Előfizetés

Tour de Hongrie – Neilandsé a Kékestető, két magyar is dobogós

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.15. 19:17
A magyar válogatott csapat versenyzői készülnek a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny egyéni időfutamára Siófokon
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
A sárga trikós lett Krists Neilands nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny negyedik szakaszát, a Kékestetőn zárult királyetapot, Dina Márton második, Valter Attila pedig harmadik lett.
A 40. magyar körverseny szombati szakaszán három év után tért vissza a mezőny Magyarország legmagasabb hegyére, az 1014 méteres Kékestetőre. A Karcagról elrajtolt kerekesekre három gyorsasági részhajrá várt a 138 kilométeres táv során, valamint 1453 méter szintkülönbség teljesítése, két hegyi hajrával: a záró emelkedőn Mátraházán (718 m) és Kékestetőn (984 m) gyűjthettek pontokat utoljára a piros trikóért vetélkedők. Dina Márton, a Kometa versenyzője a rajt előtt kiemelte: szökni nem fog, az első számú versenyzőjük, a spanyol Juan Perez López szakaszgyőzelméért dolgozik majd. Hozzátette, lát esélyt a legjobb magyart illető fehér trikó visszaszerzésére is, melyet a vele azonos idővel álló Fetter Erik (Pannon Cycling Team) viselt a királyetapon. A karcagi rajt után folyamatosan próbálkoztak szökéssel a mezőny tagjai, ám ez sokáig nem járt eredménnyel. A tiszafüredi sprintet törölni kellett, mert a száz méterrel mögötte lévő vasúti átjárón vonat haladt keresztül. Az újraindítás után háromfős boly tekert el a mezőnytől – benne Móricz Dániellel (Pannon Cycling Team) –, s három és fél perces előnyt alakított ki. Míg az AmaTour Kékes kereteiben több százan tekertek fel Kékestetőre, hogy aztán szurkolhassanak a hegyi befutónál, addig a mezőny lassan faragott hátrányából, és 11 kilométerrel a cél előtt befogták a három szökevényt, akik lepacsiztak egymással, tudomásul véve: véget ért a közel 90 kilométeres szökés. Mintegy harminc fős boly maradt az utolsó hét kilométerre, ekkor a Neri Sottoli állt az élre, amely Giovanni Viscontiért tekert, aki 2013-ban két szakaszt is nyert a Giro d'Italián, két évvel később pedig elsőként zárta a hegyi pontversenyt. Öt kilométer volt hátra, mikor a cseh Jan Barta, az összetett negyedik helyezettje megindult, őt két kilométer múlva fogták be. Ekkor a címvédő Manuel Belletti csapattársa, az Andronit képviselő kolumbiai Daniel Munoz indított, a kometás López pedig utána ment, és ott is hagyta. Fetter leszakadt a fő bolytól, Neilandsszal pedig csak Dina és Valter bírta a tempót. A végén a Miskolcon is első lett bajnok nagy hajrát kezdett, és megnyerte a szakaszt, valamint – amennyiben célba ér vasárnap – az összetettet is. A végén Dina Márton sprintelt, a második hely az övé, míg a harmadik a szintén intenzíven hajrázó Valteré lett a nagyszerű hangulatú hegyi befutón. Dina ezzel visszavette a legjobb magyart illető fehér trikót, valamint az összetett második helyét, míg Valter a harmadik pozícióba lépett előre.
Neilands az MTI-nek elmondta, rettentő nehéz volt az etap, ám csapata kiváló munkát végzett.
„Az elsődleges célunk nem a szakasz megnyerése, hanem a sárga trikó megőrzése volt, de tökéletesen alakult minden, így végül a kemény emelkedővel záruló királyetapot is megnyertem”

– fogalmazott a 24 éves lett bajnok, aki az összetett mellett a legjobb hegyimenőnek járó piros trikót is begyűjtötte – itt Dina második lett –, és a sprinterek pontversenyében is élen áll.

