MMS: a rákra nem jó, de a húspultot fertőtleníti

Publikálás dátuma
2019.06.16. 11:08
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
A neten kapható, ám de mérgező folyadékra hívja fel honlapján a lakosság figyelmét a Nemzeti Népegészségügyi Központ (egykori ÁNTSZ).
Az MMS (Miracle Mineral Solution vagy Master Mineral Supplement) az interneten keresztül árusított készítmény, amelyet súlyos megbetegedésekre (HIV, autizmus, rák stb.) javasolnak mind felnőttek, mind gyermekek számára. A terméket az ajánlás szerint 28 százalékos nátrium-klorit és citromsav összeöntésével kell aktiválni, melynek során klór-dioxid keletkezik. Több hivatalos és nem hivatalos forrásból ismert, hogy már számos országban észlelték az MMS termék egészségre káros – néhány esetben életveszélyes – hatását (többek között Ausztrália, Belgium, Kanada, Cseh Köztársaság).  A használati utasítás szerint az MMS-t és a citromsav cseppeket 1:5 arányban kell vegyíteni, majd vízhez vagy gyümölcsléhez keverve meginni. A használati javaslat szerint 1-2 csepp MMS-sel kell kezdeni a kúrát, majd ezt folyamatosan napi 2-3-szor 15 csepp mennyiségre kell növelni. A termékismertetőben közlik, hogy a nátrium-klorit és citromsav együttesen klór-dioxidot (ClO2) alkot, ami a szer hatóanyaga. Ezek után tudományosan nem megalapozott felsorolás következik a klór-dioxid szervezetre gyakorolt „gyógyító” hatásáról.   A nátrium-klorit és a klór-dioxid antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így a vegyületek víztisztításra és szilárd felületek fertőtlenítésére alkalmasak. A savanyított nátrium-klorit az élelmiszeriparban spray vagy folyadék formájában használatos baromfi, húsáru, zöldségfélék, gyümölcsök és halfélék lemosó, fertőtlenítő kezelésére. Ezek a vegyszerek, az előírásoknak megfelelően, erre a célra biztonságosan használhatóak. Ezzel szemben e kémiai anyagok élelmiszerként, étrend-kiegészítőként vagy gyógyszerként való alkalmazása nincs engedélyezve és fokozottan veszélyes.  A klór-dioxid egy erős oxidáló- és fertőtlenítőszer, a vezetékes ivóvíz és a szennyvíz tisztítására is használják, lenyelve és belélegezve azonban mérgező hatású, bőrmarást okozó anyag. A termék fogyasztása hasi görcsöt, hányást, súlyosabb esetben hemolízist (amely a vörösvértestek szétesésével jár) és veseelégtelenséget okozhat. A terméket árusító honlap által ajánlott mennyiség alkalmazása esetén az elfogyasztott aktív klór mennyisége többszöröse az ivóvízben megengedett határértéknek. A szer alkalmazása komoly egészségkárosodást okozhat, és az alapbetegség megfelelő orvosi kezelés hiányában tovább súlyosbodhat. Az Országos Tisztifőorvos felhívja a lakosság figyelmét, hogy ne vásároljanak nem ellenőrzött helyről származó gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt, illetve bármilyen megbetegedés esetén a gyógykezelés megkezdése előtt konzultáljanak háziorvosukkal. Az esetleges mérgezés vagy annak gyanúja esetén hívják a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat éjjel-nappal hívható ingyenes számát: 06-80-201-199, ahol a várható tünetekről, az alkalmazandó elsősegélyről, valamint az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.
Szerző

Politikai nyomásgyakorlásra panaszkodnak, két tolnai iskolát sem működtetnek tovább a reformátusok

