP-kongresszusi döntést egyébként egy tagi kezdeményezés vetítette előre. Ezt Kanász-Nagy Máté szorgalmazta, és csaknem húsz delegált csatlakozott hozzá. A fővárosi szervezet csaknem kétharmaddal fogadta el az új álláspontot. Arra a kérdésünkre, volt-e zúgolódás amiatt, hogy egyetlen egy polgármester-jelöltjük sem lesz, Kanász-Nagy azt mondta: mindenkinek leeshetett a májusi eredmények után, hogy kell egy bizonyos mértéktartás. Ez most megvalósult – fogalmazott.
Kapcsolódó
Már a közös kampányon dolgoznakForró hangulatú tapsverseny az előválasztási vitán

Szövetségi engedély nélkül tartották meg a tömegbalesethez vezető tótkomlósi ralit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.15. 13:34

Fotó: Für Henrik
Törvényt sérthettek a szervezők, mivel nem kértek hozzájárulást a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségtől.
A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) nem adott ki hozzájárulást, engedélyt a tótkomlósi raliverseny megrendezéséhez - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel. A múlt vasárnapi verseny záróprogramja közben egy raliautó a nézők közé hajtott, tizenegyen megsérültek. Oláh Gyárfás elnök az MNASZ vezetősége nevében szombati közleményében azt írta: "szeretnénk egyértelműen rögzíteni, a verseny rendezője nem kérte meg szövetségünktől a 2004. évi I. törvényben előírt országos sportági szövetségi hozzájárulást, nem nyújtott be semmiféle dokumentációt a verseny biztonságos megrendezhetőségének vonatkozásában és így szövetségünk nem is vizsgálta a rendezvényt és nem is adott ki semmiféle hozzájárulást a verseny megrendezéséhez".
 A közleményben kitértek arra is, hogy több olyan szervezet is tevékenykedik Magyarországon, amelyek az autósport területén jogellenesen magának tulajdonítják az országos sportági szövetségi hozzájárulás kiadásának jogát.      "Amennyiben jelen esetben is ilyen, nem jogszerűen kiadott hozzájárulással rendelkezett a szervező, úgy a hatóságok minden bizonnyal vizsgálni fogják ennek körülményeit, az esetlegesen kiadott hozzájárulások jogi hátterét és esetleges szerepüket a sajnálatos baleset kialakulása kapcsán" - olvasható a szervezet levelében.
Mint lapunk is beszámolt róla, Tótkomlóson engedélyezett autóversenyt tartottak a belvárosban és a rendezvény záróprogramja közben egy raliautó a nézők közé hajtott. A 11 sérült közül kilencen kerültek kórházba: hárman súlyosan, hatan könnyen sérültek meg.     Az Orosházi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a történteket

Előválasztási birkózás: Karácsony Gergely mellett kampányolt Tóth József

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.15. 12:05

Fotó: Molnár Ádám
A Lehel téren három pult állt, a végén csak kettő maradt.
Előválasztási tájkép a Lehel Piacon: balra momentumos pult, jobbra a Demokratikus Koalíció aktivistái gyűjtenek szignókat, középen Karácsony Gergely kampányol. Balra csendesség, jobbra is, Karácsony viszi el a showt a kerületben. Nem csoda, van egy nehézsúlyú kampányembere, Tóth József. Az 1994 óta egyfolytában polgármester szavakkal nem korteskedik Karácsony mellett, gesztussal viszont igen: aláírja hogy, őt akarja főpolgármester-jelöltnek. Ha van valaki, akitől tudtam tanulni, az pont ő – állítja Karácsony Gergely, hogy a XIII. kerület polgármestere sokat segített neki, amikor első ciklusa alatt tanulta Zuglóban a városvezetői szakmát. Karácsony szerint pont Tóth József példája bizonyítja, hogy szociáldemokrata „kormányzással” igenis sikerre vihető egy város – kormányzati ellenszélben is. Aztán Karácsony Gergely átsétált a Momentum pultjához, és szignójával támogatta Kerpel-Fronius Gábor indulását az előválasztáson, jelezve, hogy hisz a demokratikus versenyben. Annak ellenére, hogy – miként az Indexnek adott interjújában is kimondta, az előválasztás részesei nem mindig tartják magukat a fair play szabályaihoz, például Gyurcsány Ferenc is rapid módon kihátrált abból az egyezségből, mely szerint Karácsony Gergelyt támogatja, mint a február eleji előválasztás győztesét.) Megjegyzendő: pont a XIII. kerületben van némi áthallás a DK előválasztási manőverei és a 2014-es önkormányzati választások között, akkor ugyanis Gyurcsány Ferenc pártja az egykori Együttel, a Moma-val (Bokros Lajos formációja) közös listát állított és közös jelölteket indított azokkal Tóth József és a szocialisták favoritjaival szemben. Végül mind a 15 egyéni képviselőséget azok húzták be, akiket Tóth József támogatott. Most a DK aktivistái fogták magukat, összecsomagolták a pultjukat, és távoztak.

Vállalásokat tesznek az előválasztáson részt vevők

Kérdésre válaszolva Karácsony azt mondta, egy szabad és zöld Budapestet szeretne. Úgy véli, a zöld elemek már minden párt és minden jelölt programjában „kötelező elemként” megjelentek, de – folytatta – ő már nagyjából 10 éve képviseli a szolidáris és zöld városról szóló várospolitikai víziót. Kitért arra is, hogy mindenki, aki részt vesz az előválasztáson, komoly vállalásokat tesz:
  • aki megnyeri, annak minden erejével Tarlós István kihívójaként azért kell dolgoznia, hogy megváltoztassa Budapestet.
  • és annak, aki nem nyeri meg, minden erejével a győztest kell támogatnia.
Szerinte az előválasztáshoz hasonló események nagyon sokat segítenek abban, hogy visszahozzák Magyarországon a demokrácia megtépázott szellemét. Az elmúlt időszak beszélgetései alapján egyébként úgy véli, „sikerült felrázni” a fővárosiakat, és június 20. és 26. között magas részvétel mellett fogják kiválasztani jelöltet. A péntek esti előválasztási vitáról készült tudósításunkat itt találják.