Dina a rajt előttinél érezhetően felszabadultabban értékelt az MTI-nek, mint mondta, száz százalékban csapatmunka eredménye lett a dobogó.
„A srácok leforogták az egész napot a CCC-vel, Lópeznek és nekem csak annyi volt a dolgunk, hogy gyorsan jöjjünk fel a Kékesre. Ő három kilométernél indított, én csak a támadásokra tettem a kereket, ezzel rengeteg energiát tudtam spórolni”

– fejtette ki.

Felidézte, López utolérésekor is csak reagált Neilands támadására, s bár a végén majdnem felért a lettre, ez végül nem sikerült.
„Tökéletes volt ez a nap, de még áll előttünk egy hosszú szakasz, arra kell koncentrálni”

– fogalmazott.

Valter kapcsán kifejtette: fantasztikus érzés volt vele dobogóra állni.
„Ő a barátom, egyszer ő nyer, egyszer én. Bár többnyire ő, de most adott egy esélyt”

– mondta mosolyogva Dina Márton, aki hétfőn csatlakozott új társaihoz Alberto Contador csapatában.

Valter az MTI-nek úgy értékelt, jól dolgozott a csapata, és neki sok ereje maradt a végén támadásokra.
„Marci és Neilands is rendkívül erős volt, nekem kicsit többet kellett dolgoznom, mert Neilandsnak előnye volt, Marcinak meg csapattársa elöl. De nem bántam, így is kell tudni versenyezni”

– mondta.

Felidézte: csütörtökön Bükkszentkereszten nem érezte magát jó erőben, ezúttal viszont jók voltak a lábai, elégedett a harmadik hellyel.
„Még pár méter és ezzel a sebességgel utolértem volna őket, de így is jó. Nagyon örülök, hogy Marcival egy ilyen erős mezőnyben ennyire elöl tudtunk lenni, ez egyértelműen azt mutatja, milyen erős a sportágunk”

– szögezte le.

A Tour de Hongrie vasárnap a Kecskemét és Székesfehérvár közötti 169 kilométeres szakasszal zárul.

Eredmények:

4. szakasz, Karcag-Kékestető, 138 km, hegyi befutó: 1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 3:20.40 óra 2. Dina Márton (Kometa Cycling Team) azonos idővel 3. Valter Attila (CCC Development Team) a. i. Az összetett élcsoportja: 1. Neilands 17:19.13 óra 2. Dina 1:22 perc hátrány 3. Valter 1:26 p h.

Nyíltvízi úszó világkupa – Az olimpiai bajnokot megelőzve győzött Rasovszky

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.15. 16:33

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Rohács Réka a nyolcadik helyen zárt.
Rasovszky Kristóf győzött 10 kilométeren a nyíltvízi úszók balatonfüredi világkupaversenyén. A szám Európa-bajnoki ezüstérmese szombaton magabiztosan végzett az élen, megelőzve az olimpiai- világ- és Európa-bajnok holland Ferry Weertmant. A világkupaverseny megnyitóján Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte: ahogy a Duna Aréna mára az úszósport ikonikus otthonának számít, és ahogy a vízilabdavilág számára a Margitsziget jelenti a sportág Mekkáját, úgy vált 2010 óta Balatonfüred a nyíltvízi úszás egyik legnagyszerűbb helyszínévé, mára pedig a sportág igazi paradicsoma lett. Először a férfi mezőny vágott neki a négykörös viadalnak, a 22 éves Rasovszky pedig rendkívül magabiztos versenyzéssel győzött.
„Ma gyakorlatilag minden úgy történt, ahogyan elterveztem, az elején kicsit lassan akartam kezdeni, és utána előrementem. Valamiért ezt követően a többiek csak mögém jöttek, de ez inkább nekem kedvezett. Ugyanakkor nagyon kemény verseny volt, rendkívül meleg volt a víz és a kinti hőmérséklet is”

– nyilatkozott Rasovszky.

