Béremelést ígér a kormány az ápolóknak, de nem mindenki örül

Publikálás dátuma
2019.06.15. 15:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nyolc százalékos alapbér-emelést jelentettek júliustól, 2022-ig pedig két és félszeres bérnövekedéssel kecsegtetik a szakmát. Több ezer dolgozó azonban meg sem érzi az első ütemet.
Július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten. Az idei emelés fedezete 14 milliárd forint, jövőre pedig 82 milliárd forint lesz, idézi  Horváth Ildikó szavait az MTI. Az államtitkár szerint még 2022-ben is nő majd az érintettek fizetése a fokozatos fejlesztés jegyében (sejthetően nem függetlenül az országgyűlési választási kampánytól – a szerk). A mostani béremelésen túl 2020 januárjában 14 százalékos, novemberében újabb 20 százalékos, végül 2022 januárjában további 30 százalékos egészségügyi szakdolgozói béremelés lesz. Ezzel a 2016-os szinthez képest 2,5-szeresére fog emelkedni a szakdolgozók bére 2022-re.

Van, akinek csak papíron nő a bére

A szakmában már egy ideje ismert négylépcsős emeléssel azonban nem mindenki elégedett: Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban lapunknak nyilatkozva elszomorítónak és megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormány nem döntött az orvosok, és a műszakiak bérének emeléséről. Hozzátette: hosszú hónapok óta egyeztettek a tárcával, ezért is érthetetlen, és óriási elkeseredést okoz az, ami történt, illetve nem történt meg. 
Ráadásul a 8 százalékos emelést már korábban is megígérték, csak akkor novemberre – ezt már Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke jegyezte meg a Népszava kérdésére. A szakdolgozói kamara az első ütemre nagyobb, 25 százalékos emelést javasolt a kormánynak, mivel a januári garantált bérminimum korrekciókkal a bértábla alsó része „összecsúszott”. Azaz, a kezdő is épp annyit kaphat, mint a már több éve pályán lévő: 
ha most júliusban csak a már bejelentett nyolc százalékos emelés lesz, akkor körülbelül 4-5 ezer embernek attól még nem lesz több pénze a borítékban. Ők mindössze papíron kapnak majd egy új besorolást.

A Fidesz szerint Gyurcsány

Hogy-hogy nem, az egészségügyi béremelésről is Gyurcsány Ferenc ugrott be a Fidesznek: a bejelentés apropóján közleményben fejtették ki, hogy az ellenzéket vezérlő Gyurcsányék az egészségügyi dolgozókat sem becsülték, kormányzásuk alatt megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket, ezzel kiszámíthatatlanná tették megélhetésüket, több ezer ápolót az utcára tettek és az utánpótlásukat is leépítették. Hozzátették, Gyurcsányék az elmúlt években sem támogatták azokat a költségvetési többlettámogatásokat, amelyeket a kormány az egészségügyre és az ápolói béremelésre adott.

Szerző

Megvalósult az LMP-s mértéktartás – Támogatják az előválasztás győztesét

Publikálás dátuma
2019.06.15. 14:59

Fotó: LMP Facebook-oldala
Saját főpolgármester-jelöltje nem lesz a pártnak, viszont a szórólapokon szerepeltetni kell az LMP-s logót. Cserébe minden kerületben indíthatnak képviselőt.
Elfogadja az LMP a fővárosi együttműködésben résztvevő MSZP, Párbeszéd, DK és Momentum ajánlatát – ismertette a Népszavával Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára a párt szombati, budapesti kongresszusának döntését. A nagyjából két hete adott ajánlat többek között arról szólt, hogy az LMP fogadja el, és kampányoljon az előválasztás második fordulójának győzteséért, valamint ne állítson aspiránst. Ráadásul az is feltétel volt, hogy minden polgármester-jelölt szórólapján legyen ott az LMP-s logó, úgy, hogy a pártnak saját aspiránsa egy kerület vezetésére sem lesz. Ezért cserébe viszont az összes kerületben indulhat LMP-s képviselő, listán vagy egyéniben. Az LMP – fogalmazott Kanász-Nagy – minél hamarabb hivatalossá tenné a mostani megállapodást, ezért létrejön egy háromfős tárgyalódelegáció is. Ennek Ferenczi István kispesti, Heltai László terézvárosi, valamint Szilágyi László XV. kerületi önkormányzati képviselő a tagja. Mint ismert, az előző delegációt a külön utas, egykori etikai bizottsági elnök Moldován László vezette. Moldován az EP-választások után mondott le a budapesti LMP elnökségéről. A mostani LMP-kongresszusi döntést egyébként egy tagi kezdeményezés vetítette előre. Ezt Kanász-Nagy Máté szorgalmazta, és csaknem húsz delegált csatlakozott hozzá. A fővárosi szervezet csaknem kétharmaddal fogadta el az új álláspontot. Arra a kérdésünkre, volt-e zúgolódás amiatt, hogy egyetlen egy polgármester-jelöltjük sem lesz, Kanász-Nagy azt mondta: mindenkinek leeshetett a májusi eredmények után, hogy kell egy bizonyos mértéktartás. Ez most megvalósult – fogalmazott.
Szerző
Frissítve: 2019.06.15. 15:11

Szövetségi engedély nélkül tartották meg a tömegbalesethez vezető tótkomlósi ralit

Publikálás dátuma
2019.06.15. 13:34

Fotó: Für Henrik
Törvényt sérthettek a szervezők, mivel nem kértek hozzájárulást a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségtől.
A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) nem adott ki hozzájárulást, engedélyt a tótkomlósi raliverseny megrendezéséhez - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel. A múlt vasárnapi verseny záróprogramja közben egy raliautó a nézők közé hajtott, tizenegyen megsérültek. Oláh Gyárfás elnök az MNASZ vezetősége nevében szombati közleményében azt írta: "szeretnénk egyértelműen rögzíteni, a verseny rendezője nem kérte meg szövetségünktől a 2004. évi I. törvényben előírt országos sportági szövetségi hozzájárulást, nem nyújtott be semmiféle dokumentációt a verseny biztonságos megrendezhetőségének vonatkozásában és így szövetségünk nem is vizsgálta a rendezvényt és nem is adott ki semmiféle hozzájárulást a verseny megrendezéséhez".
 A közleményben kitértek arra is, hogy több olyan szervezet is tevékenykedik Magyarországon, amelyek az autósport területén jogellenesen magának tulajdonítják az országos sportági szövetségi hozzájárulás kiadásának jogát.      "Amennyiben jelen esetben is ilyen, nem jogszerűen kiadott hozzájárulással rendelkezett a szervező, úgy a hatóságok minden bizonnyal vizsgálni fogják ennek körülményeit, az esetlegesen kiadott hozzájárulások jogi hátterét és esetleges szerepüket a sajnálatos baleset kialakulása kapcsán" - olvasható a szervezet levelében.
Mint lapunk is beszámolt róla, Tótkomlóson engedélyezett autóversenyt tartottak a belvárosban és a rendezvény záróprogramja közben egy raliautó a nézők közé hajtott. A 11 sérült közül kilencen kerültek kórházba: hárman súlyosan, hatan könnyen sérültek meg.     Az Orosházi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a történteket
Szerző