Előfizetés

48 millióan maradtak áram nélkül - teljes az áramszünet Argentínában és Uruguayban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.16. 14:37
A kép illusztráció
Fotó: Nasir Kachroo / NurPhoto
Brazília és Paraguay egy részét is érinti a kimaradás, amit hálózati hiba okozhatott a szolgáltató szerint.
Argentína és Uruguay teljes egészében áram nélkül maradt vasárnap, de Brazília és Paraguay egy részét is érinti a kimaradás - írja a BBC. A vonatok állnak és a közlekedési lámpák mind feketék reggel 7 óta, számolnak be az argentin sajtó alapján. Eközben éppen helyhatósági választást tartanak Argentínában, elvileg.
Hogy hálózati hiba miatt a két országban egyáltalán nincs áram, azt az Edesur áramszolgáltató is megerősítette. Ez azt jelenti, hogy legalább 48 millió embert érintenek a történtek.
Helyi idő szerint vasárnap hajnalra Buenos Airesben, az argentin fővárosban helyreállt az áramszolgáltatás, két helyi reptér pedig generátorról működik. Az uruguayi UTE áramszolgáltató arról ír közösségi oldalán, hogy az ország part menti területein már szintén van áram.

Feketében vonultak utcára másfél millióan Hongkongban, a kormányzó bocsánatot kért

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.16. 14:22

Fotó: AFP / STR
Az eddigi legnagyobb tüntetés múlt vasárnap volt, ezen a Hongkongban élő hétmillió emberből egyes becslések szerint több mint egymillióan részt vettek.
Este már másfél millióan tüntettek ismét vasárnap Hongkongban a kiadatási törvénytervezet visszavonását követelve. Többen azt is követelték, hogy mondjon le Carrie Lam kormányzó, aki az előző nap bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztettek a tervezettel kapcsolatos minden munkát, de közölte, hogy nem vonja vissza a beterjesztést. A tüntetésen mindenki feketét viselt.
Lam hozzátette szombaton, a törvényhozás egyelőre nem tárgyalja a tervezetet, a kormányzótanács előbb konzultál a pártokkal, utána döntenek a következő lépésekről. A vasárnap megszólaló szóvivője szerint a rossz kormányzati munka miatt "komoly ellentmondások és viták alakultak ki a társadalomban, és ez csalódottságot és bánatot okozott". Lam nyilatkozatában bocsánatot kért, és azt az ígérte, hogy a jövőben "őszintébben és szerényebben fogadja a bírálatokat, és javítani fog a közszolgálat minőségén". A Reuters hírügynökség értékelése szerint
ez az egyik legjelentősebb meghátrálás a különleges igazgatású kínai terület törvényalkotási folyamatában azóta, hogy a volt brit gyarmat 1997-ben visszakerült Peking fennhatósága alá.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. A tervezet miatt heves tüntetések voltak, amelyeken több összecsapás történt a rendőrökkel. Ezekben mintegy 80 ember megsebesült, köztük 22 rendőr. A törvénytervezet ellenzői attól tartanak, hogy
Peking visszaélhetne a jog adta lehetőséggel, amelyet a politikai menekültek ellen használhatna fel, különösen mert visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást, már lezárt ügyekben is.

A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát. A törvénytervezet ellen már több alkalommal tüntettek Hongkongban. Az eddigi legnagyobb tüntetés múlt vasárnap volt, ezen egyes becslések szerint több mint egymillióan vettek részt. Ez volt a legnagyobb megmozdulás a városban azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához.
A hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státust élvező Hongkong az "egy ország, két rendszer" elv alapján 1997 óta autonómiát élvez. Sok hongkonginak azonban nem tetszik, hogy Peking fokozatosan egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, és igyekszik növelni befolyását.

Elítélték Netanjahu feleségét költségvetési csalásért

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.16. 13:49
Benjamin és Sarah Netanjahu
Fotó: Anadolu Agency / Pool / Israeli Prime Ministry Press
Maga a miniszterelnök, Benjámin Netanjahu nem volt gyanúsított ebben az ügyben, de két másik korrupciós ügyben nyomozás folyik ellene.
Költségvetési csalás ügyében egy jeruzsálemi bíróság bűnösnek találta vasárnap Szara Netanjahut, az izraeli miniszterelnök feleségét, és pénzbüntetésre ítélte. Szara Netanjahu ellen 2017-ben emeltek vádat amiatt, hogy
hosszú éveken át közpénzből fizette a háztartásában élők étkeztetését, miközben alkalmazott szakácsot, és ezzel több mint 360 ezer sékel (28 millió forint) kárt okozott az államnak.

Törvény szerint csak abban az esetben költhetett volna közpénzt az étkeztetésre, ha nincs saját szakácsa.
A per tavaly októberben kezdődött el. Szara Netanjahut börtönbüntetés nem fenyegette az ügyben. A kormányfő felesége vádalkut kötött az ügyészséggel, amely szerint nem bűncselekmény követett el, hanem csak szabálysértést, mert jóváhagyta a kormányfői rezidencia akkori főgondnokának gyakorlatát, ami költségvetési csalásnak minősül. Az ügyészség enyhítő körülménynek tekintette, hogy a vádlott büntetlen előéletű volt, hogy az ügy miatt megalázást kellett elszenvednie a közvéleménytől, valamint hogy a csalás évekkel ezelőtt történt.
A bíróság 45 ezer sékel (3,5 millió forint) kártérítésre és 10 ezer sékel (780 ezer forint) pénzbüntetésre ítélte őt.

A volt főgondnok, Meni Naftali szintén vádalkut kötött az ügyészséggel, és 10 ezer sékel pénzbüntetést kell fizetnie.
Maga a miniszterelnök, Benjámin Netanjahu nem volt gyanúsított ebben az ügyben, de két másik korrupciós ügyben nyomozás folyik ellene, egy korrupciós ügye februárban a vádemelésig is eljutott. Szara Netanjahut egy polgári perben három évvel ezelőtt 144 ezer sékel (11 millió forint) kártérítésre kötelezte egy munkaügyi bíróság, mert megsértette Meni Naftali főgondnokot.