A magyar sportoló hozzátette, az elmúlt három hétben magaslati edzőtáborban készült, s ezt megelőzően soha ennyi kilométert nem „raktak bele” ebbe az időszakba.
„Már az év eleji forma is jó volt, de sikerült előrelépni, a következő három hétben pedig még többet lehet fejlődni”

– mondta a győztes magyar.

Megjegyezte, a nyári kvangdzsui világbajnokságon ezen a távon az alapvető célja a legjobb tíz közé kerülés, ami olimpiai kvótát jelent, e mellett a másik három számban, 5 és 25 kilométeren, valamint a váltó tagjaként is vízbe ugrik majd a dél-koreai viadalon. A nőknél már jóval szorosabban alakult a befutó, ugyanakkor a brazil Ana Marcela Cunha – a sportág egyik nagy alakja – az utolsó métereken nem engedte felzárkózni riválisait. Legjobb magyarként Rohács Réka a nyolcadik helyen zárt. Mindkét verseny egyben országos magyar bajnokság is volt.

Eredmények:

Férfiak: 1. Rasovszky Kristóf 1:50:12.7 óra 2. Ferry Weertman (holland) 1:50:19.2 3. Soren Meissner (német) 1:50:22.5 ...10. Gálicz Péter 1:50:54.1 11. Huszti Dávid 1:50:58.4 12. Székelyi Dániel 1:50:58.6 Nők: 1. Ana Marcela Cunha (brazil) 1:58:45.4 óra 2. Arianna Bridi (olasz) 1:58:46.2 3. Antonia Leonie Beck (német) 1:58:46.8 ...8. Rohács Réka 1:58:53.6 ...13. Olasz Anna 1:59:02.8 ...19. Novoszáth Melinda 2:00:49.2

Éles vita a BL tervezett reformjáról

Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.14. 21:18
A REAL ÉS A BARCA ELLENÁLL - A két sztárklubnak nem tetszik
Fotó: JAVIER SORIANO / AFP
Komoly vita alakult ki az európai futballklubokat tömörítő szervezet (ECA) máltai ülésén a Bajnokok Ligája lebonyolítási rendszerének megváltoztatásáról. A televíziós szerződések miatt legkorábban 2024-ben lehet változtatni a jelenlegi rendszeren. 
Andrea Agnelli, az ECA és a Juventus elnöke szerint az eddiginél sokkal komolyabb bevételekhez jutnának a klubok, ha a jövőben négy darab nyolcas csoportban zajlanának a küzdelmek a főtáblán. (Jelenleg nyolc darab négyesben játszanak a csapatok.) Ez csak úgy lenne megoldható, ha azokon a hétvégéken is rendeznének BL-csoportmeccseket, amikor a válogatottak selejtezőket játszanak. Több országban azonban nem ez verte ki a biztosítékot, hanem az a terv, hogy a 32 BL-résztvevő közül 24-nek az eredményei alapján automatikusan helye lenne a főtáblán, függetlenül a bajnoki szereplésétől. Négy klub jutna be a főtáblára a selejtezőkből és az Európa-liga négy legjobb csapata is BL-résztvevő lehetne a következő szezonban. 
„Sokkal kiszámíthatóbb, tervezhetőbb lenne a klubok gazdálkodása, ha már tavasszal tudnák, hogy a következő szezonban is számíthatnak a BL-ből érkező pénzre, a több meccs pedig jelentősen növelné a bevételeket” – érvelt Agnelli. 
A spanyol élklubok – Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid – elutasították ezt a tervet, az angolok nem foglaltak állást, szerintük „előbb alaposan körbe kell járni ezt a témát”. 
A német képviselők közül Rudi Völler, a Bayer Leverkusen ügyvezetője azt mondta, a futball halála lenne, ha nem a bajnokságban dőlne el, kik lehetnek BL-indulók. A Bayern München sem támogatja ezt az elképzelést, a Borussia Dortmund szerint mindenképpen lesz valami változtatás, ezért arra kell fordítani az energiákat, hogy a módosítás minél kedvezőbb legyen a kluboknak. 
A nézőkről nem esett szó...