Publikálás dátuma
2019.06.16. 09:57
A kép illusztráció
Fotó: Népszava
Az egyikben - ahol az igazgatót kellett volna leváltani - állami fenntartásba kerül, a másik - aminek, mint mondták, nem találták meg a helyét az egyházmegyében - megszűnik.
Csökken az egyházi fenntartású iskolák száma Tolna megyében, szeptember 1-jétől a gerjeni református iskola ismét állami fenntartású lesz, a tolnai Szent Mór Katolikus Általános Iskola megszűnik. A gerjeni iskola fenntartója a szekszárdi tankerületi központ lesz, a tolnai intézménytől átveszik a tanulókat - közölte Gerzsei Péter tankerületi igazgató.
Az egyházmegye tanácsa "politikai nyomásgyakorlás" miatt döntött arról, hogy nem kívánja tovább működtetni az iskolát

- mondta a gerjeni intézmény kapcsán Rácz József esperes. Az iskola 2006 óta működött a Tolnai Református Egyházmegye fenntartásában. Rácz hozzátette: több szervezeten keresztül kezdeményezték az intézményvezető leváltását, amit az egyházmegye nem tartott elfogadhatónak. Romhányi Károly, az 1200 lakosú település független polgármestere azt mondta: szülők kezdeményezték a változtatást, amihez csatlakoztak a pedagógusok és az önkormányzat. Az iskolában - Bánné Tóth Erika igazgató tájékoztatása szerint - 86 diák tanult, de a következő tanévben kevesebben lesznek, mert többen más településen folytatják tanulmányaikat.
"Az erőfeszítések ellenére nem sikerült az intézménynek megtalálnia a helyét és feladatát az egyházmegye köznevelési rendszerében"

- ezzel már a tolnai általános iskola bezárását indokolják. A Pécsi Egyházmegye már februárban bejelentette, hogy megszünteti azt. Az iskolának a tanév végén 78 diákja volt, közülük többen környező településeken tanulnak majd, 55-60 tanulót a szekszárdi tankerülethez tartozó, tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola vesz át, a tíz főállású pedagógusból heten folytatják a munkát az állami fenntartású iskolákban - mondta Kleinné Hága Gyöngyi, a 22 évig katolikus iskolaként működött intézmény vezetője. Az egyházmegye 2016-ban vette át a tolnai gimnázium fenntartását, a megszűnt általános iskola a középiskolával egységben működött.

Teljes a lezárás a Hősök terénél: a honvédség vadászgépei is tiszteletüket teszik a környéken az ünnepi koncert miatt

Publikálás dátuma
2019.06.16. 08:21

Fotó: Facebook / 30 éve szabadon
Vasárnap hajnalban lép életbe a lezárás, és hétfő hajnalig tart.
Forgalomkorlátozásokra kell számítani vasárnap a budapesti Hősök tere környékén a 30 éve szabadon című rendezvénysorozat esti ünnepi koncertje miatt, a BKK egyes járatai is módosított útvonalon közlekednek. A Nemzeti Rendezvénykoordinációs Központ tájékoztatása szerint reggel 6 órától hétfőn 5.30-ig teljesen lezárják a forgalom elől
  • a Hősök terét,
  • az Állatkerti körutat és a Koós Károly sétányt a Hermina úttól a Hősök teréig,
  • 16 órától az Andrássy út Kodály körönd és a Dózsa György út közötti teljes szakaszát, a párhuzamos szervizutakat, valamint a környező utcák egyes érintett területeit.
Megállási tilalom érvényes keddig a Városligetben, valamint a Kodály körönd és a Dózsa György út közötti érintett utcákban.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Magyar Honvédség díszelgő vadászgép köteléke 20 órakor átrepül a Hősök tere felett, ez fokozott zajhatásokkal járhat.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a forgalomkorlátozás miatt változik a 20E, a 30-30A-230-as, a 105-ös és a 979-es busz, valamint a 75-ös trolibusz útvonala, lezárhatják továbbá az M1-es metró Hősök tere állomását, ugyanakkor a kisföldalatti szerelvényei a megszokottnál sűrűbben járnak majd.
Témák
Budapest
Frissítve: 2019.06.16. 10:13